02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 30

Rescue Zeeland voor jong en oud

Zwaailichten, sirenes en spektakel

De boulevard van Vlissingen was afgelopen woensdag misschien wel de veiligste plek van Nederland. Maar liefst honderdtwintig lokale, regionale, landelijke en zes buitenlandse hulpverleningsorganisaties op het gebied van vooral politie, ambulance, brandweer en defensie streken er neer voor Rescue Zeeland. Dit evenement, dat eerst Rescue Vlissingen heette, is inmiddels uitgegroeid tot de grootste in zijn soort.

Tekst: André Twigt | Foto’s: sergeant-majoor Hille Hillinga |video: Paris Hidden

Wie kippenvel krijgt van sirenes en zwaailichten en mateloos is geïnteresseerd in wat first responders en aanverwante organisaties te bieden hebben, kan niet om Rescue Zeeland heen. Bekende, maar ook minder bekende instanties als het Urban Search and Rescue Team, de Dienst Justitiële Inrichtingen en de Dienst Speciale Interventies lieten zien waar zij voor staan en vooral wat ze in huis hebben.

Rescue Zeeland is door zo’n vijftigduizend mensen bezocht.
Personeel van 30 Natresbataljon deed volop mee aan Rescue Zeeland.

Buiten het zicht

“We zijn allang niet meer een lokaal evenementje van de stad”, steekt Dennis Castel van wal. Dit evenement wordt volgens de woordvoerder van het evenement groter en groter en is nu misschien wel de grootste in z’n soort in Europa.

‘Veel organisaties opereren buiten het zicht van het grote publiek’

“We hebben hier demonstraties, informatie en we zijn de grootste wervingsmarkt voor hulpdiensten in Nederland. Mede daardoor zijn deelnemers welwillend.” Volgens Castel opereren veel organisaties buiten het zicht van het grote publiek. “Om te laten zien wat hun rol is en wat ze precies doen, is Rescue Zeeland een goede gelegenheid.”  

Rescue Zeeland in beeld en geluid

Niet varen, wel spuiten

“Veel mensen hebben geen idee wat dit voor een machine is”, doelt brandweerman korporaal-1 Nathan op de E-One crashtender. Dat is ook niet zo vreemd, want dit materieel van de zwaarste categorie zie je sporadisch op de openbare weg. De E-One brandweerwagen is speciaal ingericht om een vliegtuigbrand onmiddelijk te doven, waarna het reddingswerk kan beginnen.

‘Kan dit voertuig ook varen?’

“De leukste vraag die we vandaag kregen, was of dit voertuig ook kan varen, wat uiteraard niet het geval is. Wel kan ‘ie veel water spuiten, 11.700 liter om precies te zijn. En we hebben ook nog bluspoeder en dito schuim aan boord.”

De E-One crashtender van Vliegbasis Woensdrecht trok veel bekijks.

Was dat maar waar

“Bent u van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten”, vraagt Maarten van tien jaar aan marechaussee-1 Jimmy. “Was dat maar waar”, antwoordt de diender. “Wij zijn van de Hoog Risico Beveiliging.” De kleine man knikt instemmend. Hij blijkt er verstand van te hebben, want Maarten wil naar zijn zeggen niets liever dan later ook bij de marechaussee. “Helemaal goed jongen”, antwoordt Jimmy. “We kunnen nieuwe krachten goed gebruiken.”

De marechaussee was met een brede afvaardiging aanwezig tijdens Rescue Zeeland.

Verwoeste ambulance

Opvallende verschijning tijdens Rescue Zeeland is de zwaar gehavende Oekraïense ziekenauto van de Stichting Zeilen voor Vrijheid. Deze organisatie zamelt geld in voor ambulances, medicijnen en verbandmiddelen voor het door oorlog getroffen land. Ook ziekenhuizen blijken niet veilig voor het Russische geweld.

De kapotgeschoten Oekraïense ambulance van de Stichting Zeilen voor Vrijheid stond vooraan op de boulevard.

“Deze ambulance werd verwoest bij een raketaanval op een eerste hulppost in de regio Charkov”, aldus woordvoerder Tanya. Zij vertelt over de Tour de Ambulance, die de stichting momenteel door Nederland houdt en waarbij de grote steden in iedere provincie worden aangedaan. “Een ambulance als deze zou er niet zo uit mogen zien”, vindt zij. “Hij zou geruststellend moeten werken als een veilige haven voor mensen in nood. Maar dit voertuig helpt niemand meer. Gelukkig vielen er bij deze raketaanval geen doden. Maar dat is vaak wel het geval.”

Vanwege z'n heimelijke wijze van optreden hoort de DSI zeker op Rescue Zeeland thuis.

‘De DSI werkt doorgaans op tijdstippen dat Nederland nog op een oor ligt’

Op een oor

Hoogtepunt tijdens Rescue Zeeland is een ‘inzet’ van de Dienst Speciale Interventies per helikopter op het strand. Hier moet een ‘gevaarlijke’ verdachte uit een houten gebouwtje worden gehaald. Fluitje van een cent voor de mannen die soms twee keer per week een soortgelijke actie ergens in Nederland uitvoeren. Met dank aan het Korps Commandotroepen dat deel uitmaakt van het Arrestatieteam Zuid van de dienst.

“Wij horen zeker thuis op Rescue Zeeland”, vindt een van de operators na afloop. Het werk van de DSI vindt doorgaans plaats op tijdstippen dat Nederland nog op een oor ligt. Maar vandaag even niet. “Leuk om erbij te mogen zijn.”