Tekst Evert Brouwer en Leo de Rooij

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Bingo voor Brian

Hoe hij ’t doet, weten we niet. Noem het maar beginnersgeluk. Iedere keer als onze fotograferende benjamin Brian van den Heuvel naar de Ginkelse Heide trekt, gebeurt er wat. Hij kon zijn jeugdige enthousiasme maar net de baas toen hij, gewapend met fonkelnieuwe camera, een grijze helikopter zag komen aanvliegen. “Wat is dat nou weer”, dacht hij hardop. “Is dat al zo’n nieuwe Caracal? Een Cougar heeft toch camouflagekleuren?”

Inmiddels zijn de meeste heli’s van het Defensie Helikopter Commando echter ‘grijs’, zo heeft Brian nu geleerd. Als er dan ook nog mariniers instijgen en wegvliegen, is de serie compleet. Moe maar voldaan keerde de scholier huiswaarts om de Defensiekrant meteen deelgenoot te maken van zijn werk. En daarmee haalt hij deze keer ook nog eens de voorpagina!
 

Ongevaarlijk Olijfje

Trots poseren de soldaten Leah Gustafson en Sylvia Ng van het Australische 2nd Health Battalion met een olijfpython. Olijfpythons zijn wurgslangen die meestal reptielen, knaagdieren en vogels op het menu hebben staan, maar de grote exemplaren kunnen zelfs een kangoeroe of hert verorberen. De militairen weten nu in ieder geval wat ze moeten doen als ze een slang zien. De lokale Freek Vonk, in dit geval Euan Edwards, liet de genezeriken zien hoe je de ongevaarlijke van giftige soorten onderscheidt. Het personeel van de Gallipoli Barracks (Brisbane) kreeg vervolgens te horen welke beschermingsmiddelen nodig zijn om ze te vangen. Daarna was er praktijkles in het verplaatsen van de reptielen. De foto is van soldaat Thomas de Weger, die ongetwijfeld zijn roots in ons land heeft.

Hollandse hand

Een stevige hand voor Thijn, de zoon van majoor Mark Brouwer van het Korps Mariniers. Niet zomaar een hand: hij behoort toe aan Troy Black, dé sergeant-majoor van het U.S. Marine Corps. Majoor der mariniers Brouwer ontving de Navy and Marine Corps Commendation Medal voor zijn werk als liaison-officier gedurende twee jaar bij 2d Reconnaissance Battalion, 2d Marine Division. Er bestaat een speciale band tussen 2d Recon Bn en ons Korps Mariniers, tot uitdrukking komend in een permanent gestationeerde uitwisselingsofficier en bilaterale oefeningen op Camp Lejeune en Aruba. Overigens vermeldt het fotobijschrift in het Amerikaanse archief doodleuk dat de foto is gemaakt in Rotterdam, Duitsland...

Vliegen met vrienden

F-15E Strike Eagles, behorend tot 494th Fighter Squadron, vliegen in formatie met bondgenoten tijdens Arctic Challenge Exercise 2023. Met deelname van 150 vliegtuigen en drieduizend man personeel uit veertien landen een van de grootste vliegoefeningen in Europa. Nederland was vertegenwoordigd met F-16’s en F-35’s. ACE 2023 wordt om het jaar georganiseerd door Noorwegen, Finland en Zweden en speelt zich dan ook voornamelijk af in het luchtruim van de noordelijke regio's. Samenwerking tussen de Scandinavische landen staat centraal bij de ACE23-oefening. Het doel is de aanwezige eenheden te trainen in het uitvoeren van complexe grootschalige luchtoperaties. (courtesy photo)
 

