Tekst Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Opnieuw forensisch opsporingsteam naar Oekraïne

Een forensisch en opsporingsteam (FO-team) is vertrokken richting Oekraïne om opnieuw onderzoek te doen naar oorlogsmisdrijven. Dit keer gaat het om een ongeveer zestigkoppig team, waar ook negen Tsjechische experts deel van uitmaken.

De Nederlandse tak bestaat uit marechaussee-rechercheurs, aangevuld met experts van andere defensieonderdelen. Het team zal onderzoek doen en bewijs veiligstellen. Dat gebeurt onder de vlag van het Internationaal Strafhof (ICC).

Het is de derde keer dat het FO-team naar het door oorlog geteisterde land gaat. In mei vorig jaar gebeurde dat voor het eerst. Na een aantal weken onderzoek kwam het team weer terug. De tweede keer vond eind vorig jaar plaats. In die periodes werd bewijs veiliggesteld, dat is overgedragen aan het ICC. Daar wordt bepaald of tot vervolging wordt overgegaan.
Nederland en Tsjechië geven dit keer gezamenlijk invulling aan de inzet, die niet zonder risico is. In Oekraïne wordt nog altijd hevig gestreden.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 15 seconden

Meeste toegezegde materieel aan Oekraïne geleverd

Meer dan 98 procent van de door NAVO-landen toegezegde gevechtsvoertuigen zou inmiddels aan Oekraïne geleverd zijn. Volgens Army Recognition staat dat in een door de NAVO gepubliceerde verklaring.

Daarmee staat de teller op ruim 1.550 pantservoertuigen, 230 Main Battle Tanks, honderden stuks ander materieel en grote hoeveelheden munitie. Van de 808 beloofde tanks zou het gros al geleverd zijn. Denk aan circa driehonderd Poolse T-72M1/T-72M1 en PT-91 Twardy, een kleine tweehonderd (verschillende types) Leopards uit Denemarken, Canada, Noorwegen en Spanje, veertien Challenger 2 uit Groot-Brittannië, 140 (vernieuwde) T-72B + 37 en 50 T-72M1 uit Tsjechië en 10 Zweedse Stridsvagn 122.

Bron: Army Recognition

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Luchtmacht paraat tijdens bevrijdingsfestivals

De Koninklijke Luchtmacht vliegt ook dit jaar de Ambassadeurs van de Vrijheid 2023 weer door Nederland.

Op vrijdag 5 mei worden artiesten Tabitha, Froukje en Meau met twee Cougar transporthelikopters en een NH90 maritieme gevechtshelikopt tussen bevrijdingsfestivals in Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Assen, Almere, Leeuwarden, Wageningen, Groningen, Haarlem, Roermond, Zwolle, Utrecht, Vlissingen en Rotterdam vervoerd.

Voor meer informatie over 4 en 5 mei ga naar https://www.4en5mei.nl/. Wilt u meer weten over de bevrijdingsfestivals, bezoek dan: www.bevrijdingsfestivals.nl.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Marine ontmantelt WOII-bom in vaarroute Rotterdam

De Koninklijke Marine heeft gisteravond een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt, die in de belangrijkste vaarroute naar de Rotterdamse haven lag.

Om schade aan de pijpleiding in de Eurogeul te voorkomen hebben marineduikers de bom eerst verplaatst. Daarna is het explosief door de bemanning van de Nederlandse mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen tot ontploffing gebracht.

In de Noordzee liggen naar schatting nog duizenden mijnen, bommen en munitieresten uit de oorlog. Die belandden soms met fatale afloop in visnetten, zoals het geval was bij een vissersschip uit Ouddorp in april 2005. Daardoor kwamen toen drie vissers om het leven. Sindsdien heeft de Koninklijke Marine in de Noordzee meer dan 1500 projectielen onschadelijk gemaakt.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Lintjes voor militairen en (oud-)burgercollega’s

Vijf militairen en negentien burgermedewerkers of oud- defensiemedewerkers kregen woensdag een koninklijke onderscheiding, vanwege hun verdiensten voor de maatschappij. De 24 ontvingen deze uit handen van de burgemeester in hun woonplaats.

Een van de gedecoreerden is de heer Litjens. “Iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen daartoe heeft gestimuleerd”, aldus de kwalificatie die Lintjes, nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, de onderscheiding opleveren.

Naast zijn werk als chief support branch bij het CIMIC Centre of Experience deed hij veel vrijwilligerswerk. Zo was hij secretaris van de Vereniging Veteranen Regiment Bevoorradings- en Transporttroepen en, tot op heden, bestuurslid van de Stichting Nationaal Indië-monument. Litjens was tevens publicist van de erelijsten van gesneuvelde militairen. Hij beheert daarvoor een database met veertigduizend namen.

De volledige lijst met gedecoreerden die zijn aangemeld bij het ministerie van Defensie vindt u hier

Bron: Defensie 

x
Leestijd: +/- 15 seconden

Russische viceminister van Defensie ontslagen

De Russische viceminister van Defensie, Michail Mizintsev, is ontslagen, maar reden voor zijn vertrek is er niet gegeven. Mogelijk heeft het te maken met de grote logistieke problemen en wapentekorten waar het leger mee kampt.

