Tekst Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Dozijn F-35’s actief boven Scandinavië

Een groot deel van de Nederlandse F-35-vloot is komende weken actief boven Scandinavië. Twaalf straaljagers van de Koninklijke Luchtmacht landden donderdag in het Noorse Orland om daar twee weken met de Noren te trainen. Aansluitend staat een grote internationale oefening op het programma.

De komende weken richten de vliegers zich volledig op samenwerking met de Noren. Ook zij maken gebruik van de F-35. De data die alle toestellen verzamelen wordt samengebracht, waardoor beide partijen met en van elkaar kunnen leren.

Na 26 mei ligt de focus op de internationale oefening Arctic Challenge Excercise 2023 (ACE23). De Nederlanders krijgen dan gezelschap van vliegers uit twaalf landen, waaronder een groot aantal NAVO-partners. Ook voegen zich hier acht F-16’s van de luchtmacht bij. Het laatste NAVO-lid Finland is organisator. In totaal doen er zo’n 150 toestellen en drieduizend militairen aan de oefening mee.

ACE23 eindigt op 9 juni.

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Keuze locatie centrale kazerne vraagt meer tijd

Een besluit over de definitieve voorkeurslocatie voor de centrale kazerne lukt dit jaar niet meer. Dat schrijft staatssecretaris Van der Maat in een brief aan de Tweede Kamer. Defensie wil een breder ruimtelijk proces doorlopen. Het betekent wel dat de betrokkenen in de regio in onzekerheid blijven.

De centrale kazerne is een groot project in het Strategisch Vastgoedplan 2022. Hiermee wil Defensie vastgoed concentreren, verduurzamen en vernieuwen. Dit project is een belangrijke strategische stap naar de krijgsmacht van de toekomst. Met een centrale kazerne wil Defensie een deel van de ondersteunende eenheden op één locatie onderbrengen.

Het voornemen was dat het kabinet medio dit jaar een definitief besluit zou nemen over de plek van de kazerne, maar na gesprekken met regionale en lokale bestuurders concludeert Van der Maat dat het meer tijd vergt om met betrokken partners scenario’s nader uit te werken. “Dat is nodig om tot een beter houdbaar besluit te komen.”

Door de keuze uit te stellen, blijven betrokken provincies, gemeenten en de agrarische families in Zeewolde in onzekerheid. Van der Maat: “Dat is uitermate vervelend. Bij deze langlopende processen is het altijd zoeken naar balans tussen aan de ene kant transparantie en aan de andere kant het juiste moment kiezen. Ik ga kijken of wij hen perspectief kunnen bieden.”

De staatssecretaris informeert de Kamer voor de zomer over de invulling van het ruimtelijk proces.

x
Leestijd: +/- 30 seconden

CDS pleit voor verdere samenwerking met Frankrijk

Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Onno Eichelsheim is woensdag benoemd tot Commandeur in het Franse Legioen van Eer. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking en zijn inzet voor de collectieve veiligheid.

“Ik zie deze hoge eer als een symbool van de uitstekende samenwerking die Frankrijk en Nederland al vele jaren verenigt. Als betrouwbare partners, bondgenoten en buren in bilaterale en multilaterale operaties en regionale initiatieven. Nederland en Frankrijk zijn wapenbroeders. Wij zijn verbonden door onze toewijding aan vrijheid, tolerantie en democratie. De huidige Europese veiligheidsuitdagingen vragen om een intensievere samenwerking in de toekomst. Dit geldt voor missies, operaties en gereedstelling. Het is onze plicht om alle kansen die zich voordoen, te grijpen.”

Eichelsheims Franse ambtsgenoot generaal Thierry Burkhard reikte de medaille uit in Brussel. Dat was na afloop van de Military Committee in Chiefs of Defence Session van de NAVO.

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Militairen voorbereid op orkaanseizoen

Wanneer natuurgeweld in het Caribisch gebied toeslaat, is het noodzaak zo snel mogelijk goede hulp te bieden. Daarom hebben zo’n driehonderd militairen zich deze week op Sint Maarten voorbereid op het orkaanseizoen. Dat houdt de Bovenwindse eilanden van juni tot en met november in zijn greep.

