Tekst Kapitein Jessica Bode
Chinook stand-by voor Fire Bucket Operations
Vanwege de droogte staat er een Chinook-transporthelikopter met crew stand-by voor eventuele Fire Bucket Operations. Hierbij kunnen natuurbranden met een zogenoemde bambi-bucket worden geblust.
Het is al weken droog in ons land en de weergoden voorspellen de komende week nog veel meer zon. Daardoor neemt automatisch de kans op natuurbranden toe. Het vuur verspreidt zich vaak snel en het bestrijden ervan moet in korte tijd gebeuren. De verantwoordelijke Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland kan dat niet altijd alleen, waardoor de luchtmacht met mens en materieel op afroep klaar staat voor inzet. Dat staan ze overigens al sinds april, maar 298 Squadron kreeg gisteren het bericht dat de situatie momenteel extra aandacht behoeft.
Voor het blussen van natuurbranden vanuit de lucht zijn zowel Chinooks als Cougars geschikt, die respectievelijk 7.600 en 2.500 liter water in een keer kunnen meenemen in een bambi-bucket. Voorheen gebruikte de Chinook buckets voor 10.000 liter, maar deze worden de komende tijd vervangen.
Deze waterzakken klappen open boven een brandhaard, als een soort omgekeerde paraplu. Met een vernevelaar kan een groter gebied in een keer worden besproeid. Om tijd te besparen gebeurt het vullen zo dicht mogelijk bij de brand. Dit kan overal, zelfs in zwembaden, zolang het water minimaal twee meter diep is.
Bron: Defensie
Vliegbasis Volkel tijdelijk vaker en ’s avonds open
Vliegbasis Volkel is de komende twee weken vaker geopend, ook in de avonduren. Dat is noodzakelijk vanwege verschillende oefeningen.
De eerste toestellen worden vanavond verwacht. Het gaat om de F-16’s en F-35's die terugkeren van de oefening Arctic Challenge Exercise in Noorwegen en Zweden (waarover in deze uitgave een uitgebreide reportage). Mochten er onvoorziene omstandigheden optreden dan komen ze terug op zaterdag 10 juni.
Daarnaast start volgende week in Duitsland de grootste luchtmachtoefening in de geschiedenis van de NAVO: Air Defender 2023. Tussen 12 en 23 juni is hiervoor ook het Nederlandse luchtruim boven de Noordzee ter beschikking gesteld, waar overigens louter Nederlandse toestellen zullen vliegen. Maar hierdoor moet Vliegbasis Volkel wel twee weken lang op doordeweekse dagen open tot negen uur 's avonds, zodat de gevechtsvliegtuigen kunnen opstijgen en landen.
Ten slotte vindt op zaterdag 24 juni in Den Haag de jaarlijkse Veteranendag plaats. Tijdens dit evenement wordt een fly by verzorgd door diverse toestellen van de luchtmacht en daarom is de vliegbasis tot tussen twaalf en drie uur in gebruik.
Bron: Defensie
Nieuwe helikopters voor speciale operaties
Defensie schaft veertien nieuwe helikopters van het type H225M Caracal aan voor speciale operaties. De toestellen volgen vanaf begin 2028 de Cougar-transporthelikopters op.
De aanschaf is één van de maatregelen waarmee Defensie een squadron van het Defensie Helikopter Commando ombouwt tot Special Operations Force (SOF). Het versterken van SOF-capaciteit voor operaties op land en op zee is een speerpunt in de vorig jaar verschenen Defensienota.
De Europese fabrikant Airbus Helicopters verzorgt de productie. Net als de Cougars krijgen de toestellen Vliegbasis Gilze-Rijen als thuisbasis. Inbegrepen bij de aanschaf is een nieuwe missie-uitrusting voor de helikopters. Ook tijdelijke simulatiecapaciteit voor opleiding en training valt binnen het project.
De Cougar is al 27 jaar in dienst, onder meer als blusheli en voor het vervoer van troepen, materieel en voor gewondentransport. Een aantal opereert ook als boordhelikopter vanaf marineschepen. De operationele levensduur van de huidige twaalf exemplaren loopt tot 2030.
Bron: Defensie
Nieuwe munitie voor F-35
Nederlandse F-35's krijgen nieuwe, zeldzame munitie waarmee de gevechtsvliegtuigen moeilijk bereikbare doelen kunnen uitschakelen.
De hoogwaardige AARGM-ER raketten (Advanced Antiradiation Guided Missile - Extended Range) zijn een antwoord op de zogenoemde A2/AD-capaciteit. Denk hierbij aan hoogtechnologische luchtverdedigingssystemen waarover steeds meer potentiële tegenstanders beschikken. Zonder moderne munitie brengt inzet in zo’n vijandelijke regio grote risico’s met zich mee. Dat beperkt de vrijheid van handelen van militaire eenheden.
In Europa is er een tekort aan dit soort anti-A2/AD-munitie. De Nederlandse krijgsmacht gaat hiermee dus over schaarse en afschrikwekkende capaciteit beschikken. Door met de nieuwe munitie en ondersteunende systemen te trainen, kunnen de F-35’s (internationaal) ook meedoen aan nieuwe concepten van luchtoptreden.
Bron: Defensie
Grote drugsvangsten in de Indische Oceaan en Caribisch gebied
Dubbele successen in de strijd tegen verdovende middelen afgelopen week. Zowel de Nederlandse en Britse marine namen grote hoeveelheden drugs in beslag.
HMS Lancaster, een type 23 fregat van de Royal Navy, nam tijdens twee acties in twaalf uur tijd ruim zeven ton drugs in beslag op de Indische Oceaan. Zr.Ms. Groningen onderschepte 241 kilo aan contrabande bij de Bovenwindse eilanden.
