Tekst Kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Tienduizend kilo kleding via Polen naar Oekraïne

Tienduizend kilo ingezamelde kleding en andere uitrustingstukken voor vrouwelijke, Oekraïense militairen zijn gisteren op transport gezet. Voortaan stuurt Defensie maandelijks een dergelijke zending met militaire goederen, ook voor mannen, via Polen naar het door oorlog geteisterde land.  

De afgelopen maanden werden vrouwelijke militairen en mannen met kleine maten opgeroepen hun oude kledij te doneren omdat Oekraïne kampt met enorme tekorten. Vele duizenden kilo’s kleding werden op tal van defensielocaties opgehaald. Zelfs vanuit het Caribisch gebied en missies in het buitenland kwamen donaties.

Bij het op transport gaan van de eerste lading spullen was de Oekraïense Kateryna van Veteranka aanwezig, de vereniging van en voor actief dienende Oekraïense militairen en veteranen. “Dank voor alles”, sprak ze. “Deze giften zijn een morele opkikker voor onze zeer vermoeide strijders. We weten dat de gevechten aankomende winter zwaarder worden dan vorig winterseizoen, dus alle steun is en blijft nodig.” 

Door de komst van de nieuwe gevechtskleding ontstaat momenteel bij Defensie een forse retourstroom van onder meer oude kleding, gevechtsvesten, opbouwtasjes voor munitie, gevechtsschoenen en eet- en drinkgerei. Dit is bij uitstek geschikt voor de Oekraïense strijdkrachten, waardoor er binnenkort maandelijks zendingen die kant op gaan.

Het is de Biga-groep in Zeist die de vrachten klaarmaken voor verzending. Defensie werkt al sinds 2016 samen met dit sociaal werkbedrijf met medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij sorteren jaarlijks 750.000 kledingstukken voor hergebruik of recycling.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Kmar houdt vrouw aan om miljoenenfraude

De Koninklijke Marechaussee heeft maandag een Nederlandse vrouw aangehouden op Groningen Airport Eelde, omdat ze voor 52 miljoen euro gefraudeerd zou hebben.  Ze werd internationaal gezocht.  

De autoriteiten in Duitsland verdenken haar van miljoenenfraude, meldt de marechaussee. De vrouw stond op het punt om naar Spanje af te reizen, toen ze bij de paspoortcontrole tegen de lamp liep. De vrouw zit vast en wordt mogelijk overgeleverd aan Duitsland. Het is niet bekend hoe de vrouw de fraude heeft gepleegd.

Bron: DvhN 

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Genie bouwt in Bosnië voor uitgezonden mariniers

Een genietaakteam van 101 Geniebataljon heeft in Bosnië een kamp opgebouwd voor de honderdvijftig mariniers die in oktober worden uitgezonden naar de EUFOR-missie Althea.

In achttien dagen tijd werd het terrein door tien genisten voorbereid en bouwden ze met hulp van lokale aannemers ondergrondse infrastructuur en een duiker. De rest van het werk wordt door de lokale bouwvakkers gedaan op basis van een plan van de genie.

De EUFOR-missie moet veiligheid in de omgeving garanderen en ‘destabiliserende actoren’ afschrikken. Aan de missie doen 21 landen mee, waaronder zestien EU-lidstaten. De Nederlandse bijdrage loopt tot 1 oktober 2024 en bestaat naast de mariniers ook uit een tienkoppig Human Intelligence-team van de landmacht. Zij keren in de zomer van 2025 terug.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Eerste zes Caribische militairen opgeleid tot instructeur

Voor het eerst heeft de Koninklijke Marine de brevetspeld tot instructeur, het ‘Uiltje’, uitgereikt aan vijf Curaçaose en een Arubaanse militair.

De militairen zijn nu startbekwaam om nieuwe rekruten op te leiden tot militair. Ze geven onder meer vakken als Zelf Hulp Kameraden Hulp (ZHKH), rechts- en wetkennis, kaart en kompas en schieten. Daarnaast kunnen zij ook vervolgopleidingen geven aan beroepsmilitairen.

