Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
leestijd: +/- 30 seconden

Vrouwenvoetbalelftal om WK-brons tegen Kameroen

Het nationaal militair vrouwenvoetbalelftal speelt vanmiddag tijdens het wereldkampioenschap in Bunschoten-Spakenburg om de derde plaats tegen Kameroen. “Zij zijn fysiek sterker dan wij, maar als bij ons alles klopt maken we kans op het brons”, blikt teammanager eerste luitenant Rinaldo Strijbos vooruit.  

Oranje startte het WK voortvarend met een 7-0 zege op Ierland. Pot twee tegen Griekenland (1-0 winst) verliep stroever, in de ogen van Strijbos een gevolg van de tactiek van de Grieken. “Ze hielden constant elf speelsters achter de bal en rekten tijd door vaak op de grond te liggen. Daarnaast misten wij een penalty.”

Door de twee zeges werd Oranje poolwinnaar en ontmoette vervolgens de nummer één van de andere groep, Frankrijk. Daarvan werd met 5-0 verloren. “Nadat de dynamische Françaises in korte tijd drie keer scoorden zakte ons moraal”, vertelt Strijbos, die desondanks tevreden terugkijkt op het WK. “De titel zat er met dit professionele team best in, maar sommige ploegen bleken wat sterker dan wij.”

In de Defensiekrant van volgende week publiceren we een terugblik op het WK.

Bron: Defensie. Foto: sergeant-majoor Hille Hillinga

x
leestijd: +/- 15 seconden

Bijna twee miljard euro aan militaire hulp naar Oekraïne

Nederland heeft tot dusver circa 1,9 miljard euro aan militaire steun gegeven aan Oekraïne.

Een deel van de kosten wordt gecompenseerd via de Europese Vredesfaciliteit. Daarbij heeft Nederland in totaal 708 miljoen euro gedeclareerd, waarvan 242 miljoen is uitbetaald. Sinds medio mei zijn onder meer luchtdoelkanonnen, munitie, radarsystemen, voertuigen, bruggen en vaartuigen naar Oekraïne gestuurd, meldt Defensieminister Kajsa Ollongren.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 50 seconden

Zr.Ms. Van Amstel na woelige maanden veilig thuis

Zr.Ms. Van Amstel is gisteren teruggekeerd in de haven van Den Helder. Sinds 17 april patrouilleerde het fregat met zijn NH90-helikopter in een NAVO-vlootverband op de Atlantische Oceaan, Noordzee en Oostzee. Het stond 24/7 paraat voor opdrachten vanuit het NAVO-maritiem hoofdkwartier in het Verenigd Koninkrijk. Ook nam het fregat deel aan grote oefeningen.

Het vlootverband had te maken met veel interactie met eenheden van de Russische Federatie, zowel in de lucht als op zee. Volgens commandant Zr.Ms. Van Amstel, kapitein-luitenant ter zee Wilco Faber, ging dat vaak goed en veilig, maar: "Een enkele keer toch iets minder professioneel”.

Faber constateerde dat Russische straaljagers soms wel heel erg dichtbij kwamen. “Zo dichtbij dat we de piloot konden zien zitten. Dat vergroot het risico op misverstanden en ongevallen. De samenwerking binnen de taakgroep waarin wij hebben gevaren was professioneel. Dat is in mijn optiek een mooi voorbeeld van het motto van de NAVO: stronger together.”

Volgens Faber toonde de zogenoemde Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1) operationeel gereed en direct inzetbaar te zijn. “We kunnen, als het moet, vechten voor de belangen van Nederland en de NAVO. De oefeningen zorgen ervoor dat we heel gemakkelijk met andere eenheden weten samen te werken en elkaar kunnen ondersteunen. We kennen elkaars procedures en vullen elkaar automatisch aan.”

Zr.Ms. De Zeven Provinciën lost de Van Amstel af in de SNMG1.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 35 seconden

NAVO-topman Stoltenberg jaar langer op functie

NAVO-chef Jens Stoltenberg blijft nog een jaar langer aan. De Noor zou in oktober na negen jaar afzwaaien, maar zijn mandaat wordt opnieuw verlengd.

