Tekst Kapitein Jessica Bode

x
Leestijd: >60 seconden

Spoorverbinding Amerikaans depot Eygelshoven heropend

De jaren geleden stilgelegde spoorwegverbinding naar het Amerikaanse Army Prepositioned Stock-2 depot in het Zuid-Limburgse Eygelshoven is weer in gebruik genomen. Vanwege de versterking van de militaire mobiliteit is het traject nieuw leven in geblazen.

“Nu hebben we weer meerdere mogelijkheden om onze eenheden snel met goederen te ondersteunen, waar ze ook in Europa worden ingezet”, vertelt de Amerikaanse sitemanager Erica Nowells, na het doorknippen van het lint. In Eygelshoven hebben de Amerikanen, net als op enkele andere plaatsen in Europa, militair materiaal opgeslagen. Daarbij gaat het om (zware) voertuigen, maar ook andere goederen zoals containers of onderdelen.

Na de overname van het depot in Eygelshoven door de Amerikaanse landmacht in 2016 werd niets meer via het spoor vervoerd, omdat de bestaande spoorlijn niet meer onderhouden was. In 2021 sloten de landen een overeenkomst voor de modernisering van het complex en werd besloten de verbinding van het spoorwegnet naar het depot te reactiveren.  

Omdat Eygelshoven in een Natura 2000-gebied ligt, werd vooraf de ecologische impact bepaald en moesten verschillende bedreigde soorten naar een ander gebied worden verplaatst. Ook waren er nieuwe afspraken nodig met grondbezitters. In de tweede helft van 2022 werd gestart met de werkzaamheden; zandbed vervangen, nieuwe ballast voor de rails, het plaatsen van dwarsliggers en het leggen van railstaven.

Bron en foto: Amerikaanse strijdkrachten

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Nederland en Denemarken gaan F-16-trainingen Oekraïne leiden

Nederland en Denemarken gaan F-16-trainingen voor Oekraïense gevechtspiloten leiden. Dat zegt de Amerikaanse krijgsmacht. Een aantal andere landen, waaronder België, zal zich ook aansluiten.

Er wordt al lang gesproken over de trainingen, maar de precieze invulling is nog altijd onduidelijk. Zelfs het besluit om met de trainingen te beginnen, zou nog niet definitief zijn. Volgens de Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, wordt daar nog over overlegd.

Defensieminister Kajsa Ollongren liet gisteren aan de Tweede Kamer wel weten dat in ieder geval België zich bij de trainingen aansluit. Lloyd Austin voegde daar ook Noorwegen, Polen en Portugal aan toe. Hij verwacht dat er nog meer landen zullen volgen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Veiligere Baltische Zee

Onder de naam Open Spirit zijn vitale scheepsroutes in de Baltische Zee geschoond van niet-gesprongen explosieven.

Als onderdeel van deze NAVO-veiligheidsmissie hebben duikers uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België, Estland, Litouwen, Canada en de Verenigde Staten in het gebied mijnen en torpedo's uit de Tweede Wereldoorlog geruimd. Op de zeebodem wemelt het ook van explosieve restanten uit de Koude Oorlog.

Open Spirit geeft landen daarmee de kans om hun samenwerkingsverbanden te oefenen in planning, identificatie en ruiming van onderwaterexplosieven. Naast duikers werd ook gebruik gemaakt van onderwaterrobots, voorzien van de nieuwste sensoren.

Bron: Defensie. Foto: Royal Navy

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Defensie koopt bewapening voor MQ-9 Reaper

Vanwege het sterk veranderde dreigingsbeeld gaat Defensie het onbemande vliegtuig MQ-9 Reaper bewapenen. Dat heeft staatssecretaris Christophe van der Maat deze week bekend gemaakt.

In de Kamerbrief noemt hij drie soorten wapens: de GBU-12 lasergeleide bom, de GBU-49 lasergeleide en gps-geleide 500 pond bom en de AGM-114 R2 lasergeleide lucht-grond-raket.

Naar verwachting ontvangt de krijgsmacht de eerste wapens in 2025 en zijn de toestellen in datzelfde jaar initieel inzetgereed. De volledige inzetbaarheid volgt in 2028. De vier Reapers die als eerste worden afgeleverd, moeten eerst worden aangepast om de bewapening te kunnen inzetten. De vier later bestelde exemplaren worden al gelijk aangepast. Met het project is een bedrag gemoeid tussen de honderd en 250 miljoen euro.