Het Nederlandse marineschip kwam in actie, nadat het een verdacht vaartuig op zee had gesignaleerd. Op zeer hoge snelheid werd de achtervolging ingezet, maar de verdachten wisten te ontkomen. Zij gooiden hun lading overboord, die later uit zee werd gevist. Het bleek te gaan om cocaïne en een kleine hoeveelheid marihuana.
Bij de eerste actie van de Engelsen vond een specialistisch boardingteam van de Royal Marines 3.5 ton aan hasj, heroïne en methamphetamine. Diezelfde avond spotte de Wildcat-boordhelikopter een ander verdacht bootje, waarna het boardingteam wederom in actie kwam. Dit keer bedroeg de vangst zo'n 3.7 ton, waarmee een indrukwekkend dagrecord werd gevestigd.
Bron: Defensie
EOD aan zet in Rotterdam-Noord
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft deze week onderzoek gedaan naar een explosief in een woning in Rotterdam-Noord.
De politie trof het explosief aan tijdens een woningdoorzoeking aan de Rembrandstraat. De EOD werd ingeschakeld om te onderzoeken waar het om ging en wat er moest gebeuren om het object veilig te verwijderen. Een politiewoordvoerder kan vooralsnog niet zeggen waarom het huis werd doorzocht. “Maar we waren er niet voor niks.”
Bron: Defensie
Ereteken voor Verdienste in goud voor administrateur Fonds 1815
Ritmeester b.d. Wil Schutrups (71) kreeg deze week het Ereteken voor Verdienste in goud opgespeld. Hij ontving de hoge, militaire onderscheiding vanwege zijn jarenlange inzet als administrateur voor Fonds 1815. Zodoende hielp hij honderden (oud-)militairen met een steunaanvraag.
De stichting Fonds 1815 ondersteunt (oud-)militairen en hun familieleden bij financiële problemen. In veel gevallen krijgen zij dan een renteloze lening en soms gebeurt het met een gift. De heer Schutrups hield als administrateur jarenlang de boel draaiende. “Zijn inzet ging ver boven wat van hem mocht worden verwacht”, aldus fondsvoorzitter luitenant-generaal b.d. Lex Oostendorp, die de onderscheiding uitreikte namens de minister van Defensie.
Vorig jaar deden ruim zestig personen een beroep op financiële hulp. Daarvan werden er 56 gehonoreerd. De overige kandidaten trokken hun verzoek in, of bleken het minder hard nodig te hebben dan vooraf werd gesteld.
Bron: Defensie
Verwerving luchtverdediging korte en middellange afstand samengevoegd
De vervanging van luchtverdediging op zowel de korte als op de middellange afstand wordt samengevoegd. De raketten en lanceerinstallaties voor beide systemen worden bij één leverancier verworven. Op die manier kunnen de capaciteiten met elkaar worden geïntegreerd.
De eerste, nieuwe systemen voor de middellange afstand (tot vijftig kilometer) moeten vanaf 2026 leverbaar zijn. Voor de systemen op korte afstand (tot vijftien kilometer) geldt 2028 als streefdatum.
“De gecombineerde capaciteit moet bescherming bieden voor zowel manoeuvrerende eenheden, als vitale infrastructuur en gebieden”, aldus staatssecretaris Christophe van der Maat. “Beide capaciteiten kunnen straks draadloos en zonder kwaliteitsverlies samenwerken in een continu gesynchroniseerd netwerk. Eenheden kunnen daardoor op het moderne gevechtsveld mobieler, flexibeler en sneller optreden. “De oorlog in Oekraïne toont het belang van een zo kort mogelijke tijd tussen het detecteren van een luchtdreiging met de radar en het afvuren van een projectiel.”
Uit marktonderzoek blijkt dat slechts één leverancier voldoet aan de bouweisen: het consortium Kongsberg Defence & Aerospace (Noorwegen) en Raytheon (Amerika). Voordeel is dat deze partijen al zakendoen met verschillende NAVO-partners.
Bron: Defensie
‘Gevlucht om te vechten’ in Airborne Museum
Het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek opent dit weekend de tentoonstelling ‘Gevlucht om te vechten’, waarin de geschiedenis van Joodse vluchtelingen van de 1st Airborne Division centraal staat.
Op 17 september 1944 begon Operatie Market Garden, waarbij de Britse 1st Airborne Division werd ingezet bij Arnhem. Wat veel mensen niet weten is dat onder deze eenheid zich 21 Joodse Duitsers en Oostenrijkers bevonden. Zij waren in nazi-Duitsland opgegroeid, maar wisten in de jaren dertig naar Groot-Brittannië te vluchten en zich bij de Britse luchtlandingsstrijdkrachten aan te sluiten. Deze mannen moesten nazi-Duitsland ontvluchten en lieten daarbij vrijwel al hun familie en bezittingen achter.
In Groot-Brittannië werden hun pogingen een nieuw leven op te bouwen ruw onderbroken door de Duitse invasie van West-Europa. Het wantrouwen ten aanzien van Duitse en Oostenrijkse vluchtelingen nam toe en in juni 1940 besloot de Britse overheid hen te interneren. Vanuit deze Britse interneringskampen meldde een groot aantal vluchtelingen zich aan bij het Britse leger. Zo kwamen ze, via een lange omweg, met de Britse luchtlandingstroepen bij Arnhem terecht.
In de tentoonstelling staan de persoonlijke verhalen van deze 21 mannen centraal. Conservator Jory Brentjens schreef er een gelijknamig boek over, dat ook verkrijgbaar is.
Bron: Defensie