De 31 NAVO-landen hebben de afgelopen maanden tevergeefs geprobeerd het eens te worden over een opvolger voor de 64-jarige Stoltenberg. Die zou op de NAVO-top over een week in Litouwen worden aangewezen. Nu kiezen ze voor een extra jaar onder de leiding van de ervaren en degelijke Stoltenberg. De Noor zegt op Twitter “vereerd” te zijn.

De doorgewinterde secretaris-generaal staat garant voor rust en zekerheid in deze roerige tijden, zeggen Amerikaanse diplomaten. Hij houdt altijd de nul, beamen anderen met een voetbalbeeldspraak. Een foutloos optreden is belangrijker dan ooit, nu het Westen Oekraïne naar een overwinning op Rusland wil helpen, maar tegelijkertijd buiten de oorlog wil blijven.

De secretaris-generaal gunt met zijn verlenging de NAVO-landen wat extra tijd om een opvolger te vinden. Sommige personen die als geschikt gelden zaten nu nog vast aan een andere belangrijke functie, zoals de voorzitter van de Europese Commissie of de Spaanse of Nederlandse premier.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 25 seconden

Hogere trefkans op drones

Soldaten van de Britse landmacht krijgen eind dit jaar speciale vizieren op hun wapen, zodat ze gemakkelijker unmanned aerial vehicles (UAVs) uit de lucht kunnen schieten.

Het 225 ‘SmartShooter SMASH Smart Weapon Sight Fire Control Systems’ geeft de uitgestegen troepen een grotere kans om micro en mini UAV's te raken. Het systeem herkent het doel, volgt de bewegingen en houdt een lock op het doel. Zelfs als het doel of de gebruiker in beweging zijn.
Het systeem is geschikt bevonden om te gebruiken op het standaard SA80 A3 wapen en kan ook worden gemonteerd op andere exemplaren.

Bron: Defensie. Foto: Royal Army.

x
leestijd: +/- 40 seconden

Schadevergoedingen laagvliegende defensiehelikopters

Defensie heeft de afgelopen vijf jaar bijna 350.000 euro aan schadevergoedingen uitgekeerd vanwege laagvliegoefeningen met helikopters in Gelderland. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland.

In de regio Land van Maas en Waal zijn de schadeclaims het hoogst: daar moest Defensie tussen 2020 en 2022 meer dan driehonderdduizend euro uitkeren. Burgemeester Vincent van Neerbos is daar niet verbaasd over. “Er is hier veel begrip voor de oefeningen, maar ik ken ook de verhalen van agrariërs die er veel schade door hebben. Zoals een kippenboer waarvan bijna alle kippen van de leg raken als zo'n heli laag overkomt. Dat heeft enorme impact op de omzet van zo'n bedrijf, maar het is moeilijk aan te tonen schade.” Het gaat daarnaast om vee dat gewond raakt of schade aan bezittingen.

Defensie kan niet verklaren waarom het schadebedrag de afgelopen jaren hoog was. Het aantal klachten over laagvliegers is juist gedaald. In 2022 werd 130 keer aangeklopt bij het klachtenloket van de Koninklijke Luchtmacht. In 2021 gebeurde dat nog 429 keer. Het aantal vliegbewegingen steeg juist. Waarom het aantal klachten afnam, is niet geheel duidelijk. Een mogelijke verklaring zou de oorlog in Oekraïne kunnen zijn.

Bron: NOS

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Belgen naar FLF Roemenië

Het gros van het Belgische Forward Land Forces (FLF)-detachement is deze week naar het Roemeense Cincu vertrokken, om daar onder leiding van de Fransen de veiligheid aan de oostgrens van de NAVO te handhaven. De zuiderburen lossen hiermee meer dan 150 Nederlandse Landmachtmilitairen af, die het afgelopen jaar deelnamen aan de multinationale battlegroup.

De inzet van de Combined Arms Tactical Subgroup (CATSG) volgt op de tweede Russische invasie in Oekraïne in februari 2022. Het bestaat uit ongeveer driehonderd militairen. Het gaat om een infanterie-eenheid met Piranha-gevechtsvoertuigen, die worden versterkt door specialisten van het 11 Bataljon Genie, 10 Groep Communicatie- en Informaticasystemen, het Bataljon Artillerie, het 23 Medisch Bataljon en een verkenningspeloton uit Luxemburg. 18 Bataljon Logistiek verzorgt de logistieke ondersteuning.