Al in de Defensienota 2022 van juni vorig jaar was de behoefte om het verkenningstoestel te bewapenen met bommen en raketten opgenomen. Eerder had de Tweede Kamer er al om gevraagd in een motie van het Kamerlid Valstar.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Bijzondere ontmoeting op de Noordzee

Een bijzonder tafereel op de Noordzee deze week, waar vlak voor de Nederlandse kust het nieuwste Amerikaanse vliegkampschip USS Gerald R. Ford voorbij voer.

De Amerikanen oefenden tijdens hun reis richting de Noorse wateren met de schepen van het NAVO-eskader Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Zr.Ms. Van Amstel maakt daar onderdeel van uit. Tijdens een zogenoemde passage exercise (passex) voeren de schepen onder meer in formatie, wat fraaie foto's opleverde.

Inmiddels is ieder weer zijn eigen weg gegaan; SNMG1 richting Oostzee en de Ford liep dinsdag de haven van de Noorse hoofdstad Oslo binnen voor een havenbezoek.

Bron: Defensie. Foto: Amerikaanse marine

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Amerikaanse luchtmachtchef wordt nieuwe topgeneraal

President Joe Biden heeft de chef van de Amerikaanse luchtmacht, generaal Charles Brown, uitgekozen om de hoogste Amerikaanse militaire officier te worden.

Browns benoeming moet nog wel bevestigd worden door de Amerikaanse senaat. Wanneer dit gebeurt, is onduidelijk. De Republikeinse senator Tommy Tuberville blokkeert al sinds februari militaire nominaties, omdat hij vindt dat het Pentagon de reiskosten voor abortussen van militairen niet zou moeten dekken.

Als zijn benoeming wordt bekrachtigd, wordt Brown de tweede zwarte voorzitter van de generale staf, na Colin Powell (1989-1993). De voormalige gevechtspiloot zou zijn uitverkiezing mede danken aan zijn jarenlange ervaring in de Stille Oceaan, waar de spanningen tussen de Verenigde Staten en China de laatste jaren oplopen. Brown zou hiermee Mark Milley opvolgen die met pensioen gaat.

Bron: AD

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Succesvolle Thuisfrontdag in Nijkerk

“Zonder jullie steun, is er geen inzet. Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim is de circa zeshonderd familieleden van militairen die op dit moment zijn uitgezonden bijzonder dankbaar. Hij sprak met hen tijdens de speciale Thuisfrontdag in een evenementencomplex in Nijkerk.

Doel van de tweejaarlijkse bijeenkomst is om waardering en erkenning te geven aan de familieleden van uitgezonden militairen. Zij trekken thuis de kar, terwijl hun geliefde ver van huis is.

Generaal Eichelsheim sprak verder met aanwezigen, wat plezierige gesprekken opleverde. “Er sprak echt waardering uit de woorden van de generaal”, zo merkte een van de aanwezigen op. Verder traden er artiesten op, waaronder volkszanger Frans Duijts en waren er tal van activiteiten waaronder een barbier en nagelstylist. De allerkleinsten konden zich laten schminken en de oudere kinderen konden hun lol niet op in de ‘gameroom’. Zoals altijd was er ook een mogelijkheid om, zonder verzendkosten, een poststuk naar het uitzendgebied te sturen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/-35 seconden

Militair wereldkampioenschap damesvoetbal in Nederland

Nederland treedt dit jaar op als gastland voor het militaire wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen.

Tussen 27 juni en 9 juli ontmoeten de voetballende dames van twaalf landen elkaar in Bunschoten-Spakenburg. Deze week vond de loting plaats voor het toernooi. De deelnemers werden ingedeeld in drie poules van vier.

De eerste wedstrijdronde is op 29 juni. Om tien uur 's morgens trappen de militaire Oranje Leeuwinnen af voor hun openingswedstrijd tegen Nigeria. Ze spelen op 1 juli (13.00 uur) tegen Oezbekistan en op 3 juli (16.00 uur) tegen Griekenland.

De loting leverde voor de andere twee poules de volgende indeling op: poule B: Frankrijk, Tanzania, Zuid-Korea en Canada en poule C: Kameroen, Noord-Korea, de Verenigde Staten en Duitsland. Meer informatie over het toernooi is te vinden op de facebookpagina van het Bureau Internationale Militaire Sport. 

