Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
leestijd: +/- 30 seconden

Contract getekend voor anti-drone-systemen

Defensie heeft een contract afgesloten met de Israëlische firma Elbit Systems voor de levering van systemen voor de bestrijding van zogenoemde unmanned aerial systems (UAS).

Deze ReDrones, waarvan defensiestaatssecretaris Van der Maat in april aankondigde ze te willen aanschaffen, bieden vooral bescherming tegen drones tot twintig kilo. De systemen worden over een periode van vier jaar afgeleverd op alle Nederlandse vliegbases en de marinehaven in Den Helder. Ook de speciale counterdrone-eenheid van de landmacht krijgt de beschikking over een exemplaar. Volgens Elbit heeft het contract een waarde van 55 miljoen dollar.

De opstellingen bestaan uit speciale sensoren om een UAS te ontdekken, classificeren en identificeren en op verschillende manieren kan neutraliseren of onschadelijk maken. Dat kan via een zogenoemde 'soft-kill' zoals jamming. Voor grotere onbemande toestellen beschikt Defensie al over luchtverdedigingssystemen zoals de Patriot of Stinger.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 30 seconden

Nieuwe Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied

In het Caribisch gebied de veiligheid handhaven, op zee en op het land. Die verantwoordelijkheid ligt nu voor een groot deel in handen van commandeur Walter Hansen. De nieuwe Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied, tevens directeur Kustwacht, nam de taken gisteren over van brigadegeneraal der mariniers Frank Boots.

De nieuwe commandant is al vertrouwd met het Caribisch gebied. Gedurende zijn loopbaan bouwde hij onder meer veel ervaring op met zowel de Defensie- als Kustwachtbijdrage in dit deel van het Koninkrijk. Hij bekleedde meerdere functies, zoals commandant van de kustwachtcutter Jaguar en hoofd Operaties bij de Kustwacht Caribisch Gebied. Ook was hij nauw betrokken met internationale drugsbestrijdingsoperaties.

Volgens Hansen heeft Boots de nodige stappen gezet om de Defensie- en Kustwachtorganisatie te verbeteren en te vernieuwen. Hij zei de ingeslagen weg van Boots te willen voortzetten. ”Hij heeft zorggedragen voor een duidelijke en gedegen visie. Ik zal rekening houden met de ontwikkelingen in de omgeving en zo nodig de koers iets aanpassen.”

De ongeveer achthonderd Defensiemedewerkers in het Caribisch gebied treden onder meer op tegen drugstransporten, mensensmokkel en illegale visserij. Ook ondersteunen ze bij reddingsacties op zee en bieden noodhulp bij orkanen en andere calamiteiten. 

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 15 seconden

Schieten met 81mm mortieren hervat

Er mag weer geschoten worden met de 81 mm mortieren. Nadat eerder tijdens een schietoefening een afwijking in de munitie was geconstateerd, werd het afvuren van de  granaten tijdelijk stilgelegd.

Na onderzoek van het Defensie Munitiebedrijf blijkt dat de ondeugdelijke 81mm granaten beperkt zijn tot een batch. Met mortieren die niet tot deze partij behoren, kan daarom gewoon geschoten worden. Er wordt nog wel verder onderzoek gedaan naar de toedracht. Ook is melding gedaan bij de Inspectie Veiligheid Defensie.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 25 seconden

Passagier bijt medewerker marechaussee bij aanhouding

Een passagier die zich misdroeg aan boord van een vliegtuig uit het Italiaanse Bologna heeft bij zijn aanhouding op Eindhoven Airport in het been van een marechaussee-collega gebeten.  

De 25-jarige man uit Noord-Brabant was onder invloed van alcohol, volgde aanwijzingen van de crew niet op en zorgde voor overlast. Na de landing kwam de Koninklijke Marechaussee aan boord, maar bij de aanhouding ging de verdachte hevig in verzet.  

De man wordt verdacht van het niet opvolgen van crew-aanwijzingen, wederspannigheid (bedreigend cq. gewelddadig verzetten tegen een ambtenaar), en het mishandelen van een ambtenaar in functie. De man zit vast voor verder onderzoek.  

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 60 seconden

Joodse verzetsman na tachtig jaar geïdentificeerd door BIDKL

De Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) heeft de stoffelijke resten geïdentificeerd van de Joodse verzetsman Bernard Luza. Hij werd in 1943 door de Duitse bezetter gefusilleerd.

Een DNA-verwantschapsonderzoek maakte na tachtig jaar identificatie mogelijk, van de stoffelijke resten die al sinds 2013 in een naamloos graf op het Nationaal Eereveld Loenen lagen. Dat kon nu pas worden gedaan, omdat er recent een neef van Luza in Australië is getraceerd.

