Tekst Kapitein Jessica Bode

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Marechaussee helpt bij goudverplaatsing

Onder leiding van de Koninklijke Marechaussee heeft de Nederlandse Bank (DNB) de afgelopen vier weken vijftien miljard euro aan goudstaven, munten en biljetten verplaatst. De transporten werden begeleid vanaf de tijdelijke locatie in Haarlem naar het nieuwe ‘cashcentrum’ op Camp New Amsterdam in Soesterberg.

Operatie Secundo vergde maanden aan voorbereidingstijd en een intensieve samenwerking tussen de politie, de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid, de Brigade Speciale Beveilingsopdrachten, de Hoog Risico Beveiliging en het team Verkeer van de marechaussee. “Onze eenheden doen dit sinds jaar en dag. Ze zijn goed uitgerust en op alles voorbereid", vertelde kapitein Stan Verberkt van de marechaussee eerder tegen de NOS.

Er werd eerder bewust geen ruchtbaarheid aan de operatie gegeven. “We hebben ons expres een beetje op de vlakte gehouden. Maar echt geheim, in de zin van dat niemand het mocht weten, was het ook weer niet”, vertelt divisiedirecteur DNB Coen Voormeulen. “We moeten het ook niet hebben van de geheimzinnigheid, het is gewoon goed beveiligd."

In november 2020 werden de goudstaven en biljetten ook al verplaatst. Toen vanuit Amsterdam naar de tijdelijke kluis in Haarlem. Hier werd het opgeslagen totdat de bouw van het nieuwe centrum in Soesterberg klaar zou zijn.

Bron: Defensie, NOS. Foto: Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

81-jarige aangehouden na race over A12

Een 81-jarige automobilist is maandagmiddag aangehouden nadat hij met 190 kilometer per uur langs de Koninklijke Marechaussee op de A12 bij Arnhem scheurde. 

Direct werd de achtervolging ingezet en de man kreeg een volgteken. Maar de bestuurder negeerde dat en sloeg op de vlucht. Daarbij reed de man volgens de politie veel te hard, over de vluchtstrook en een verdrijvingsvlak. Pas ruim vijftig kilometer verder, in het Duitse Rees, werd de automobilist tot stoppen gedwongen. Dit met hulp van politiekorpsen uit Rivierenland Oost, Doetinchem en het grensoverschrijdend politieteam.

De man komt uit Delft en bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs.

Bron: Defensie, Brabants Dagblad

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Mega order voor Duitse legerindustrie

De Bundeswehr heeft een order geplaatst voor vijftig nieuwe Puma infanteriegevechtsvoertuigen. Met de aanschaf is bijna 1,1 miljard euro gemoeid.

Fabrikanten Krauss-Maffei Wegmann (KMW) en Rheinmetall starten de levering in december 2025. Naar verwachting duurt dit tot begin 2027. Naast de gevechtsvoertuigen omvat de order ook pakketten met reservedelen, speciale gereedschappen en acht MELLS-simulatoren. Ook kunnen de fabrikanten desgevraagd trainingsvoertuigen leveren en TSWA-wapensystemen.

De modulaire Puma, met plaats voor een negenkoppige bemanning, is het belangrijkste wapensysteem van de Duitse gemechaniseerde infanterie. In februari van dit jaar werd al bekend dat Duitsland 143 oude exemplaren gaat moderniseren. De upgrade, die in 2029 voltooid moet zijn, omvat onder meer de integratie van dag- en nachtcamera's met hoge resolutie, het multirole lichtgewicht geleide raketsysteem MELLS en de integratie van digitale radioapparatuur. De nieuwe Puma’s worden ook met deze nieuwste technologieën afgeleverd.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

EOD in actie voor bijzondere klus

Hulpdiensten zijn maandagmiddag in Harderwijk massaal uitgerukt voor een zeer opmerkelijk incident, waarbij zelfs de Explosieven Opruimingsdienst in actie kwam om een lading te onderzoeken.

Nabestaanden troffen in de woning van een vorige week overleden man een zware partij professioneel vuurwerk aan. De familieleden probeerden het vuurwerk onschadelijk te maken, door het onder te dompelen in water. “Totdat ik opeens terugdacht aan de lessen scheikunde en besefte dat sommige stoffen juist tot ontbranding komen in water. Ik dacht: dit is misschien toch niet oké", verklaart een familielid, dat anoniem wil blijven.

De betrokkenen besloten 112 te bellen, waarna de omgeving van de woning aan de Stationslaan ruim werd afgezet. Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst werden opgeroepen om het vuurwerk te onderzoeken. Tot de gevreesde chemische reactie kwam het niet, maar volgens een politiewoordvoerder moest een gespecialiseerd bedrijf het spul veilig verpakken en afvoeren.