Het betreft een trainingsscenario dat zomaar realiteit kan zijn, zoals in 2017. Toen raasde Irma over het Caribische eiland. De ravage die de orkaan aanrichtte staat eenieder nog op het netvlies gegrift. De noodsituatie had tot gevolg dat schades getaxeerd moesten worden. Verder werd er onder meer militaire bijstand verleend vanwege plunderingen, zijn gebouwen ontruimd en wegen vrijgemaakt van allerlei obstakels. Ook nu waren dit de ingrediënten van de training.

“Eens in de twee jaar organiseren we een hurricane exercise”, vertelt luitenant-kolonel der mariniers Tim van Wijk. “Het gaat om een gereedstellingsoefening. Dan kijken we hoe we Nederland en onszelf alarmeren.” Verder gaat het erom de militairen en materieel zo snel mogelijk op de juiste plek te krijgen. “Het is een blauwdruk, voor het geval dat om onze hulp wordt gevraagd na een orkaan”, licht Van Wijk toe. Hij kijkt terug op een geslaagde oefening. “Dat geeft vertrouwen. Niet enkel voor ons, maar het is ook een signaal voor alle Caribische eilanden: we zijn voorbereid."

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Vliehors Range viert 75-jarig bestaan

“Jullie horen bij Vlieland. Zo is het al 75 jaar en we hopen dat het nog lang mag duren.” Met die warme woorden stond burgemeester Michiel Schrier van Vlieland stil bij het 75-jarig bestaan van de Vliehors Range. De luchtmacht wordt er na al die tijd nog steeds graag gezien.

Commandant van het Air Combat Command, Johan van Deventer, overhandigde gisteren als blijk van dank een cadeau aan de eilandbewoners. Het gaat om een rustplaats met bankjes en een tafel, gemaakt uit materiaal van een oude observatiepost van de Vliehors. Deze is ooit bij een storm verloren gegaan. “Wij voelen ons hier al 75 jaar enorm thuis en hebben plezier en verdriet altijd samen gedragen”, aldus de commodore.

De Vliehors Range (door vliegtuigbemanningen ook wel Cornfield Range genoemd) werd na de Tweede Wereldoorlog gecreëerd. Sinds de eerste oefening op 2 mei 1948 wordt er inmiddels vrijwel dagelijks getraind op het zeventien vierkante kilometer grote gebied. Dat gebeurt niet alleen met gevechtsvliegtuigen, maar ook met helikopters.

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Landmacht en marechaussee krijgen airsoft-wapens voor training

Eenheden van de landmacht en de marechaussee krijgen airsoft-wapens. Al een paar jaar experimenteert 11 Luchtmobiele Brigade hiermee tijdens trainingen. Dat bevalt zo goed dat nu ook andere eenheden deze airsoft-spullen aanschaffen. Het Commando Materieel en IT (Commit) brengt de wensen en eisen nu in kaart en gaat aan de slag met de verwerving. Het streven is dat de airsoft-wapens volgend jaar worden geleverd.

Airsoft-wapens zijn exacte replica’s van bestaande kleinkaliberwapens. Ze zien er hetzelfde uit, zijn even zwaar en ook de te plegen handelingen komen overeen. “Maar er komen geen kogels en schietgassen uit en de knal is minder luid”, vertelt sergeant-majoor Ed Blom van 11 Luchtmobiele Brigade. “Met airsoft kun je dus heel goed veilig en veel oefenen in tactische schietscenario’s. Je bent niet meer gebonden aan de vaste schietlocaties en hebt geen last van te weinig munitie.”

Gebruik van airsoft is bovendien mogelijk in bijvoorbeeld slooppanden, leegstaande kantoren of loodsen. De airsoft-wapens verschieten op basis van luchtdruk kleine, biologisch afbreekbare balletjes. Die leveren geen gevaar op voor militairen als zij de bestaande Persoonlijke Beschermings Middelen (PBM) dragen.

