Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
leestijd: +/- 55 seconden

Russische gevechtsvliegtuigen wereldwijd actief

Meerdere Russische gevechtsvliegtuigen zijn afgelopen week gespot boven Europa, het Verre Oosten, Amerika en Canada.

Zo werden maandag Russische Tu-95 Bear bommenwerpers waargenomen boven Deens verantwoordelijkheidsgebied. Iets waar wij in Nederland veel over hoorden, omdat de Quick Reaction Alert van Vliegbasis Volkel werd gealarmeerd en twee F-16’s de lucht in gingen om de Russische kisten te onderscheppen. Zo ver kwam het echter niet, want de Bears draaiden om nadat de Denen zelf in actie kwamen.

Britse Typhoon gevechtsvliegtuigen onderschepten wel twee Tu-95’s, ten noorden van de Shetland-eilanden. Volgens de Britten betrof het een Bear in de verkenningsuitvoering en een voor het bestrijden van onderzeeboten. Mogelijk gaat het om dezelfde toestellen als bij de Denen.

Ook boven de Japanse Zee, de Grote Oceaan in het Verre Oosten, de Baltische wateren, Noorse Zee, Noordelijke IJszee en boven de Beaufortzee ten noorden van Canada en Alaska vlogen Russen rond. Het zou gaan om verschillende typen bommenwerpers, deels begeleid door jachtvliegtuigen. De toestellen bleven volgens Moskou in alle gevallen in het internationale luchtruim.

Bron: Defensie. Foto: Open Source

x
leestijd: +/- 25 seconden

Nederlandse F-16’s mogen naar Oekraïne

De Verenigde Staten hebben goedgekeurd dat Nederlandse F-16’s naar Oekraïne worden gestuurd, zodra de opleiding van Oekraïense piloten is voltooid. Dit geldt ook voor de Deense kisten.

Het duurt mogelijk nog een jaar voordat de F-16's daadwerkelijk worden ingezet, omdat de eerste Oekraïense vliegers pas rond de zomer van 2024 klaar zijn met hun opleiding. Samen met Denemarken verzorgt Nederland de trainingen van Oekraïense piloten.

Demissionair defensieminister Kajsa Ollongren noemt het goed nieuws. "Het gaat over een complex, Amerikaans wapensysteem. Dus het begint altijd met groen licht vanuit Washington. En dit signaal, wat dat betreft, is dus heel erg welkom.”

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 55 seconden

Amfibische opleiding Oekraïense militairen afgerond

De kleine duizend Oekraïense mariniers die het afgelopen half jaar door zo'n tachtig Nederlandse militairen zijn opgeleid, keren weer terug naar eigen land.

De afgelopen maanden werden zij, ook door Engeland, getraind in onder meer amfibisch optreden, het gebruik van antitankwapens, luchtdoelraketten en mortieren. Ook leerden zij drones gebruiken voor verkenningen en het opblazen van obstakels. Het materieel waar zij mee werkten maakt deel uit van de verschillende steunpakketten die zijn gedoneerd door tal van landen.

De groep Oekraïners bestond uit zowel burgers zonder ervaring als militairen uit verschillende onderdelen van het leger.  Een aantal van hen had al gestreden aan de frontlinie.

De amfibische training was een aanvulling op Operatie Interflex. Hierbij krijgen Oekraïners in vijf weken tijd een militaire basistraining door internationale partners. Nederland draagt hier vanaf het begin, in juli vorig jaar, met zo’n negentig instructeurs van de landmacht en het Korps Mariniers aan bij. Sinds de start van deze operatie zijn al meer dan twintigduizend Oekraïners opgeleid.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 45 seconden

Afwijking bij munitie voor 81mm mortieren

Aan de munitie voor 81mm mortieren zijn tijdens schietoefeningen onregelmatigheden geconstateerd. Uit voorzorg is het gebruik van de munitie gestopt.

Het Defensie Munitiebedrijf onderzoekt de kwestie. Afhankelijk van de uitkomst wordt bepaald of er verdere maatregelen nodig zijn. Het tijdelijk opschorten van het gebruik van de munitiesoort heeft op dit moment geen gevolgen voor de inzetbaarheid van de krijgsmacht.

Defensie heeft drie types mortieren: 120mm, 81mm en 60mm. Ze worden gebruikt om de manoeuvre-eenheden te ondersteunen.

Een mortier is een relatief licht, eenvoudig en betrouwbaar wapen en daardoor snel en flexibel inzetbaar. De mortier 81mm is het zwaarste wapen binnen een infanteriecompagnie. Het is binnen enkele minuten te bedienen om de eigen eenheid te ondersteunen tot op zes kilometer afstand.