In 2020 werd op marinekazerne Suffisant op Curaçao gestart met de pilot aan het Expertise Centrum Opleidingskunde Defensie. “Het was een lang traject, waarin we ook tegen een aantal uitdagingen zijn aangelopen. Denk aan het coronavirus, cultuurverschillen en taalbarrière. Desondanks bleven de kandidaten gemotiveerd met een diploma als resultaat”, aldus Hoofd Opleidingen van de Koninklijke Marine kapitein ter zee Dick Meijer, die de brevetspelden uitreikte.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Speciale beschildering voor jarig 322 Squadron

Voor de tachtigste verjaardag van 322 Squadron van Vliegbasis Leeuwarden is de staart van een F-35 voorzien van een speciale beschildering.

Kunstenaar Martijn Diks heeft zich voor de schildering op de F-014 laten inspireren door een historische foto van majoor Jan Leendert Plesman met de fameuze roodstaartpapegaai Polly Gray op z’n hand. Het diertje is sinds mensheugenis de mascotte van het oudste squadron van de luchtmacht. Vlieger Plesman werd tijdens de Tweede Wereldoorlog neergehaald door de Duitsers en kwam daarbij om het leven. Verwijzend naar de geschiedenis is ook het ‘RAF-roundel’ er als detail in verwerkt.

Bij luchtmachtjubilea of andere hoogtepunten worden de staarten van vliegtuigen vaker beschilderd om het moment letterlijk vast te leggen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Nieuwe boost voor wervingscampagne Generatie D

Om nieuwe collega’s aan te trekken breidt Defensie de ‘Generatie D’ wervingscampagne uit. De vernieuwde publiciteit richt zich voortaan ook op de meer praktische kant van een baan bij de krijgsmacht. Want welke kansen hebben bijvoorbeeld burgermedewerkers, reservisten en parttimers?  

Vorig jaar al maakte Nederland kennis met de campagne die zich richt op denkers, doeners en durvers. Van middelbare scholieren, actief-dienende militairen of veteranen tot burgers. “Denk aan een chirurg die zich verder wil specialiseren en parttime in het Centraal Militair Hospitaal kan werken”, legt campagnemanager luitenant ter zee 2OC Kris Manders uit.  

Nieuw is dat de aandacht zich nu verlegd naar de ‘mogelijkheden’ van een baan bij de krijgsmacht. Zo zien we in de campagne straks een in militair uniform gestoken vrouw die ’s ochtends haar kinderen klaarmaakt voor school en daarna bij Defensie gaat werken. Geen actrice, maar een reserveofficier die werk en gezin prima weet te combineren.  

“Want nog steeds bestaat er een eenzijdig beeld dat militairen zwaar getrainde jonge mensen zijn met een wapen die bijna altijd in het buitenland zijn”, reageert Manders.   

Vanwege de oplopende personeelstekorten heeft Defensie iedereen nodig: burgers, reservisten en specialisten met allerlei achtergronden. Van infanteristen bij 11 Luchtmobiele Brigade tot burgers op een innovatie-afdelingen. “Met de nieuwe campagne laten we zien dat het niet uitmaakt wie je bent; het gaat erom wat je leuk vindt.” 

Bron: Defensie   

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Koning te gast bij Franse luchtmacht

Koning Willem-Alexander heeft op uitnodiging van president Emmanuel Macron een werkbezoek gebracht aan de Franse luchtmacht. Daarbij maakte de vorst al kennis met de Caracal helikopter die in 2028 ook bij de Koninklijke Luchtmacht wordt ingevoerd. 

Het bezoek begon met een vlucht in een Alpha Jet straaljager van het wereldberoemde demonstratieteam Patrouille de France. Het team had kort daarvoor meegedaan aan de open dagen van de Belgische luchtmacht in Kleine Brogel en keerde mét de bijzondere passagier afgelopen maandag terug naar zijn thuisbasis Salon de Provence bij Marseille in Zuid Frankrijk.

Daar kreeg de koning, die werd vergezeld door luchtmachtcommandant luitenant-generaal André Steur en commandant 300 squadron overste Alphons Jacobs, uitleg over de werkwijze van een helikoptereenheid voor speciale operaties. Ook maakte hij kennis met de Caracal die zal worden ingevoerd bij het 300 squadron. De opvolger van de Cougar is speciaal toegerust voor operaties van special forces.