Verzetsman Luza uit Amsterdam werd 11 november 1942 gearresteerd tijdens een razzia bij de fabriek Hollandia-Kattenburg. Hij werd beschuldigd van het verspreiden van de illegale krant De Waarheid, het oproepen tot sabotage en werd gezien als leider van de verzetsgroep. Na gevangenschap in onder meer het beruchte Oranjehotel in Scheveningen, Kamp Amersfoort en aan de Gansstraat in Utrecht, werd hij ter dood veroordeeld. Een ingediend gratieverzoek werd verworpen.
Nadat hij een afscheidsbrief naar huis had gestuurd, werd het doodvonnis op 15 februari 1943 voltrokken op een schietbaan in de buurt van Schiphol. Zijn lichaam werd begraven op de plaats van de executie. Daar werden in 1945 ook de stoffelijke resten van drie anderen teruggevonden, die wel snel geïdentificeerd konden worden. Twee maanden na ontvangst van Luza z’n brief kwamen zijn vrouw en dochter om in Sobibor. Ook zijn vader en vijf broers en zussen komen tussen 1942 en 1944 om in Auschwitz en Sobibor.

Een jongere zus van Bernard emigreerde na de oorlog naar Australië. Met het DNA van haar zoon kon Luza worden geïdentificeerd.

Bron: Defensie 

x
Leestijd: +/-25 seconden

Nog eens anderhalf miljard euro naar Oekraïne

De Europese Unie heeft deze week nog eens anderhalf miljard euro aan Oekraïne overgemaakt. Hiermee komt het totaal aan financiële steun van de EU aan Oekraïne op 19,2 miljard euro.

“En er zal nog meer volgen, dit jaar en nog verder", zei voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen dinsdag op X (Twitter). Ook gaf ze aan een “productieve ontmoeting” te hebben gehad met president Zelensky in Athene. Hierin beloofde ze “te blijven samenwerken om het Oekraïense graan op de wereldmarkt te brengen en economische hulp te bieden.” Daarnaast spraken de twee over de voorgenomen toetreding van Oekraïne tot de EU.

Bron: NOS

x
leestijd: +/- 30 seconden

Nieuwe traditie bij een van NAVO’S hoofdkwartieren

Het NAVO-hoofdkwartier SHAPE heeft er een traditie bij met een wel heel Nederlands tintje. En dat heeft alles te maken met de 31 National Military Representatives die bij dit hoofdkwartier in het Belgische Mons werken.

Het voorzitterschap van de ruim dertig nationale vertegenwoordigers wordt bij het centrale commandocentrum van het bondgenootschap SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe) niet langer overgedragen met slechts een ferme handdruk, maar met de overhandiging van een sabel van de Koninklijke Marine. De Britse luchtmacht commodore Steve Kilvington is de eerste nieuwe voorzitter die het sabel overgedragen kreeg van de afgetreden Duitse brigadegeneraal Udo Schnittker.

En dat allemaal te danken aan de Nederlandse ‘National Military Representative kapitein ter zee Hans Veerbeek. Hij legde contact met Den Helder en regelde het sabel, een erfstuk nota bene, dat nu tot in lengte van dagen opgenomen zal worden als SHAPE-traditie.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 25 seconden

Oekraïense piloten beginnen in Denemarken aan F16-training

In Denemarken zijn acht Oekraïense piloten begonnen aan hun F-16-training. Ook worden 65 personen opgeleid voor het onderhouden van de toestellen.

Nederland en Denemarken kregen onlangs groen licht om de gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne te leveren. De toestellen zijn van Amerikaanse makelij en om ze door te geven, was toestemming van de Amerikanen nodig.

Nederland beschikt over 42 exemplaren, maar hoeveel er precies worden geleverd is nog niet duidelijk. Denemarken heeft 43 F16's, de eerste zes daarvan zullen rond de jaarwisseling van de hand gaan.

Oekraïne vraagt al maanden om de jachtvliegtuigen: volgens Kyiv zijn de toestellen zowel nuttig voor de luchtverdediging als voor het tegenoffensief.

Bron: NOS

x
leestijd: +/- 60 seconden

Landgoed Beukbergen viert 75-jarig bestaan

Verscholen tussen de bossen bij Huis ter Heide ligt landgoed Beukbergen, hét vormingscentrum voor militairen en burgers van Defensie dat op de kop af 75 jaar bestaat.

De stichting werd in augustus 1948 opgericht door legerpredikanten, die in de Tweede Wereldoorlog hadden ervaren welke impact het krijgsbedrijf op militairen in geestelijk opzicht heeft. Ze richtte een centrum op waar veelal dienstplichtige militairen heen konden voor een goed gesprek. In eerste instantie zou dit Nederlandse militairen betreffen die naar Indië werden uitgezonden.

Nadat de stichting voor de nodige renovatie had gezorgd werd landgoed Beukbergen het fysieke onderkomen. Sindsdien is de geestelijke verzorging altijd de ziel van Beukbergen geweest, terwijl het werd en wordt beheerd door een civiele stichting.

Gedurende vijftig jaar waren er alleen predikanten werkzaam. In 2000 is in overleg met de overheid besloten om al het vormingswerk op het landgoed te centraliseren, zodat er sindsdien ook rooms-katholieke en humanisten werkzaam zijn. Daarnaast maken de vier in omvang kleinere diensten van de geestelijke verzorging bij de krijgsmacht  er ook gebruik van. Bij de ingang van het landhuis staan zeven leilinden in een U-vorm als symbool voor deze samenwerking tussen de protestantse, rooms-katholieke, humanistische, joodse, islamitische, hindoestaanse en boeddhistische geestelijke verzorging bij de krijgsmacht. 

Bron: Defensie