Het wapen is door zijn eenvoudige constructie en het beperkte gewicht op korte afstanden te voet mee te nemen. Hierdoor is de mortier inzetbaar in gebieden waar voertuigen niet kunnen komen.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 55 seconden

Vliegend ziekenhuis de lucht in

De NAVO beschikt sinds kort over een vliegend ziekenhuis. De Airbus A330 Medical Evacuation is inmiddels ingezet vanaf thuisbasis Wahn in Keulen.

Het vliegtuig valt onder commando van de internationale Multinational Multirole Transport Tanker Unit (MMU), waarin Luxemburg, België, Noorwegen, Tsjechië, Duitsland en Nederland samenwerken. Vliegbasis Eindhoven is thuisbasis van de MMU. In dit internationale project is Nederland lead nation.

Een volledig uitgerust MEDEVAC-vliegtuig heeft zes intensive care plaatsen, zestien medium care plaatsen en speciale stoelen voor medisch personeel. Het toestel is niet alleen inzetbaar voor militaire doeleinden, maar zeker ook bij humanitaire rampen als aardbevingen of overstromingen. Deze configuratie kan binnen vier uur volledig worden uitgerust met alle medische apparatuur waarmee het een vliegende ambulance wordt.

Het MEDEVAC-toestel staat op de Forward Operating Base Plus (FOB+) vliegbasis Wahn in Keulen. Daar was de Fliegende Retter, de bijnaam voor de inmiddels afgestoten A310 MEDEVAC, ook al geplaatst. Tot nu is al het medisch personeel Duits.
Meer weten? Lees hier, in het magazine MaterieelGezien, het hele verhaal.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Russische en Chinese marine houden gezamenlijk militaire oefening

Vaartuigen van de Russische en Chinese marine houden een militaire oefening in de Oost-Chinese Zee en op de Stille Oceaan. Het Russische persbureau TASS verspreidde beelden waarop marineschepen van beide landen in formatie varen en de bemanning in het gelid op het dek van de schepen staat.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Defensie bevestigt dat de landen maritieme patrouilles en allerlei oefeningen houden in de westelijke en noordelijke regio's van de Stille Oceaan. “Deze acties zijn niet gericht op andere landen en houden geen verband met de huidige internationale en regionale situatie”, aldus de zegsman.

Omdat na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne de verhoudingen tussen Rusland en het Westen zijn bekoeld, hebben de Russen toenadering gezocht tot China. Die band tussen beide landen uit zich onder meer in regelmatige oefeningen waarbij Rusland, China en soms ook andere landen betrokken zijn.

Afgelopen maand voerden Moskou en Beijing een gezamenlijke luchtpatrouille uit boven de Zee van Japan en de Oost-Chinese Zee. Vorig jaar hielden beide landen de grote legeroefening Vostok 2022 op Russisch grondgebied in Siberië en het uiterste oosten van Rusland. Het gezamenlijk militair optreden zorgt voor onrust bij andere landen. De luchtpatrouille van juli leidde ertoe dat Zuid-Korea uit voorzorg gevechtsvliegtuigen inzette.

Bron: ANP

x
leestijd: +/- 25 seconden

Duitsers weer actief op IJsland

Voor het eerst in tien jaar heeft de Duitse Luftwaffe weer op IJsland geoefend. Zes Eurofighters van Taktischen Luftwaffengeschwader 73 ‘S’ namen daar deel aan Rapid Viking 2023. Daarbij kregen ze hulp van dertig man ondersteuning en 25 ton materiaal.

'Quick, short and efficient where we are needed'. Met dat motto in het achterhoofd werd Rapid Viking aangevat. Doel van de oefening was om met zo min mogelijk personeel en materieel een zo hoog mogelijke operationele 'footprint' neer te zetten. Een snelle logistieke operatie, waarbij binnen een week alle benodigde materieel werd ingepakt en samen met personeel en wapensystemen overgebracht naar Reykjavík.

Bron: Defensie. Foto: Bundeswehr

x
leestijd: +/- 20 seconden

Defensie ondersteunt bij brand op Vlieland

Bij een grote brand in een appartementencomplex op Vlieland zijn dinsdag ter ondersteuning brandweerauto’s van Defensie ingezet. Er vielen geen gewonden.

Het vuur laaide tegen het einde van de middag op in appartementencomplex ‘Eureka’. Al snel sloegen de vlammen uit het dak en stonden er meerdere verdiepingen in brand. Om 20.45 uur liet de Veiligheidsregio Friesland weten dat de situatie onder controle was. Er waren geen bewoners in het pand aanwezig.

Naast de defensiebrandweer die op het eiland is gestationeerd, werden ook twee korpsen van het vaste land ingeschakeld. Het gebouw wordt als verloren beschouwd.