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Stingers in Litouwen

Een Stinger-luchtverdedigingseenheid versterkt tijdelijk de multinationale battlegroup in Litouwen. Dat gebeurt met het oog op de toekomst, waarbij nieuwe luchtverdedigingsbatterijen infanterie-eenheden ondersteunen.

Het peloton beschikt over achttien voertuigen, waaronder vijf Stinger Weapon Platform Fenneks. Dit is een pantserwielvoertuig met op het dak een lanceersysteem van vier raketten.

De situatie in Oekraïne toont hoe noodzakelijk het is te beschikken over goede luchtverdediging. Daarom neemt het Stinger-peloton vanaf komende week ook deel aan de grote multinationale oefening Iron Wolf.

Nederland draagt sinds 2017 bij aan de vooruitgeschoven aanwezigheid (eFP) van de NAVO in Litouwen. Momenteel gaat het om 270 tot driehonderd militairen. De troepenmacht is in het Baltische land om de laten zien dat de NAVO hier paraat staat en om solidariteit uit te stralen met de Litouwse bevolking.

x
Leestijd: +/-20 seconden

Lesmateriaal over krijgsmacht ontwikkeld

Voor het eerst is er een lesprogramma dat specifiek over de krijgsmacht gaat. Doel is dat dit structureel onderdeel wordt van het lespakket in het voortgezet onderwijs en mbo. Staatssecretaris Christophe van der Maat nam het lesmateriaal maandag in ontvangst.

Het onderwerp veiligheid wordt op dit moment nog beperkt en incidenteel behandeld in het primair en voortgezet onderwijs. Het project ‘Krijgsmacht in de klas’ moet daar verandering in brengen. Hierbij wordt kennis over Defensie gedeeld op scholen om zo het draagvlak voor de krijgsmacht te vergroten.

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Nederlandse verkenners winnen Gainey Cup

Een team van 42 Brigade Verkenning Eskadron (BVE) heeft de prestigieuze Gainey Cup gewonnen. Dat gebeurde vrijdag in de Verenigde Staten. Het is de eerste keer dat een buitenlands team de prijs in de wacht wist te slepen.

De Gainey Cup is een internationale wedstrijd voor cavalerie- en infanterieverkenners. Sinds 2013 vindt de wedstrijd elke twee jaar plaats. Het wordt ook wel de ‘Super Bowl’ van verkenningwedstrijden genoemd.

De Gainey Cup-competitie toetst het fysieke en mentale uithoudingsvermogen van de cavalerie- en infanterieverkenners. De onderdelen waar de 21 teams uit vijf landen in streden waren onder meer: navigatie in en door het terrein, verbindingen, schieten onder diverse omstandigheden, kaartlezen en eerste hulpverlening.

De competitie werd georganiseerd door de 316e Cavalry Brigade uit Fort Benning, Georgia.

x
Leestijd: +/- 30 seconden

VS: Oekraïne schiet ‘onkwetsbare’ raket uit de lucht

Oekraïne zou afgelopen week voor het eerst een hypersonische raket hebben neergehaald, zo meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het Pentagon bevestigt daarmee de mededeling van het Oekraïense leger dat vorig weekend al sprak van een ‘historische gebeurtenis’.

Het gaat om de Russische Kinzjal-raket, volgens president Vladimir Poetin ‘onkwetsbaar’ voor westerse luchtafweer. Hoewel de raket inderdaad bekendstaat als een moeilijk uit de lucht te schieten wapen, zou het Oekraïense militairen met het Amerikaanse Patriot-luchtverdedigingssysteem toch zijn gelukt om de raket boven Kyiv te onderscheppen.

Slechts enkele landen, waaronder Nederland en de Verenigde Staten, beschikken over het geavanceerde Patriot-systeem. Begin dit jaar besloot Nederland twee Patriot-lanceerinstallaties en bijbehorende raketten aan Oekraïne te leveren.

De Kinzjal (‘dolk’ in het Russisch) zou onkwetsbaar zijn omdat hij extreem snel en in een onvoorspelbare baan op zijn doel afgaat. Het neerhalen van de hypersonische raket betekent een groot militair succes voor Oekraïne.

Bron: ANP