Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

Tekst: Leo de Rooij

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Ballonnenfeest hoog in de lucht

We hadden al een tijdje niet meer van hem gehoord, maar na een welverdiende vakantie heeft ‘huisfotograaf’ Brian van den Heuvel de camera weer ter hand genomen voor deze rubriek. Nu eens niet op de Ginkelse Heide, maar gewoon in zijn woonplaats Barneveld. Daar heeft jaarlijks het Ballonfiësta plaats, een evenement dat al sinds 1982 duizenden toeschouwers trekt. Onder wie dus onze inmiddels op-een-na-jongste leverancier van gekleurde platen, die deze ballon van de Koninklijke Luchtmacht op zijn geheugenkaart vastlegde. De Ballonfiësta heeft trouwens een link met Defensie. Het feest begon namelijk als eerbetoon aan legerleider Jan van Schaffelaar, die in 1482 van de kerktoren in Barneveld sprong om zijn manschappen een vrije aftocht te garanderen tijdens de Stichtse oorlog.

Knip, ik heb je

Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen heeft een grote glimlach op zijn gezicht terwijl hij een lint doorknipt. Met die handeling nam de landmachtbaas bij de Koninklijke Militaire School op de legerplaats Ermelo woensdag symbolisch School Midden in gebruik. Dit wordt onder meer de landmachtthuisbasis van het gloednieuwe Dienjaar dat vorige week is gestart. Dankzij de nieuwe faciliteit kan de Koninklijk Militaire School verder uitbreiden en dat is weer van belang om ervoor te zorgen dat de landmacht meer mensen kan opleiden.

Kmar neemt kijkje in Amerikaanse keuken

Amerika en Nederland zijn goede partners op het gebied van vrede en veiligheid. Het is dus niet zo vreemd dat het Landelijk Tactisch Commando van de Koninklijke Marechaussee onlangs een kijkje nam bij 340th Military Police Battalion van de Amerikaanse landmacht in Fort McCoy (Wisconsin). Fotograaf Addison Shinn legde de stevige maar vriendelijke handdruk tussen de heren vast.

Zo vader, zo zoon

Corné Rodenburg en zijn zoon Levi (13) hebben al een paar jaar dezelfde hobby, namelijk het fotograferen van militaire helikopters en vliegtuigen. Vader Corné vindt het erg leuk om hetzelfde enthousiasme bij zijn zoon te zien, die zelfs al overweegt om later bij defensie te gaan werken. Bijgaande foto heeft Levi gemaakt tijdens een Basis Helikopter Training van de School Luchtmobiel. Een toonbeeld van samenwerking tussen lucht- en landmacht inclusief Duitse cursisten op een fraai bloeiende heide.

Hulp van boven

Een CH-47 Chinook laat een lading bluswater los boven de brandhaarden in Lahaina, Hawaï. Ondanks de inzet van personeel van de Hawaii Army and Air National Guard en de steun van actief dienend en reserve-personeel van de U.S. Army bleek het vuur van de enorme bosbranden moeilijk te bestrijden. Foto: specialist Tonia Ciancanelli.

Zoeken tussen de puinhopen

En ondertussen zoeken reddingswerkers van Search and Rescue van de Hawaii National Guard tussen de puinhopen naar slachtoffers. Circa zevenhonderd defensiemedewerkers en 140 mensen van de Kustwacht zijn ingezet na de verwoestende branden die al aan honderd mensen het leven hebben gekost en de stad Lahaina volledig in de as hebben gelegd. Foto: sergeant Andrew Jackson.

Rode duivels in de lucht

Foto’s van de Red Devils staan vrijwel altijd garant voor uniek beeldmateriaal. Zo ook deze plaat, waarbij vier piloten van het demonstratieteam van de Belgische Luchtmacht hun manoeuvres uitvoeren met minder dan een meter tussenafstand. Doordat er nauwelijks mogelijkheid is om te corrigeren, blijft dat een enorme uitdaging. Foto: Belgische luchtmacht.

Vrouwelijke touch

We blijven nog even bij de vliegerdemonstraties. Tijdens de Arctic Lightning Air Show op Eielson Air Force Base in Alaska laat majoor Kristin zien wat ze kan. Met flink wat rook onderstreept de commandant van het F-35A Lightning II demoteam het thema van de luchtshow: vijftig jaar vrouwelijke aanwezigheid in militaire luchtvaart. Foto: staff sergeant Kaitlyn Ergish

 

Bijzondere helikopterview

Als we het hebben over iemand met een helikopterview bedoelen we meestal iemand die de grote lijnen bewaakt. Hoe anders is de helikopterview van de bemanning van deze Army National Guard UH-60 Black Hawk helikopter tijdens een 'gewone' trainingsvlucht in de Noord-Amerikaanse staat Maine. Als je met het landingsgestel vlak boven het water scheert, moet je bij zo'n snelheid wel over stalen zenuwen beschikken. Foto: Warrant Officer Patrik Orcutt.

Rijles met zwaargewicht

De Bundeswehr heeft foto’s gepubliceerd van Oekraïense soldaten die rijles krijgen op de Leopard 1a5. Aan bijzondere verrichtingen zoals achteruit inparkeren, de hellingproef of veilig invoegen op de snelweg, wordt minder aandacht besteed. Als ze maar in korte tijd de zware kolos veilig en trefzeker door tal van gevechtssituaties kunnen loodsen.

Noodhulp na overstroming

Meer nieuws van de Bundeswehr. Op deze foto van Michelle Kutz laden Duitse militairen zandzakken en hulpgoederen in een CH-53-transporthelikopter om hulp te bieden na de hevige overstromingen in Slovenië.