Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
leestijd: +/- 60 seconden

Wachtlopen door extreem weer en wind

De storm die op eind juli over de Amerikaanse hoofdstad Washington raasde, was de heftigste van dit jaar en liet een spoor van vernieling achter. Ondanks het extreme weer bleef soldaat der eerste klasse Jessica Kwiatkowski van het 3de Regiment Infanterie van de U.S. Army haar taak trouw. Koste wat kost bleef ze de wacht lopen bij het graf van de onbekende soldaat op Arlington National Cemetery

Kwiatkowski’s dienst zat er net op toen het weer drastisch omsloeg en bleek dat haar vervanger de vereiste regenkleding niet had. Kwiatkowski twijfelde toen ze daar opdracht toe kreeg, geen moment, trok haar uniform weer aan en begon weer aan haar vertrouwde route. Maar het weer werd met de minuut slechter en de stoep voor het monument voor de vele ongeïdentificeerde gesneuvelde militairen overstroomde. Ze zag op den duur geen hand meer voor ogen en begon te tellen; 21 stappen heen, draaien, 21 stappen terug. Het overpakken van het geweer op de andere schouder kon door de rukwinden niet meer op de ceremoniële wijze worden uitgevoerd.

Zelfs omvallende bomen weerhielden de wachtloper er niet van haar taak uit te voeren. Pas toen het water tot haar enkels stond werd Kwiatkowski gemaand te stoppen. In een reactie laat de militair weten dat ze trainen voor dit soort omstandigheden. Toch was het een moment om niet snel te vergeten. “Deze dienst was speciaal. Het verbaasde me dat mijn pet niet afwaaide”

Een video van de bijzondere dienst van Kwiatkowski ging na publicatie viral en leidde tot talloze complimenten.

x
leestijd: +/- 55 seconden

Oude Belgische tanks naar Oekraïne

Een tot nu toe onbekende partij heeft bij een Belgische bedrijf vijftig oude Leopard 1-tanks gekocht, die aan Oekraïne worden gedoneerd. Volgens de Duitse krant Handelsblatt zou de koper het Duitse bedrijf Rheinmetall zijn, maar dit is niet bevestigd.

Vanuit de stad Doornik, waar de tanks stonden opgeslagen, zijn maandag de eerste exemplaren naar Duitsland vervoerd. Daar worden dertig stuks de komende zes maanden voorzien van moderne wapensystemen. De andere exemplaren worden uit elkaar gehaald om reserveonderdelen achter de hand te hebben.

Volgens het Vlaamse radiostation Business AM deed België de tanks tien jaar geleden voor vijftienduizend euro per stuk van de hand. Toen de regering ze vorig jaar wilde terugkopen, ook voor Oekraïne, zou het betreffende bedrijf er een half miljoen euro per stuk voor hebben gevraagd. Die koop ging om die reden niet door.

Rheinmetall zag in juni een revisie-order voor oude Leopard 1-tanks aan zich voorbijgaan. Nederland en ook Duitsland wilden die in Zwitserland opkopen en bij Rheinmetall laten opknappen. De verkoop ging niet door omdat het Zwitserse parlement daartegen stemde.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 20 seconden

Matrozen redden schildpadden

Tijdens een patrouillevaart in het Caribisch gebied hebben matrozen van de Royal Navy een broedplaats voor schildpadden op het strand vrijgemaakt van plastic afval.

Eigenlijk is de HMS Dauntless in de Caribbean om de Amerikaanse Kustwacht te ondersteunen bij anti-drugsoperaties en het orkaanseizoen. Maar tijdens een logistieke stop op Curaçao meldden zo’n vijftig matrozen zich bij de Sea Turtle Conservation, om te helpen bij het opruimen van zeker tweehonderd kilo plastic afval en het uitvoeren van medische controles.

