Splinternieuwe startbanen opgeleverd

De logeerpartij van het Leeuwarder 322 Squadron in Volkel zit erop. Na ruim vijf maanden keerden de F-35’s vandaag terug naar de thuisbasis. Vanaf twee vers gerenoveerde startbanen zal het vliegprogramma als vanouds worden hervat. Fijn voor alle betroken collega’s; in het noorden én zuiden des lands. “Het is voor iedereen tijd om weer even thuis te settelen.”

Tekst: kapitein Charlotte Verolme I Foto: sergeant-majoor Jan Dijkstra

Niet één, maar vijf asfaltcentrales werden er in de arm genomen om de klus te klaren. Tweehonderd vrachtwagens, volgeladen met 35.000 ton (!) asfalt reden afgelopen maanden af en aan naar Vliegbasis Leeuwarden om de twee start- en landingsbanen te voorzien van nieuwe lagen. Alsof dat nog niet indrukwekkend genoeg is, legden bouwlieden nog eens een bescheiden vijftig kilometer aan nieuwe bekabeling, vervingen elf kilometer aan afwateringsgoten en betonplaten, plaatsten vier nieuwe afreminstallaties én installeerden een compleet nieuwe lichtinstallatie met energiezuinige ledlampen.

Een half jaar lang werkten dagelijks tweehonderd bouwlieden zich in het zweet om de klus te klaren. (foto: Vliegbasis Leeuwarden)

35.000 ton asfalt, vijftig kilometer bekabeling, elf kilometer afwateringsgoten

Tijdspanne

Jan de Groot, technisch manager van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), moest even twee keer knipperen toen hij het renovatieplan een aantal jaar geleden onder ogen kreeg. Niet zozeer om de werkzaamheden, onderhoud ziet men doorgaans wel aankomen, maar om de tijdspanne. “Normaliter duren dit soort werkzaamheden een jaar, wij kregen een half jaar de tijd. Daarna moest de basis weer open. Ik weet nog dat ik bij de baan stond en dacht ‘waar begín je?’.”

Nu, zes maanden later, staat De Groot met een relaxter gevoel langs het kakelverse asfalt. Na de laatste testen zit het werk voor zowel de RVB als de aannemer er deze week op. “Ongelofelijk hoe hard er is gewerkt. Dagelijks hadden we hier zo’n tweehonderd bouwlieden over de vloer. Op ‘asfaltdagen’ het dubbele. Als ik hier nu zo loop ben ik absoluut trots. Dit hebben we toch maar mooi met z’n allen gedaan.” 

Jan de Groot kan niet anders dan trots zijn. “Dit hebben we toch maar mooi met z’n allen gedaan.”

Complexe puzzel

Trots overheerst ook aan de andere kant van het land. Want terwijl er in het noorden druk gewalst en gegoten werd, kon het werk van 322 Squadron mede dankzij de ondersteuning van collega’s op Vliegbasis Volkel gewoon doorgaan. Kisten en personeel bivakkeerden tijdelijk in Noord-Brabant. Een ‘enorm complexe puzzel’, beaamt luitenant-kolonel Vincent Heling van het Air Combat Command.

“Het was op alle fronten passen, meten en een beetje indikken. Je propt de F-35 operaties van twee vliegbases op één plek, logisch dat dat uitdagingen met zich meebrengt. Vergeet niet dat Volkel zelf nog volop in transitie zit van de F-16 naar F-35. De werkzaamheden zijn hier ook in volle gang.”

Luitenant-kolonel Vincent Heling (links aan tafel) vanmorgen bij de ceremoniële overdracht van de banen. Het werk van de aannemer en het RVB zit erop. Met de oplevering van de nieuwe startbanen kan er weer vanaf twee locaties worden getraind.

‘Het was op alle fronten passen, meten en een beetje indikken’

Ruimte creëren

Maar met wat slim kunst- en vliegwerk wist de luchtmacht het voor elkaar te boksen. “We hebben alsnog grote operaties uitgevoerd. Daarmee toonden we als Nederland onze betrokkenheid aan de NAVO, maar konden we ook trainingen van vliegers en grondpersoneel voortzetten”, vertelt de overste trots.

Zo bewaakten begin dit jaar acht F-35’s vanuit Polen het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa. Ook draaiden twaalf F-35’s en acht F-16’s in mei boven Scandinavië een grote internationale oefening. Heling: “Daar zijn we stevig in gegaan. In eerste plaats om een signaal af te geven aan Rusland, maar tevens om in eigen land een beetje ruimte te creëren. Zowel fysiek als op het gebied van geluid. Dat scheelt gewoon.”

Met acht F-35’s droeg Nederland begin dit jaar vanaf de Poolse vliegbasis Malbork bij aan de verdediging van het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa. (foto: sergeant-majoor Cristian Schrik)

Meer lucht

Hoewel alle puzzelstukjes dus keurig in elkaar vielen, geeft Heling aan dat het goed is dat de jagers uit Leeuwarden vandaag weer huiswaarts keren. “Met de oplevering van de nieuwe start- en landingsbanen kunnen we weer op twee locaties trainen, dat geeft ons allemaal wat meer lucht en mogelijkheden. We hebben met z’n allen een dot gas gegeven, letterlijk en figuurlijk. Nu is het voor iedereen tijd om weer even thuis te settelen.”