Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
leestijd: +/- 50 seconden

Heli’s razen over Formule 1-circuit

Naast Formule 1-coureur Max Verstappen en z’n concullega’s vloog er afgelopen zondag meer over het circuit van Spa-Francorchamps. Het Belgische ‘luchtmachtshowteam’ Razzle Blades liet zien waar de multirole helikopters toe in staat zijn.

Met de signature move ‘Flaredrop’  en de rest van de demonstratie veroverde het A109-displayteam de harten van de bezoekers uit binnen- en buitenland. De Razzle Blades doen dit seizoen een groot aantal airshows en fly-ins in Europa.

Gevraagd naar zijn voornaamste reden om displaypilot te worden zegt vlieger Stijn: “Om een ambassadeur van Defensie te kunnen zijn. Op deze manier kan ik mijn passie, zelf opgedaan tijdens de airshows in Koksijde in de jaren negentig, overbrengen op het publiek. En zo hopelijk nieuwe, jonge mensen aansteken om later een soortgelijke carrière tegemoet te gaan.” Bezig aan zijn achtste seizoen als demonstratiepiloot grijpt hij nog graag de kans aan om zijn werk te promoten voor het grote publiek. “Het volk warm maken voor onze job en missie geeft ons enorm veel voldoening.”

Bron: Defensie. Foto: Comopsair

x
leestijd: +/- 40 seconden

Meer bagagediefstal op Schiphol

Het is topdrukte op luchthaven Schiphol en dat merken ook de medewerkers van de brigade Politie en Beveiliging van de Koninklijke Marechaussee. Zo worden de laatste tijd meer bagagediefstallen gepleegd.

Een opstootje bij een van de incheckbalies, achteloze passagiers die hun bagage onbeheerd laten staan om ergens een familieselfie te nemen, een agressief schreeuwende man op het treinstation… “Er zijn meer mensen op de luchthaven, want de zomervakantie is begonnen. Dat betekent automatisch meer meldingen”, vertelt opperwachtmeester Jeffrey (33). “Zo zien we meer mensen die een nooddocument nodig hebben en meer bagagediefstal. Reizigers komen met de trein, maar letten even niet goed op en iemand steelt hun koffer of tas.” De slachtoffers melden zich dan meestal aan de balie van de KMar op Schiphol Plaza. “Dat gebeurt elke dienst drie tot vier keer, dat is meer dan normaal.”

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 35 seconden

Extra troepen en materieel naar grens Belarus na schending luchtruim

De Poolse regering stuurt extra troepen en materieel naar de grens met Belarus. Aanleiding hiervoor is de schending van het Poolse luchtruim door twee helikopters van het Belarussische leger. Het land steunt Rusland in de oorlog met Oekraïne.

De helikopters zouden het luchtruim zijn binnengedrongen tijdens een training.

Inwoners van het Poolse grensdorp Bialowieza zagen de kisten overvliegen, meldt de Poolse krant Wyborcza. Volgens ooggetuigen vlogen de helikopters ongeveer drie kilometer landinwaarts en keerden ze daarna terug.

Omdat de helikopters laag vlogen, waren ze moeilijk te detecteren door de radarsystemen. Dat zou verklaren waarom de autoriteiten in Minsk de aantijging ontkennen. Ze noemen het vergezocht. De NAVO is op de hoogte gesteld, maar heeft nog niet gereageerd.

Bron: Defensie. Foto: Facebook Eliza Kowalczyk

x
leestijd: +/- 50 seconden

Rusland verdubbelt defensie-uitgaven voor 2023

Rusland heeft de doelstelling voor defensie-uitgaven in 2023 verdubbeld tot meer dan honderd miljard dollar, een derde van alle overheidsuitgaven. Zo blijkt uit een overheidsdocument dat door Reuters is ingezien.

Uit de cijfers blijkt dat Rusland alleen al in de eerste helft van 2023 twaalf procent méér uitgaf aan de krijgsmacht dan de begrote 4,98 biljoen roebel (54 miljard dollar). Uit berekeningen van Reuters blijkt dat het land in de eerste zes maanden 19,2 procent van alle oorspronkelijk geplande begrotingsuitgaven voor 2023 als geheel aan het leger heeft besteed.

De stijgende oorlogskosten ondersteunen het bescheiden economische herstel van Rusland dit jaar, met een hogere industriële productie. Ware het niet dat de tekorten al naar 28 miljard dollar zijn geduwd. Een cijfer dat nog wordt versterkt door dalende exportinkomsten.

De hogere defensie-uitgaven, nu Moskou doorgaat met wat het een 'speciale militaire operatie in Oekraïne' noemt, zouden het tekort verder kunnen vergroten.

Tussen 2011 en 2022 besteedde Rusland minimaal 13,9 procent maximaal 23 procent aan Defensie.

Bron: Reuters, Marketscreener

x
leestijd: +/- 30 seconden

Militair aangehouden voor mishandeling en gijzeling van een vrouw

Een militair uit Noord-Brabant is deze week door de marechaussee aangehouden op verdenking van het mishandelen en gijzelen van een vrouw. Ook wordt hij verdacht van het bezit van harddrugs.

De man is woensdag aangehouden in een woning in Helvoirt, nadat de vrouw in de ochtend werd aangetroffen op straat. De twee zouden elkaar kennen. Wat precies hun relatie was, is volgens een woordvoerder van de marechaussee nog onbekend.

De marechaussee kreeg bij de aanhouding hulp van de politie. Tijdens het doorzoeken van de woning is een kleine hoeveelheid harddrugs gevonden. De militair zit vast voor onderzoek door de marechaussee, onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland.

Bron: Defensie. Foto: ter illustratie

x
leestijd: +/- 25 seconden

Amerikaanse matrozen gearresteerd voor delen geheime informatie met China

Twee matrozen van de Amerikaanse marine zijn gearresteerd vanwege het doorspelen van geheime, militaire informatie aan China.

Onderofficier Wenheng Zhao (26) en Jinchao Wei, (leeftijd onbekend) zouden foto’s en video’s hebben overhandigd aan de Chinese overheid, in ruil voor vele tienduizenden dollars.

Het zou onder meer gaan om beveiligingsgegevens voor marinefaciliteiten in Amerika, plannen over een militaire oefening in de Indo-Pacific en blauwdrukken voor een radarsysteem op een Amerikaanse basis in het Japanse Okinawa.

Het tweetal is beschuldigd van samenzwering en omkoping.

Bron: Reuters

x
leestijd: +/- 20 seconden

Defensie ontvangt offertes voor nieuwe onderzeeboten

Defensie heeft van de drie werven een reactie op de offerteaanvraag ontvangen voor de levering van vier nieuwe onderzeeboten.

Nu kan Defensie beginnen met het beoordelen van de offertes van Naval Group, Saab Kockums en ThyssenKrupp Marine Systems. Voorts wordt gestart met de voorbereiding op het gunningsbesluit. Dit traject wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 afgerond.

Bron: Defensie