Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

Tekst: Leo de Rooij

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Para aan de lijn

Nederlandse parachutisten lijnen op voor een static line-sprong uit een CH-47 Chinook helikopter tijdens 'Leapfest' in het Amerikaanse Exeter. Dit is de oudste en grootste internationale paratraining ter wereld, die wordt georganiseerd door 56th Troop Command van de Rhode Island Army National Guard. Foto: Sergeant Eric Kestner (U.S. Army Reserve).

Para in de bush

Nee, deze parachutist van de Bundeswehr uit Seedorf is niet verkeerd gedropt of verdwaald. Op deze foto, die werd gemaakt door Julia Dahlmann van de Bundeswehr, gaat het om een deelnemer aan de oefening 'Talisman Sabre 23'. Die wordt gehouden in de ontoegankelijke Australische bush. Extra uitdaging: het trotseren van de verzengende hitte ter plekke.

Para in de woestijn

Nog meer foto's van het parachutistenfront. Twee Belgische parachutistenbataljons trainden in Jordanië hun tactieken, technieken en procedures (TTP) tijdens de oefening 'Agile Apex'. Vooral de ongekende trainingsinfrastructuur maakt oefenen daar uniek. Zo lag in de steenwoestijn in het zuiden de focus op mobiliteit, terwijl in het noorden gebruik werd gemaakt van het King Abdullah II Special Operations Training Center (KASOTC). Dit is een van de meest gerenommeerde centra ter wereld voor training in contraterrorisme, speciale operaties en onconventionele oorlogvoeringstactieken. Er wordt van alles getraind, van het bedwingen van gijzelingen en tactische manoeuvres tot patrouilles met snelle interventievoertuigen. Foto: Rein van den Bergh.

Vliegen met vrienden

Een gezellig onderonsje op de laadklep. Korporaal Charlotte Roe, loadmaster op een C-17 Globemaster III van 36 Squadron van de Royal Australian Air Force, kijkt samen met master sergeant Jason Livingston, C-17 loadmaster bij 16 Airlift Squadron U.S. Air Force, uit over de Commonwealth Northern Mariana Island.In de verte vliegt nog een andere deelnemer van de oefening 'Mobility Guardian 23'. Het kennersoog ziet natuurlijk direct dat het hier gaat om een U.S. C-17 van 62 Airlift Wing. Foto: Technical sergeant Sean Carnes (U.S. Air Force).

That’s the Spirit!

Een B-2 Spirit van 509 Bomb Wing is ready for take off. Deze eenheid staat altijd stand-by om waar ook ter wereld in actie te komen. Zo was '509' het eerste militaire antwoord van Amerika op de aanslagen van 11 september 2001, door het Afghaanse luchtruim binnen te vliegen en stellingen van de Taliban en Al Qaida te bombarderen. Tijdens deze operaties werden vanaf Whiteman Air Force Base (Missouri) gevechtsmissies van ruim veertig uur gevlogen, de langste uit de geschiedenis. Foto: Senior Airman Patrick Sullivan (U.S. Air Force)

Oortjes!

Een M109A6 Paladin houwitser tijdens het afvuren van een artilleriebarrage. Het geschut maakt deel uit van 3rd Battalion 16th Field Artillery Regiment, en ondersteunt 4th Infantry Division, tijdens de NAVO-training 'Barbara’s Determination' in Litouwen. Foto: Staff sergeant Cesar Rivas (U.S. Army National Guard)

Met de vlam in de pijp

Deze paratroeper van 3rd Brigade Combat Team (82nd Airborne Division) weet van geen ophouden! De aanvalsfase bij het Joint Readiness Training Center (JRTC) in het Amerikaanse Fort Polk kun je maar beter serieus nemen, zal hij gedacht hebben. Maar of het nou zo goed is voor het wapen… Foto: Luis Garcia (U.S. Army).

Lichtshow tijdens missie

Operaties in het duister leveren soms mooie plaatjes op. Zoals deze fraaie lichtshow op het amphibious assault ship USS Bataan (LHD 5), als een AV-8B Harrier van het Marine Medium Tiltrotor Squadron 162 (reinforced) wordt voorbereid voor take off. Foto: Mass Communication Specialist 3rd Class Riley Gasdia.

Nog meer lichtshow tijdens missie

De lancering van een F/A-18E Super Hornet van Strike Fighter Squadron 27 vanaf het dek van het vliegdekschip USS Ronald Reagan levert ook een fraai lichtspel op. De foto werd gemaakt tijdens nachtelijke vliegoperaties voor de oefening 'Talisman Sabre 23' in de Indische Oceaan. Mass Communication Specialist 2nd Class Louis Staats IV stelde zijn camera in op een ISO-waarde van 16.000, een belichtingstijd van 1/30 met 2.8 diafragma en maakte zo deze spectaculaire plaat.

Over de brug

Korporaal-1 b.d. Joan Plaatsman diende ruim anderhalf jaar bij 105 Vouwbrug Compagnie. De kenners weten dan al dat deze club vooral bekend is vanwege de brugslag bij Cuijk bij de Vierdaagse. Joan (spreek uit: Johan) was dan ook dolblij toen hij, aansluitend op een reünie van het voormalige '105', getuige kon zijn van het invaren van brugvakken door militairen van de tegenwoordige 105 Geniecompagnie Waterbouw. Wederom ten behoeve van de deelnemers aan de Vierdaagse dit jaar. Met het maken van enkele foto's droeg Joan nogmaals zijn steentje bij aan deze brugslag.