Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

Tekst: Leo de Rooij

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Vaar(tijdelijk)wel

Het blijft moeilijk en onoverkomelijk… Het afscheid van familie en vrienden bij aanvang van een uitzending. En dat geldt ook voor de 180-koppige bemanning van Zr.Ms. Tromp. Het luchtverdedigings- en commandofregat, met aan boord een NH90-maritieme gevechtshelikopter, vertrok zondag naar de Oostzee. Daar sluit het schip de komende drie maanden aan bij een van de NAVO-vlootverbanden. En dat betekende voor nu een tijdelijk vaarwel. Foto: Paul Tolenaar.

Petten af, baretten op

Na weken zwoegen is het dan eindelijk zover voor de luchtmachtrekruten van de Algemeen Militaire Opleiding. De afgelopen maanden hebben ze bewezen ‘militairwaardig’ te zijn, tijdens de opleiding op Vliegbasis Woensdrecht in Hoogerheide. En dat wordt beloond met de felbegeerde baret. Nog een paar meter en ook deze blije kerel mag ‘m in ontvangst noemen. Defensiefotograaf sergeant-majoor Hille Hillinga was erbij.

Oefenscenario met levensechte dreiging

Nee, geen paniek. U heeft geen aanslag gemist waarbij Nederlandse militairen gewond zijn geraakt. Al is het wel een scenario dat het geneeskundige detachement van de enhanced Forward Presence Multinational Battle Group (ja, een hele mond vol) vorige week heeft getraind in het Litouwse Panevėžys. Mocht de vlam aan de grens met Rusland in de pan slaan, moet iedere militair kunnen vertrouwen op de kennis en ervaring van de genezerikken. Om die vakkundigheid op peil te houden werd er getraind met diverse nationaliteiten en Litouwse ziekenhuizen. Phil Nijhuis was mee om een en ander vast te leggen.

Felgekleurde zetel naar Den Haag

Of het nu zo geel als een citroen, goud of als een kanarie is… Mooi geel is niet lelijk. En zeker niet in deze uitvoering. Op het ministerie van Defensie in Den Haag is een 'geel bankje' geplaatst. Dit meubel werd tijdens de Invictus Games in Den Haag vorig jaar hét symbool voor moed en inlevingsvermogen. Het moet mensen die elkaar niet kennen uitnodigen om rustig met elkaar in gesprek te gaan over uitdagingen en kwetsbaarheden.

Voor het overzicht

Nog een dan, om te laten zien hoe de felgekleurde zetel er in het groot uit ziet. Er staat ook een exemplaar bij het Militair Revalidatie Centrum in Doorn en de komende maanden volgen er meer op diverse defensielocaties. Deze foto en die hiervoor werd gemaakt door onze eigen sergeant Jasper Verolme. 

Vreemde eend in de akker

Geen vee of gewassen, maar een heuse Chinook transporthelikopter sierde eind augustus de landbouwgrond van akkerbouwbedrijf Bodemtrouw in het Brabantse Dussen. Het Maas-Waal gebied, waar Dussen onder valt, is een laagvlieggebied. Dat stuit soms op klachten van bewoners. Onder meer daarom was het Defensie Helikopter Commando aanwezig op de Boerenerfdag. Bezoekers konden de kist bekijken en de vlieger en loadmasters informeerden belangstellenden over het belang van de vliegoefeningen. Foto: T. van Lent. 

Van dichtbij

Het contrast kan bijna niet groter. Een felrode Vespa scooter met een enthousiast fotograferende local tegenover een beestachtige Eurofighter die net opstijgt. Het tafereel vond plaats bij de Italiaanse vliegbasis in Cameri, waar de Nederlandse F-35’s geassembleerd worden. Met nummer 37 in de lucht schiet het werk op. Dat is de laatste van het oorspronkelijk gekochte aantal, dat later is uitgebreid tot 52. Voor iedere eerste testvlucht met die F-35's is een volgvliegtuig (chase) vereist. De Italiaanse luchtmacht verzorgt die vluchten voor Nederland dus met de Eurofighter. En dat trekt ook weer geïnteresseerden aan. Liasion in Camari majoor Arthur Driesen wist dat op de gevoelige plaat vast te leggen.

Bandvagn on tour

Harry Hulshof uit Veendam was onlangs op weg naar Eemshaven toen hij op de route dit rijtje Bandvagn 206-rupsvoertuigen van de firma Hägglunds tegenkwam. “Op het rangeerterrein, net buiten de hekken langs de openbare weg. “Toch maar even gekiekt”, zegt hij met een knipoog. Volgens Harry stonden de BV’s op de nieuwe dieplaadwagons die Defensie onlangs aanschafte. Waar de voertuigen naar toe zijn gebracht weet Harry niet te vertellen.