Bron: Rijksvoorlichtingsdienst. Foto: sergeant-majoor Cristian Schrik

x
Leestijd: +/- 25 seconden

CBRN-specialisten onderzoeken onbekende stof

CBRN-specialisten van Defensie hebben deze week vastgesteld dat het vreemde poeder dat werd gevonden op een politiebureau in Eindhoven een middel is dat wordt gebruikt bij het maken van drugs.

De defensiehulp werd ingeschakeld omdat meetapparatuur van de politie de stof niet herkende. Agenten die met de stof in contact kwamen, kregen last van prikkelende ogen en andere irritaties. Een agent moest daarom naar het ziekenhuis. Het CBRN-centrum in Vught ondersteunt de Nederlandse civiele hulpdiensten bij dreiging en incidenten met chemische, biologische, radiologische en nucleaire stoffen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Nieuwe commandant voor marechaussee

Luitenant-generaal Annelore Roelofs is sinds dinsdag de nieuwe commandant van de Koninklijke Marechaussee.

Daarvoor nam ze tijdens een ceremonie in Den Haag ‘de standaard’ (bij andere krijgsmachtdelen het vaandel) in ontvangst. Roelofs volgt luitenant-generaal b.d. Hans Leijtens op die inmiddels directeur is bij grensagentschap Frontex.

Bij de overdracht benadrukte zijn opvolger het belang van het werk van de marechaussee. Als voorbeeld noemde Roelofs de inzet van forensische experts in Oekraïne. “Risicovol werk, om oorlogsmisdrijven te documenteren. Een belangrijke taak, waar gelukkig steeds meer landen bij aansluiten.” Ze sprak ook de grensbewakingstaak, die door de aanhoudende vluchtelingenstromen en mensensmokkel veel capaciteit vraagt.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Defensie opent eerste laadpalen voor elektrische dienstauto’s

Op de Kromhoutkazerne in Utrecht is deze week het eerste laadplein geopend voor 41 elektrische dienstvoertuigen, de zogenoemde PNOD’s.

De stroom in het laadstation wordt volledig opgewekt via zonne-energie. De komende jaren worden meer van dit soort laadpalen geplaatst op defensielocaties. Zo krijgen de vliegbases Woensdrecht en Leeuwarden er dit jaar respectievelijk achttien en 54.  Volgend jaar komen er nog eens zeventig laadpunten bij.

Defensiemedewerkers die een dienstauto nodig hebben kunnen geen keuze maken of ze elektrisch willen gaan rijden. Op basis van de reisafstand worden de elektrische auto’s ingepland.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Nederlandse bedrijfsleven gepositioneerd op toonaangevende defensiebeurs

Europa moet meer doen om de eigen veiligheid en manier van leven te beschermen. Dat benadrukte staatssecretaris Van der Maat tijdens een van de meest toonaangevende beurzen voor de defensiesector wereldwijd. 

“Met de substantiële en massale verhoging van de Europese defensiebegrotingen is er een belangrijke stap gezet. De vraag is vooral hoe je dat extra geld concreet en efficiënt kunt inzetten. Het korte antwoord is: snel, verstandig en samen”, aldus Van der Maat tijdens het Defence and Security Equipment International (DSEI) event in Londen.

De staatssecretaris was onder meer aanwezig om het Nederlandse bedrijfsleven internationaal te positioneren. Dat is een van de maatregelen uit de Defensie Industrie Strategie die in 2022 geactualiseerd is. “Er is een grote behoefte aan een veerkrachtige industrie die snel kan opschalen. Ik ben mij er ook van bewust dat het voor bedrijven alleen zinvol is om te investeren in meer productiecapaciteit als overheden een bepaalde vraag voor een langere periode garanderen. In ruil daarvoor moet de industrie deze kans effectief benutten. Daarnaast moeten we slimmer werken, bijvoorbeeld door standaardisatie. Europa heeft 16 soorten gevechtsvliegtuigen, 12 soorten tanks en 33 soorten fregatten. Dit is niet ideaal.” 

Bron: Defensie