Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

Tekst: Mediacentrum Defensie | Foto: Diversen

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Afgeschoten

Een bijzondere plaat om LENS! mee te openen. Tijdens een vliegshow in Amerika stortte vorige maand een van origine Russisch gevechtsvliegtuig neer. Het toestel, dat was gekocht door een particulier en vaker in vliegshows te zien is, kreeg onderweg technische problemen. De twee inzittenden wisten zichzelf op tijd in veiligheid te brengen met de schietstoel. Fotograaf Scott Belanger maakte razendsnel deze foto, waarbij de vlieger zojuist uit zijn vliegtuig is geschoten. Het tweetal maakt het naar omstandigheden goed.

Eervolle erewacht

Prinsjesdag levert een schat aan bijzondere foto’s op, maar ons oog viel op dit beeld van militair fotograaf sergeant-majoor Cristian Schrik. 17 Pantserinfanteriebataljon GFPI vormde de erewacht bij de Koninklijke Schouwburg. De eenheden stonden onder leiding van regimentscommandant luitenant-kolonel der Fuseliers Niels Verhoef, die hier in opperste concentratie een commando geeft. Prinsjesdag gaat gepaard met groot militair ceremonieel waaraan dit jaar circa tweeduizend militairen aan meededen.

Muziek, maestro!

Je komt er niet speciaal voor naar ’s werelds grootste defensie- en veiligheidsbeurs in Londen, maar het is wel een plaatje. Een van de bekendste militaire orkesten op deze aardkloot, The Bands of His Majesty's Royal Marines, verzorgde tijdens DSEI een optreden vlakbij de valreep van Zr.Ms. De Ruyter. Onze fotograaf Phil Nijhuis aarzelde geen moment, snelde naar buiten en kiekte het geheel met de hippe wijk Canary Wharf op de achtergrond. Elders in deze Defensiekrant een reportage over de beurs.

Duosprong

Je hoeft geen hogere wiskunde te hebben gestudeerd om te berekenen hoe groot de kans is dat onze aspirant-fotograaf Brian van den Heuvel op de Ginkelse Heide was tijdens de herdenking van Operatie Market Garden. Juist, honderd procent. En dat resulteerde in deze en de volgende foto.

Van onderen!

Enige tijd geleden kwam de Scherpenzeelse Brian al trots melden dat-ie een nieuwe camera had gescoord. Inmiddels heeft de vijftienjarige scholier genoeg gespaard voor een fijne lens. Hij hoeft dus niet meer bovenop het nieuws te zitten om nog meer mooie bijdragen aan deze rubriek te leveren. En dat gaat ongetwijfeld weer snel gebeuren.

Slingload op de plaat

Nog eentje dan van de herdenking Operatie Market Garden. Een foto van een slingload, waarbij een voertuig wordt gelift door een Chinook CH-47F van 298 Squadron van Vliegbasis Gilze-Rijen. Op de achtergrond een Apache. En voor de echte fototechneuten onder ons: het beeld werd door sergeant-majoor John Kok genomen met een brandpunt van 105mm, f/18, sluitertijd 1/80 sec, ISO 100.

Zien en (on)gezien blijven

Op het Litouwse oefenterrein Pabrade zijn regelmatig Nederlandse militairen van de NAVO-missie eFP te zien, zoals ook deze week tijdens de oefening Cobra Prepare. In de Litouwse bossen kan je je goed verbergen voor ‘de vijand’. Zoals deze CV90 die met camouflagenetten op afstand moeilijk te zien en herkennen is. Maar dankzij de fotograaf, die het pantservoertuig en de uitgestegen militairen juist goed in beeld wilde brengen, kunnen wij het gevaarte goed zien. Waarvoor dank!

Elephant walk

Een groot aantal luchtmachtfoto’s deze week. Bert van der Linden uit Wijk bij Duurstede maakte dit beeld vorige week woensdag bij Vliegbasis Eindhoven. Zes deelnemers aan de oefening Falcon Leap staan op de startbaan in de zogenoemde ‘elephant walk’ klaar voor vertrek.

Sport verbroedert

Dat sport verbroedert geldt zeker in een land als Litouwen. In hoofdstad Vilnius werd onlangs de marathon gelopen, waar naast honderden inwoners ook 250 militairen van de eFP-missie aan de start verschenen. Overigens liep niet iedereen 41.195 kilometer. De deelnemers konden ook kiezen voor de helft daarvan, of voor tien of vijf kilometer. Omdat het erg heet was, leverde eFP medische voorzieningen langs de route met ‘Role 1 Medical Treatment Facilities’.

Oranjebezoek

Koning Willem-Alexander in z’n nopjes, tijdens een werkbezoek aan de Franse luchtmacht vorige week. Op uitnodiging van president Emmanuel Macron maakte de vorst kennis met de Caracal helikopter, de opvolger van de Cougar, en kreeg hij uitleg over de werkwijze van een Franse helikoptereenheid voor speciale operaties.

Primeur in Finland

Auto's horen op de weg en vliegtuigen op een vliegveld. In Finland denken ze daar heel anders over en zijn autowegen ingericht voor het landen en starten van straaljagers. Daar landden de afgelopen dagen voor het eerst Britse Eurofighters en Noorse F-35A's op een Finse autoweg, de eerste keer dat landen van verschillende NAVO-landen dat deden in Finland. Maar ook de eerste keer dat dit met de A-versie van de F-35 gebeurde. Misschien een idee voor de Nederlandse autowegen? Foto: Finse luchtmacht