Bron: Defensie. Foto: Royal Navy

x
leestijd: +/- 35 seconden

Polen wil slagkracht grens Wit-Rusland vergroten

Polen is van plan om tot tienduizend extra troepen naar de grens met Wit-Rusland te sturen, om de Grenswacht te ondersteunen. Vierduizend militairen moeten die wacht direct ondersteunen en zesduizend kunnen op een reservelijst.

“We brengen het leger dichter bij de grens om de agressor af te schrikken, zodat hij ons niet durft aan te vallen”, aldus de minister van Defensie Mariusz Blaszczak. Polen maakt zich steeds meer zorgen over het grensgebied, sinds honderden door de strijd geharde Wagner huurlingen vorige maand in Wit-Rusland aankwamen op uitnodiging van president Alexander Loekasjenko.

Wit-Rusland zet deze week zijn militaire oefeningen in de buurt van de grens voort en Loekasjenko heeft verschillende keren gezegd dat hij Wagner-strijders die Polen willen aanvallen, tegenhoudt.

Polen heeft de afgelopen maanden ook een toename gezien van het aantal voornamelijk migranten uit het Midden-Oosten en Afrika die de grens proberen over te steken.

Het hoofd van de grenswacht, Tomasz Praga, zei eerder deze week dat negentienduizend mensen dit jaar hebben geprobeerd om illegaal de Pools-Wit-Russische grens over te steken, een stijging ten opzichte van zestienduizend vorig jaar.

x
leestijd: +/- 35 seconden

Tien mensen aangehouden op Vliegbasis Volkel

Er zijn deze week meerdere demonstranten opgepakt die illegaal op en rond de start- en landingsbaan van Vliegbasis Volkel rondliepen.

De betogers klommen over de hekken en probeerden een tunnel onder het hek door te graven. Ze protesteerden onder meer tegen kernwapens en CO2-uitstoot. De menigte wilden op de landingsbaan gaan zitten “om te stoppen met oefenen voor oorlog en vernietiging”, zo staat op de website onkruitvergaatniet.nl

De groep werd overgedragen aan de marechaussee en bij brigade Venlo werd hun identiteit vastgesteld. Het gaat om Amerikanen, een Duitser en Nederlanders. De vier Amerikanen zijn teruggestuurd naar de Verenigde Staten. Drie van hen krijgen ook een inreisverbod, omdat ze meerdere keren zijn aangehouden rond het militaire terrein.  

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 25 seconden

Waterschade aan boord van De Zeven Provinciën

Luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën kampt met waterschade, terwijl het aan de steiger ligt in Den Helder.  

Bij de Centrale Walbewaking in Den Helder kwam dinsdag een automatische melding binnen dat delen van het schip spanningsloos waren geraakt. Toen poolshoogte werd genomen bleek dat water uit het brandblussysteem was gestroomd. Hierdoor was apparatuur afgeschakeld.   

De oorzaak is nog onduidelijk. Ook is nog niet bekend hoe lang het duurt om de schade te herstellen en wat de gevolgen voor het vaarprogramma zijn. De marine en marechaussee doen onderzoek. 

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 20 seconden

Mannen aangehouden vanwege voorbereiding mensensmokkel

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag bij Heerlen twee mannen aangehouden op verdenking van voorbereidingshandelingen voor mensensmokkel. 

De marechaussee controleerde met de Duitse politie een Frans voertuig op de A76 bij Heerlen, tijdens een controle Mobiel Toezicht Veiligheid. Het viel op dat in de auto verschillende nautische middelen lagen. En dat wordt vaker gebruikt bij mensensmokkeltransporten, veelal via Frankrijk naar Groot-Brittannië. De twee inzittenden zijn daarop aangehouden en de marechaussee in Maastricht doet verder onderzoek. 

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 20 seconden

Bosporus over voor inzameling

Om geld op te halen voor de slachtoffers van de verwoestende aardbevingen in Turkije gaat de Nederlandse ambassadeur aldaar, Joep Wijnands, de Bosporus overzwemmen.