“Vandaag bereidt een detachement mannen en vrouwen zich voor om voor enkele maanden te vertrekken en samen met onze bondgenoten de veiligheid van ons continent te bewaken”, sprak defensieminister Ludivine Dedonder vlak voor vertrek. “Ik wil graag iedereen bedanken voor hun inzet. U mag trots zijn op wat u doet en vertegenwoordigt. Uw inzet getuigt van moed en professionaliteit, maar is ook een bron van inspiratie voor alle nieuwe rekruten.

Bron: Belgische krijgsmacht. Foto: Dieter Verhulst.

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Landmacht krijgt nieuwe drijvende bruggen

Defensie schaft drie nieuwe systemen aan voor drijvende brugslagcapaciteit. Daarmee kan een oeververbinding van 225 meter tot stand worden gebracht.

Het gaat om midden- en eindpontons en boten om de brugdelen op het water te verplaatsen. Ook omvat het systeem middelen om brugdelen en boten te vervoeren op het land. Speciale bridge adapter pallets maken het mogelijk materieel in het water te lanceren en er weer uit te takelen. Extra aanschaf van pontons en boten dienen voor opleiding.

De landmacht neemt het eerste systeem van de firma General Dynamics European Land Systems – Bridge Systems naar verwachting begin 2025 in gebruik. De rest volgt uiterlijk een jaar later. Het nieuwe systeem vervangt de pontonbruggen uit 1985. Het nieuwe materieel is geschikter bij hogere stroomsnelheid van het water. Ook is het maximale draagvermogen groter. Vermindering van (motor)geluid en uitstoot van schadelijke stoffen draagt daarnaast bij aan de veiligheid van personeel en omgeving.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 40 seconden

Meesterwerk over cruciale veldslag

Het recent gerestaureerde schilderij ‘De slag bij Quatre Bras’ is vanaf nu te zien in het Nationale Militair Museum (NMM) in Soest.

Op het zes bij vier meter grote meesterwerk van Jan Willem Pieneman uit 1818 is een cruciaal, maar vrij onbekend verhaal uit de Nederlandse geschiedenis afgebeeld. Het toont hoe de jonge kroonprins van Oranje in 1815 de Nederlandse troepen aanvoert in gevecht met het leger van Napoleon. Dit gebeurde twee dagen voor de beslissende Slag bij Waterloo en geldt als opmaat van deze strijd. Dankzij de Slag bij Waterloo kwam er een eind aan de napoleontische oorlogen in Europa.

Er worden tal van objecten tentoongesteld die verwijzen naar het doek, zoals de originele pelsjas van de Prins van Oranje die hij op het schilderij draagt. Ook een geweer en een door Napoleon ingestelde Legion d’Honneur-onderscheiding zijn tot het eind van dit jaar te zien.
Het schilderij is langdurig in bruikleen van Koninklijke Verzamelingen en is afkomstig uit Paleis Soestdijk.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 40 seconden

Ruim honderd Afghanen op lijst om naar Nederland te komen

Honderdvijf Afghanen wachten nog steeds om naar Nederland te worden overgebracht. In december waren dat nog 156 personen.

Deze mensen lopen ernstig gevaar in Afghanistan, omdat zij of hun directe familieleden hebben gewerkt voor Nederland of een internationale organisatie. Onder hen zijn tolken die voor de Nederlandse militairen werkten, medewerkers van internationale hulporganisaties en achtergebleven gezinsleden. Het proces verloopt "langzaam maar gestaag", aldus minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken in een Kamerbrief. Daarin schrijft hij ook dat eind dit jaar de regeling afloopt die speciaal was ingesteld voor deze personen.

Sinds de Taliban in augustus 2021 de macht overnam in Afghanistan, heeft Nederland 4.537 mensen geëvacueerd, waarvan 1.860 tijdens de hectische machtsovername tussen 15 tot 26 augustus 2021.

Hoekstra verwacht niet dat de aantallen mensen uit de doelgroepen die alsnog naar Nederland komen nog fors zullen toenemen. "Alles is er nu op gericht om binnen een jaar tot een definitieve afronding te komen." De verzoeken die na het einde van het jaar nog binnenkomen bij Buitenlandse Zaken vallen niet meer onder de speciale voorziening.

Bron: ANP