Samen in BALTOPS

Fraaie overzichtsfoto van diverse schepen die deelnemen aan de oefening Baltic Operations (BALTOPS) 2023. Meer dan zesduizend militairen en tal van schepen uit 21 landen zorgen tot en met vandaag voor een grote militaire aanwezigheid in de Baltische regio. Met de oefening verbetert de NAVO de flexibiliteit en interoperabiliteit. Daarnaast demonstreert het bondgenootschap zijn collectieve vermogen om controle op zee te hebben met een zeer effectieve maritieme component. (foto: U.S. Marine Corps, staff Sgt. Shawn Coover)

Spectaculair uitzicht

Terwijl winkelend publiek de nodige verkoeling zoekt op een terrasje wordt deze luchtmobieler in Den Bosch het vuur aan de schenen gelegd. Met behulp van een afhangend touw daalt hij af van de 73 meter hoge Sint Janstoren in het hart van het centrum. Het spectaculaire tafereel maakt deel uit van oefening Bevo Seal 2023 waarin optreden in stedelijke omgeving deze week centraal stond. Van sociale patrouilles en voertuigcontroles tot bevoorradingsmissies en uiteraard het abseilen: de militairen hebben het allemaal met succes volbracht. Chapeau! (foto: korporaal Hilbert Buter)

Knallen bij BALTOPS

Nog eentje uit de oefening BALTOPS. Serieus geconcentreerd worden schietoefeningen afgewerkt op Zr. Ms Vlaardingen die samen met Zr. Ms. Makkum deel uitmaakt van de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1. Het vlootverband is actief in de Baltische Zee tijdens de oefening Baltic Operations 2023 (BALTOPS 23).  (foto: sergeant-majoor Robbert Harteveld)

Veilig eruit

Personeel van 11 Luchtmobiele Brigade en 503 Parachute Infantry Regiment lijnen op voor een static line sprong uit een C-17 Globemaster III van 62d Airlift Wing boven Griekenland. De foto is genomen tijdens de oefening Swift Response, gerelateerd aan Air Defender ‘23. De oefening focust op snelle strategische ontplooiing van troepen van de U.S. Army Europe en U.S. Air Forces Africa, samen met troepen van bondgenoten en partners. (foto: U.S Air Force, Senior Airman Callie Norton)

Veilig eruit (2)

Of je nou uit een vliegtuig springt of uit een helikopter stapt, het moet vooral veilig gebeuren. Dat beoefenden Nederlandse, Noorse en Duitse soldaten onder meer tijdens Noble Jump, waarbij ze onder 'operationele omstandigheden' razendsnel een Duitse NH90 helikopter verlieten. Noble Jump is de naam van een alarmeringsoefening van de snel inzetbare NAVO-flitsmacht, de Very High Readiness Joint Taskforce (VJTF), die werd gehouden op het Italiaanse eiland Sardinië. (foto: korporaal Wessel Zuijderduin)

Stormtrooper paraat

Deze soldaat houdt zijn omgeving scherp in de gaten. Moet ook wel als 'Joint Terminal Attack Controller', beter bekend als Stormtroopers. De Joint Terminal Attack Controller (JTAC), voorheen Forward Air Controller, wijst aan gevechtsvliegers het te bombarderen doel aan. Hij levert de vlieger een situatieschets: waar bevinden de eigen troepen zich, waar is de vijand en welk doel moet worden vernietigd? (foto: U.S. Army, Spc. Chris Estrada).

Belgen actief

Met de deelname van vier F-16 gevechtstoestellen speelt België een actieve rol in de grootschalige NAVO-oefening Air Defender 2023 die op 12 juni van start ging. Deze multinationale oefening valt onder de leiding van de Duitse luchtmacht en heeft als doel om de deelnemende luchtmachten de mogelijkheid te bieden om hun operationele en tactische vaardigheden te verbeteren en de onderlinge samenwerking te versterken. De trainingsvluchten vinden plaats in drie specifiek aangewezen luchtruimen boven Duitsland. De oefening zal plaatsvinden tot 23 juni, waarbij maar liefst tienduizend deelnemers en 250 vliegtuigen uit 25 verschillende landen betrokken zijn. (foto: DG Stratcom)