Bron: De Stentor

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Veteraan neemt schoolklas virtueel mee op uitzending

Veteraan Thamara Batenburg heeft middelbare scholieren op interactieve wijze meegenomen naar een militair uitzendgebied.

Tijdens de gastles ‘Veteraan in de klas’, maandag op het Amsterdamse Fons Vitea Lyceum, legde de Bosnië- en Kosovoveteraan de havo drie klas allerlei dilemma’s voor waar militairen mee te maken kregen op de Balkan en in Afghanistan. Zo ervaarden de scholieren hoe moeilijk keuzes soms zijn en hoe belangrijk het is je in een ander te verplaatsen.

Defensieminister Kajsa Ollongren was er ook bij en vertelde de klas hoe belangrijk militairen zijn. “Met gevaar voor eigen leven zetten zij zich in voor een betere en veiligere wereld. De besproken dilemma’s laten goed zijn hoe ingewikkeld het werk van militairen op uitzending kan zijn.”

‘Veteraan in de klas’ is een educatief programma voor de oudste basisschoolleerlingen en het middelbaar-, beroeps-, en hoger onderwijs, waarin tweehonderd veteranen optreden als spreker. In 2022 en 2023 volgen zo’n zestigduizend jongeren het lesprogramma. Defensie wil dit aantal de komende jaren verhogen naar honderdduizend.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Korps Commandotroepen onder nieuwe leiding

Kolonel Huub Smeets wordt de nieuwe commandant van het Korps Commandotroepen (KCT).

Recent is met de leiding van het KCT een aantal gesprekken gevoerd. Dat gebeurde naar aanleiding van signalen over een mogelijk onveilige werksfeer. Daaruit is naar voren gekomen dat er niet zozeer sprake is van een onveilige werksfeer, maar dat de samenwerking in de leiding onvoldoende harmonieus is om naar de toekomst toe effectief te blijven. Daarnaast is er bij Janssen sprake van privéomstandigheden.

De special forces eenheid van de landmacht, gevestigd in Roosendaal, is een complexe en veelzijdige eenheid en kent een uitermate hoog operationeel tempo. Dit vraagt veel van een commandant. 

Bron: Defensie. Foto: sergeant-majoor Jasper Verolme

x
Leestijd: +/- 40 seconden

‘Russen kopen nieuwe voorraad drones in Iran’

Rusland gaat nieuwe, geavanceerde aanvalsdrones kopen van Iran om in te zetten in Oekraïne. John Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, heeft dit maandag gezegd.

Het Russische leger zou bijna door de voorraad heen zijn, die het land eerder kocht in Iran. De strijdkrachten zoeken naar nieuwe stootkracht, nu Oekraïne lijkt begonnen aan een tegenoffensief.

“Sinds augustus heeft Iran meer dan vierhonderd aanvalsdrones geleverd”, aldus Kirby. “Rusland heeft de meeste van deze drones gebruikt om kritieke infrastructuur in Oekraïne aan te vallen.” Rusland zou sinds juli 2022 voornamelijk de relatief goedkope Shahed-136-drones hebben aangekocht, die beladen met explosieven op een doel kunnen worden afgestuurd.

De Verenigde Staten meldden in juli vorig jaar al dat Iran honderden drones ging leveren. Dat bewoog Oekraïne ertoe de diplomatieke betrekkingen met Iran op een laag pitje te zetten.

Bron: APNews. Foto: neergehaalde HESA Shahed 136 (bron: Oekraïense ministerie van Defensie)

x
Leestijd: +/-20 seconden

Explosieven onschadelijk gemaakt

De Explosieven Opruimingsdienst heeft afgelopen weekend verschillende explosieven onschadelijk gemaakt.

Het eerste projectiel werd zondag gevonden in een woning in Almere. Uit voorzorg werden de brandweer en de ambulancedienst opgeroepen, maar zij hoefden niet in actie te komen. Het projectiel is later onschadelijk gemaakt. Hoe het voorwerp in het huis aan de Kornwierde in Almere Haven terecht kwam is onduidelijk, evenals om watvoor materiaal het precies ging. De politie doet onderzoek. Voor zover bekend is er nog niemand aangehouden.

Het andere explosief werd maandag aangetroffen in een Haagse supermarkt. Volgens de politie is het voorwerp vermoedelijk de nacht ervoor naar binnen gegooid in de winkel aan de Guido Gezellestraat. Maandagochtend werd de omgeving afgezet en de Explosieven Opruimingsdienst vernietigde het voorwerp op het strand. Verdere informatie wordt vanwege het 'lopende onderzoek' niet gegeven.

Bron: Noordhollands Dagblad