Wekelijkse levering staat op stapel

Liefst tienduizend kilo kleding is de afgelopen maanden ingezameld voor vrouwelijke militairen in het Oekraïense leger. De 64 palletboxen staan klaar om binnen nu en drie weken via Polen naar het front te worden gebracht. Er wordt onderzocht of er binnenkort wekelijks zo'n grote zending met kleding ingepakt kan worden.
 

Tekst: kapitein Jessica Bode  I  Foto: diversen

120 kuub ofwel 64 pallets vol regen- en gevechtskleding, veiligheidsschoenen, mutsen, sjaals, handschoenen, sokken en vesten staan klaar. En dat alles in kleine maten. Zelfs tankoveralls, de speciale wens van de Oekraïense militair Andriana, die vorig jaar tijdens gevechten in de Oekraïense stad Cherson ernstig gewond raakte aan haar wervelkolom en arm. Ze is nog aan het revalideren, maar wil zo snel mogelijk tanker worden. Het overall is bij dat werk essentieel. Zo zitten er lussen aan, waardoor je snel een tank uitgetrokken kan worden in geval van calamiteiten.

Liefst 64 pallets vol met defensiekleding staan klaar om via Polen naar Oekraïne te worden gezonden .

Voorraad

“Dat is heftig om te horen”, zucht Marius Alkema, vanuit het KPU-bedrijf (Kleding en Persoonsgebonden Uitrustingen) de projectleider voor de inzamelingsactie. “Daarom hebben we alles waarvan we weten dat de Oekraïense strijdkrachten het kunnen gebruiken ingezameld en waar mogelijk aangevuld.”  

Tweehonderd tankoverals in kleine maten

Aanvankelijk waren er maar acht tankeroveralls, maar dat aantal kon het KPU-bedrijf aanvullen tot tweehonderd. In de kleinste maten. “We hebben een deel van onze eigen voorraad aangeboord, omdat de overalls op termijn worden vervangen door een nieuw model. Je zou ze het liefst allemaal weggeven, maar we moeten de eigen mensen ook kunnen kleden.”

Van regen en gevechtskleding tot veiligheidsschoenen, mutsen en tankoveralls. Aan alles is een tekort in Oekraïne.

Zelfs vanuit Caribisch gebied en missies in het buitenland is gedoneerd

Sorteren

De afgelopen maanden werden vrouwelijke militairen en mannen met kleine maten opgeroepen hun oude kledij te doneren. Vele duizenden kilo’s kleding zijn op tal van defensielocaties opgehaald. Zelfs vanuit het Caribische gebied en  missies in het buitenland kwamen donaties.

“Bij onze partner, de BIGA-groep in Zeist, is alles zorgvuldig gesorteerd. Waar nodig zijn herkenningstekens, zoals namen van eenheden of de Nederlandse vlag, verwijderd”, vult Alkema aan. De goedgevulde pallets staan inmiddels op een centrale hub, waarvandaan Defensie het transport naar Polen regelt. Eenmaal daar moet Oekraïne de lading diezelfde dag nog ophalen, de Polen willen geen voorraad. “We verwachten dat alles eind augustus, uiterlijk begin september die kant op gaat.”

De BIGA-groep in Zeist sorteert de kleding en verwijdert indien nodig herkenningstekens.

Inzamelingsactie

Het Oekraïense vrouwennetwerk Ukrainian Women Veteran Movement, ook wel Veteranka, is continu op zoek naar militaire kleding en uitrusting in kleine maten. Luitenant-kolonel Elisabeth van der Steenhoven zag die noodkreet en ging ermee aan de slag. De landmachtoverste heeft roots in het gebied dat nu Oekraïne is, en vroeg Vrouw & Defensie om hulp. Dit vrouwennetwerk zocht weer de verbinding met het KPU-bedrijf, wat leidt tot deze samenwerking.

De goederen staan momenteel opgeslagen bij een centrale hub, om vervolgens eind augustus via Polen naar Oekraïne gebracht te worden.

'Een goed paar schoenen maakt aan het front het verschil'

Versnipperd

Het is de bedoeling dat er na deze inzamelingsactie wekelijks tientallen palletboxen worden klaargemaakt voor Oekraïne. Er is nog geen formeel akkoord, maar Marius positief gestemd. “Het gaat hier om afgestoten kleding en uitrusting die normaliter versnipperd of verkocht zou worden. En dat is natuurlijk zonde als je weet hoe hard ze het aan het front nodig hebben.”

Overigens gaat het met die zendingen om vrouwen- én mannenkleding in alle maten en voor alle krijgsmachtdelen. “De meeste mensen hebben geen idee, maar een goed paar schoenen maakt aan het front het verschil. Passende kleding redt mensenlevens.”