Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Korporaal-1 Brian Vonk

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Voor de editie van LENS! van deze week reizen we met 43 Gemechaniseerde Brigade af naar Curaçao!

‘Scherpe’ oefening

Een deel van 43 Gemechaniseerde Brigade deed vorige maand een Live Firing Exercise (LFX) op tropisch Curaçao. Dit is een oefening waarbij wordt geschoten met scherpe munitie, in tegenstelling tot losse flodders of dummy's.

Ook omgaan met stress

De training was onderdeel van de landmachtoefening Caribbean Poacher, waarbij de focus lag op coping (omgaan met stress), individuele en groepsvorming.

Gewapend met camera

En zo’n LFX levert geweldige beelden op. Met dank aan korporaal-1 Brian Vonk die, al was het van een afstandje, gewapend met camera heeft meegerend.

Opgetopt en wel

Na de wapeninspectie en de veiligheidsinstructies wordt de munitie voor de verschillende type wapens ‘opgetopt’. Er werd geschoten met de MAG, Colt en Minimi.

Ruig en prikkelbaar

Het mooie van een LFX op Curaçao is uiteraard het terrein. Geen vlakke schietbaan, maar ruige, weidse open vlakten afgewisseld met heuvels van gesteente en vol cactussen.

VerKWIKkend

Op de achtergrond een helderblauwe lucht met af en toe een voorbij drijvende hagelwitte wolk. In de verte spat het zeewater omhoog tegen de kliffen. Het oefenterrein heeft een baai. Het water is een welkome verfrissing in temperaturen van zeker dertig graden. 

Intens een nadeel

Want hoe uitdagend Curaçao ook is om te trainen, de intense hitte is een nadeel. Zeker met lange broek en lange mouwen aan, een helm op en zwaar scherfwerend vest om. Goed blijven drinken is het advies.

Contact FRÓÓÓÓNT’

En dan ineens schreeuwt één van de militairen ‘contact FRÓÓÓÓNT’. Hij heeft duidelijk een vijand gespot in het voorterrein. De woorden worden razendsnel ‘doorgeboerd’ en de militairen vervolgen hun drill

Picobello

Na vuurcontact met de vijand volgt een snelle evaluatie om te controleren of het goed gaat met de ‘maten’. Ook wordt gekeken of iedereen nog voldoende munitie, voeding en water heeft, of dat er wat uitgewisseld moet worden.

Geen gesob

De militairen schieten wel regelmatig, maar met scherpe munitie is dat vrijwel altijd tijdens de ‘SOB’ in Duitsland. Dit is de Schiet- en Oefenperiode op het NAVO-oefenterrein Bergen-Hohne. “Maar daar gaat na een paar keer de lol wel vanaf”, erkent een van de mannen tijdens de LFX. “Dus op de vraag of dit leuk is, reken maar van ja.”