02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 34

Oranjeploeg klaar voor Invictus Games

Van norse blikken naar brede glimlach

In de Duitse stad Düsseldorf gaan morgen de Invictus Games van start, de ‘Olympische Spelen’ voor militairen die in een uitzending fysiek en/of mentaal blijvend letsel opliepen. Aan het evenement doen twintig Nederlanders mee die na een voorbereiding van zeven maanden volgens teammanager Edwin de Wolf in goede vorm steken. “We gaan genieten van misschien wel emotionele sport, waarbij hopelijk prachtige prestaties worden neergezet.” De Games duren tot 16 september.

Tekst: Jack Oosthoek | Foto’s: Mediacentrum Defensie 

‘Selectieproces lastiger dan ooit’

Er komen in totaal vijfhonderd defensiesporters uit 22 landen in actie. Van de twintig Nederlanders behoren er zeventien tot de landmacht, onder wie acht van 11 Luchtmobiele Brigade. “Dat is niet vreemd, want deze eenheid is relatief vaak uitgezonden geweest”, legt De Wolf uit. De overige komen van marine, luchtmacht en marechaussee. De Oranjeploeg doet mee aan zeven takken van sport: atletiek, zitvolleybal, indoor roeien, tafeltennis, handboogschieten, powerliften en rolstoelbasketbal.

De Britse prins Harry tussen Nederlandse rolstolbasketballers tijdens de Games van vorig jaar in het Haagse Zuiderpark.
Edwin de Wolf (links) tijdens een bijeenkomst met de leden van de Invictusploeg Hille Hillinga (midden) en Remco Castelijn

Rollercoaster

Volgens De Wolf verliep het selectieproces voor Düsseldorf lastiger dan ooit. Van de vijftig aanmeldingen kon de selectiecommissie er slechts twintig honoreren, het aantal plekken dat de Invictus Games Foundation ons land dit keer toewees. Vorig jaar in Den Haag waren dat er nog 28. “De commissie moest toch al beschadigde mensen teleurstellen, die daarvan een flinke klap kregen. Ze wilden zó graag… Het ploegbelang gaat echter voor”, zegt De Wolf, die terugkijkt op een bewogen voorbereiding.

‘De deelnemers kwamen fysiek en mentaal in een soort rollercoaster terecht’

De deelnemers die wel mee mochten doen kwamen fysiek en mentaal in een soort rollercoaster terecht, waarbij de meesten volgens De Wolf in positieve zin veranderden. “Van soms norse blikken in naar een brede glimlach. Sommigen zijn zelfs minder afhankelijk geraakt van hun medicatie. Anderen zijn nu mentaal klaar voor een overstap naar het lidmaatschap van een civiele sportvereniging. Ja, door te sporten raken deze militairen in een positieve ‘flow’, al maakt de een meer meters dan de ander.”  

Bij de Games staan onder meer boogschieten en powerliften op het programma.

Friends and Family

Als onderdeel van het programma ‘Friends and Family’ mag elke Oranjesporter op kosten van de organisatie maximaal twee familieleden of vrienden meenemen. Omdat zij dichtbij de persoon in kwestie staan en diegene vaak verzorgen, beschouwt de Invictus-organisatie ook hen als een soort ‘gewonden’. “Behalve de militair raken mensen in zijn direct omgeving vaak ook ‘beschadigd’”, weet De Wolf. Verder kan de aanwezigheid van een dierbare een sporter stimuleren tot grootse prestaties.

De Invictus Games stimuleren militairen met blijvend letsel om niet bij te pakken neer te zitten.

Weerbaarder maken

Of Nederland in Duitsland medailles pakt kan De Wolf moeilijk voorspellen. Maar daar gaat het ook niet zozeer om. De Olympische gedachte ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ voert de boventoon. “Het voornaamste doel van de Games is om militairen met een fysieke of mentale beperking weerbaarder te maken. Kijk, door mentale ‘verwondingen’ mijden velen van hen drukbezochte evenementen. Ze voelen zich er onveilig en krijgen (te) veel prikkels te verwerken. De Invictus Games biedt hen de mogelijkheid om dit te verbeteren.”
 

Inspireren

De acht jaar geleden voor het eerst gehouden Invictus Games zijn een initiatief van de Britse prins en Afghanistanveteraan Harry. Op deze manier wil hij (oud)-militairen die, om wat voor reden dan ook, in de lappenmand zijn geraakt inspireren om dóór te pakken in hun ‘nieuwe’ leven.

 

Sportieve prestaties en emoties liggen in de Invictus Games dicht bij elkaar.

Wie is Edwin de Wolf?

De oud-onderofficier van 11 Luchtmobiele Brigade Edwin de Wolf verloor in 1994 tijdens een patrouille in Srebrenica door een landmijn een deel van zijn linkerbeen. Hij deed hij drie keer mee aan de Invictus Games, bij het wielrennen en zwemmen. Sinds 2020 is hij teammanager. In het dagelijks leven werkt De Wolf bij het Militair Revalidatie Centrum Aardenburg (MRC) in Doorn.