“Ik ga 6,2 kilometer zwemmen, van het Aziatische gedeelte van Istanboel naar Europa. Ik heb zwemdiploma A, dat zal hier wel geldig zijn”, grapt de voormalig directeur-generaal beleid bij Defensie.

Samen met de Karsu Foundation (van de gelijknamige Nederlandse zangeres van Turkse komaf) hoopt Wijnands 25.000 euro op te halen tijdens de Bosphorus Cross-Continental Swim.

Doneren kan via deze link: https://t.ly/bTGqH

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 45 seconden

Masters of the Air heeft een winnaar

In de Defensiekrant van vorige week publiceerden we een interview met Donald Miller, schrijver van het boek ‘Masters of the Air’ over de Amerikaanse 8th Air Force in de Tweede Wereldoorlog dat nu wordt verfilmd. Daarbij mochten we een gesigneerd exemplaar weggegeven. Uit de vele reacties kwam Inge naar voren als winnaar.

Bijzondere herinneringen aan opa’s en vaders die de oorlog hadden meegemaakt, vanaf de grond of in de lucht, actief en oud-militairen. Mensen die zelf vlieger hadden willen worden of vrijwilligers die zich inzetten voor de herinnering van geallieerde vliegers. Het was een moeilijke keuze. Daarom hebben we blind gekozen uit alle inzendingen.

Inge, die net haar vwo heeft afgerond, kwam als winnaar uit de bus. Ze zit ondertussen in de vliegerselectie van de Koninklijke Luchtmacht en heeft bovendien een grote interesse in de luchtoorlog tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel succes bij de selectie, het boek is onderweg.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 50 seconden

Burgers in Oost-Oekraïne geëvacueerd van frontlijn bij Koepjansk

De autoriteiten in Oost-Oekraïne hebben de bevolking opgedragen weg te gaan vanwege beschietingen en mogelijk optrekkende Russische militairen ten oosten van de stad.

Volgens meldingen in de regio is er op meerdere plaatsen tegen de lokale bevolking gezegd te vertrekken. Het zou gaan om plaatsen ten zuiden van de stad die op de oostelijke oever liggen van de rivier de Oskil die ook door Koepjansk stroomt.

Ook ten noorden van Koepjansk, in een strook van bijna veertig kilometer langs de westelijke oever van de Oskil zijn mensen opgedragen te vertrekken. De rivier vormt hier de frontlijn. In Koepjansk zelf is er op de oostelijke oever nog circa tien kilometer tussen de rivier en de frontlijn.

Het Russische leger heeft donderdag bericht dat het goed gaat aan het front bij Koepjansk. Dat is weleens anders geweest in deze oorlog. De Russische aanvallers zijn er in september verjaagd door Oekraïense troepen.

Bron: ANP

x
leestijd: +/- 40 seconden

Defensieboot op Canal Parade

Ook Defensie gaf dit jaar, met honderd militairen en burgermedewerkers, acte de présence tijdens de jaarlijkse Canal Parade in de Amsterdamse grachten. “Allemaal anders en toch één”, aldus de boodschap die Defensie uitdraagt. Tevens de slogan van de huidige wervingscampagne.

“Meevaren in de Canal Parade brengt zichtbaar over dat Defensie staat voor ieders veiligheid”, benadrukt plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten viceadmiraal Boudewijn Boots. “Juist in deze tijd is het belangrijk om openlijk te strijden voor gelijkwaardigheid. Ook binnen Defensie valt er op dat vlak nog genoeg te winnen.”

Het gaat volgens Boots niet om wat je bent, maar wat je doet. “Jezelf kunnen zijn is cruciaal om je werk te doen in de meest extreme omstandigheden. Daarbij werken diverse teams aantoonbaar succesvoller samen", stelt hij. “Zo worden we nog beter in wat er van ons wordt verwacht.”

Bron: Defensie