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/-25 seconden

Iron Wolf traint NAVO-eenheden Litouwen

In het Litouwse district Jonova doen momenteel zo’n 3.500 militairen met zeshonderd tanks, voertuigen en ander groot materieel mee aan de oefening Iron Wolf.

Aan deze door de gelijknamige Litouwse brigade georganiseerde training doen verschillende NAVO-partners mee, waaronder Nederland. Deze landen zijn ook steeds een bepaalde tijd in Litouwen gestationeerd vanwege hun rol in de missie enhanced Forward Presence (eFP).

Bij de oefening ligt de nadruk op zowel het verdedigend gevecht als op de tegenaanval. De NAVO gebruikt de oefening om het niveau van de battle groups en de samenwerking te beoordelen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/-50 seconden

Rekenkamer test beveiliging Defensie

De beveiliging van militaire objecten als gevechtsvliegtuigen, radarinstallaties en wapensystemen is ondermaats. Dat constateert de Algemene Rekenkamer na een onderzoek. Vier medewerkers konden vier keer ongemerkt binnenkomen bij defensie-objecten.

"Een keer klom het team een hek over, een andere keer glipte het mee door een elektrisch bediende toegangspoort die lang bleef openstaan. Onopgemerkt door het elektronische beveiligingssysteem kon het team tot in extra beveiligd gebied komen", schrijft de Rekenkamer. Defensiepersoneel dat voorbijliep stelde geen vragen.

“Als het testteam had gewild, had het deze objecten kunnen beschadigen of ontvreemden. We zagen organisatorische, bouwkundige en elektronische tekortkomingen”, gaat de Rekenkamer verder. De organisatie wijst erop dat in verband met de oorlog in Oekraïne juist een verhoogd niveau van waakzaamheid op defensielocaties geldt.

De deskundigen willen dat defensieminister Kajsa Ollongren gaat inventariseren bij welke militaire objecten grote beveiligingsrisico's spelen. Ook zou de krijgsmacht voortaan “regelmatig” moeten testen of de getroffen maatregelen effect hebben en investeren in “toekomstbestendige beveiligingsmaatregelen.” Ten slotte moet het veiligheidsbewustzijn bij het personeel aanzienlijk worden verhoogd.

Bron: Rekenkamer

x
Leestijd: +/-35 seconden

Marechaussee pakt verdachten mensensmokkeltransporten op

De Koninklijke Marechaussee heeft deze week drie verdachten aangehouden voor het voorbereiden van mensensmokkeltransporten. Twee mannen van 24 jaar en een vrouw van 21 werden aangehouden in Ede, Vlissingen en Goes.

Een rechercheteam van de marechaussee in Hoogerheide startte in januari van dit jaar een onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie Zeeland West-Brabant, nadat informatie was ontvangen dat bussen van verhuurbedrijven werden gebruikt voor mensensmokkel. In die voertuigen zouden nautische materialen worden vervoerd naar Frankrijk, om daarmee migranten de oversteek via het Kanaal naar Engeland te laten maken.

De transporten vonden vermoedelijk plaats in de zomer van 2022. De recherche van de marechaussee doet verder onderzoek naar de aangehouden verdachten en die incidenten. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/-35 seconden

Regiment Genietroepen feliciteert de jarige Rijkswaterstaat

Het Regiment Genietroepen heeft deze week felicitaties overgebracht aan de ‘natuurlijke partner’, het eveneens jubilerende Rijkswaterstaat.

Al 225 jaar speelt RWS een cruciale rol in het beschermen en vormgeven van Nederland. Het Regiment Genietroepen, dit jaar 275 jaar jong, werkte vanaf de oprichting van Rijkswaterstaat samen om Nederland veiliger te maken. De partijen vonden elkaar al in de negentiende eeuw bij het bouwen van het sperfort Pannerden. De genie bouwde het fort tussen 1869 tot 1872.

Rijkswaterstaat richtte zich op het afdammen van het Pannerdensch Kanaal, waardoor de Nieuwe Hollandse Waterlinie mogelijk zonder water zou komen te zitten. Bij het ‘feest’ voegde zich ook het jubilerende Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard die dit jaar haar 750 jaar viert.