Bron: RTL Nieuws

x
leestijd: +/- 35 seconden

Koninklijke onderscheiding voor genderadviseur

Genderadviseur kapitein-luitenant ter zee Ella van den Heuvel is dinsdag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden. Zij ontving de Koninklijke onderscheiding voor haar werk om de positie van vrouwen binnen de krijgsmacht te verbeteren.

“Vrouwen dragen bij aan de versterking van de krijgsmachten. In sommige landen kunnen zij bijvoorbeeld op plekken komen, waar mannen dat niet kunnen. Maar ze denken ook meer vanuit het team, vanuit de wij-gedachte”, sprak defensieminister Ollongren die de onderscheiding uitreikte.

Van den Heuvel draagt sinds 2006 bij aan de militaire effectiviteit en de ondersteuning van vrouwen in missiegebieden. Ze creëert niet alleen bewustzijn, maar was ook een drijvende kracht achter het vergroten van het aantal vrouwelijke militairen binnen de krijgsmacht. 

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 35 seconden

Litouwen sluit twee grensovergangen met Belarus

Litouwen sluit vandaag twee van zijn zes grensovergangen met Belarus vanwege “geopolitieke omstandigheden”, aldus de regering.

Eerder werd bekend dat de NAVO-lidstaat de beveiliging aan de grens had opgeschroefd vanwege de vestiging van het Russische huurlingenleger Wagner in het buurland.

Het besluit treft twee grensovergangen op het platteland die niet worden gebruikt voor commercieel verkeer. Polen heeft eerder dit jaar bijna alle grensovergangen met Belarus gesloten en is van plan de grenswacht te versterken met tot wel tienduizend militairen. Er zijn geen details bekend over de maatregelen die Litouwen treft aan de 680 kilometer lange grens die het deelt met Belarus.

Litouwen maakt zich grote zorgen over de ontwikkelingen in Belarus. De regering in Minsk onderhoudt nauwe banden met bondgenoot Rusland en staat toe dat Wagnerhuurlingen er naartoe uitwijken in de nasleep van een opstand in Rusland. De Litouwse regering wees er vorige week op dat de situatie in Belarus steeds moeilijker wordt en dat het een "agressief" beleid tegen buurlanden voert.

Litouwen adviseert zijn burgers voor hun eigen veiligheid niet naar Belarus af te reizen. Zij kunnen volgens de autoriteiten illegaal worden vastgehouden en te maken krijgen met verzonnen aanklachten.

Bron: ANP

x
leestijd: +/- 35 seconden

MQ-9 gemonteerd in Leeuwarden

Op Vliegbasis Leeuwarden is de daar opgeslagen onbemande vliegtuig MQ-9 in elkaar gezet om te kunnen dienen als trainingsobject. Deze Reaper gaat voorlopig nog niet vliegen. Dat is anders bij de drie MQ-9's van de eerste bestelling die op Curaçao zijn gestationeerd en regelmatig patrouillevluchten maken. Op dit moment worden zij nog bestuurd vanaf de Antillen, maar dat verandert binnenkort. Dan worden ze vanaf Leeuwarden gecontroleerd.

De MQ-9 Reaper is ingedeeld bij het 306 squadron van de luchtmacht. Deze eenheid bestaat dit jaar 70 jaar en vloog eerder met bemande verkenningsvliegtuigen zoals de RF-104 Starfighter en natuurlijk de F-16. Speciaal voor het jubileum heeft schilder Peter van Stigt een kleurrijke staart ontworpen. Het is wereldwijd voor het eerst dat een MQ-9 is voorzien van een dergelijke speciale bestickering.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 15 seconden

Marechaussee houdt man met vuurwapen aan in Rotterdam

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag rond negen uur 's avonds in Rotterdam een 22-jarige man uit Helmond aangehouden. Dat gebeurde omdat hij geen geldig rijbewijs had en reed onder invloed. De verdachte bleek echter ook een vuurwapen bij zich te dragen.

Een half uur eerder kwam er bij de politie en marechaussee een melding binnen van een ongeval tussen een auto en een fietser waarbij de automobilist was doorgereden. Marechaussees zagen vervolgens de auto rijden die voldeed aan het signalement en besloten het voertuig te controleren. Hierbij bleek dat de man niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Een sterke wietgeur in de auto leidde tot een drugstest die positief uitviel. Bij de fouillering troffen de marechaussees het geladen vuurwapen aan en hielden de man aan. Uit verder onderzoek bleek overigens dat hij niet betrokken was bij het ongeval met de fietser op de Melanchtonweg.

Bron: Marechaussee