Mizintsev was sinds september verantwoordelijk voor de logistiek en bevoorrading. Eerder had hij de leiding over het beleg van Marioepol. Mizintsev wordt opgevolgd door generaal Alexej Koezmenkov die plaatsvervangend directeur van de Russische Nationale garde was.

Bron: AFP

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Gasbesparing wegens succes verlengd

Defensie gaat nog zeker een jaar langer door met de maatregelen om gas te besparen. Sinds augustus vorig jaar is 21 procent minder gas verbruikt ten opzichte van voorgaande jaren. Dat scheelde bijna acht miljoen euro.

Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim riep in augustus op om defensiebreed gas te besparen. Belangrijkste actie was om de thermostaat op maximaal negentien graden te zetten. Doel was om zo vijftien procent minder gas te verbruiken. Dat is dus ruimschoots gelukt. “Het is goed dat we samen tot deze prestatie zijn gekomen, ondanks dat we een stukje comfort moesten inleveren”, aldus de generaal. “De noodzaak blijft, dus we gaan door. Simpelweg op het werk doen wat je thuis ook doet: bewust omgaan met energie.”

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/-20 seconden

Voorjaarsnota: geen bezuinigingen op Defensie

Voor het eerst in jaren moet het kabinet bezuinigen, maar Defensie is hiervan uitgezonderd. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota die vrijdag is verschenen.

Onder meer de stijgende rentekosten voor de staatsschuld maakt het noodzakelijk om de broekriem aan te halen. Belangrijkste reden voor het feit dat de krijgsmacht daarvan uitgezonderd is, is de oorlog in Oekraïne. Verder is het belangrijk de krijgsmacht weer op te bouwen en daarvoor zijn meerjarige investeringen nodig. Dat vraagt om zekerheid wat de Defensiebegroting betreft.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 15 seconden

Marechaussee assisteert bij beëindigen straatrace

De politie heeft dit weekend, met ondersteuning van de marechaussee, een einde gemaakt aan een straatrace in Maastricht. In totaal werden vier mensen aangehouden en enkele voertuigen in beslag genomen.

Al langere tijd stunten tientallen jongeren op en rond de Habitatsingel in de Limburgse hoofdstad met hun scooters. Zaterdag voegden zich enkele motoren bij het gezelschap. Daardoor ontstond volgens een van de scooterrijders een gevaarlijke situatie, waarop de politie en marechaussee ingrepen.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Grotere rol voor Veteranen Search Team bij zoekacties

De politie gaat bij het zoeken naar vermiste personen beter en sneller gebruik maken van de kennis en expertise van het Veteranen Search Team (VST), waarbij veel (oud-)militairen zijn aangesloten.

Ook wordt de inzet van dit team centraal geregeld bij de landelijke meldkamer van de politie. De politie en het VST ondertekenden deze week een samenwerkingsovereenkomst.

Het VST werd ruim vijf jaar geleden opgericht, op initiatief van een defensieveteraan. Het team telt inmiddels bijna 2.500 vrijwilligers, onder wie veel (oud-)militairen. Zij ondersteunen zo’n zeventig keer per jaar bij de zoektocht naar vermiste personen, op verzoek en onder de regie van de politie.

Bron: Defensie

x
leestijd: >60 seconden

NAVO traint snel inzetbare flitsmacht

Het Italiaanse eiland Sardinië is momenteel het decor van de grootschalige NAVO-oefening Noble Jump, waarbij een deel van de flitsmacht (de Very High Readiness Joint task Force) wordt getraind. Onder de 2.200 deelnemers zijn vijfhonderd Nederlandse militairen.

Nederland is sterk vertegenwoordigd in de multinationale VJTF-brigade. Deze valt onder de landcomponent van de NATO Response Force. De eenheden die nu deel uitmaken van de VJTF toonden het afgelopen jaar aan dat ze met zeer korte reactietijd zijn in te zetten. Ook in Noble Jump laten ze diverse facetten van hun slagvaardigheid zien.

Het hoofdkwartier van 1 German/Netherlands Corps, dat dit jaar het commando voert over de NRF, brengt tijdens de oefening een ‘initial command element’ uit. Dat is een vooruitgeschoven commandopost ter plekke. Die stuurt de gevechtsbrigade aan waaraan Nederland pantserinfanterietroepen levert, aangevuld met onder anderen militairen van de genie en medisch personeel. Ook een Duits-Nederlandse eenheid van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando doet mee aan Noble Jump.

Een zogeheten National Support Element (NSE) zorgt voor ondersteuning van de Nederlandse eenheden. Om het materieel op de juiste locaties te krijgen bijvoorbeeld. Plaatsvervangend commandant NSE kapitein Maxime: “Zo’n grote logistieke operatie is echt een uitdaging en vereist flexibiliteit van alle partijen. In de Sardijnse hoofdstad Cagliari is het schip met materieel inmiddels gelost. De eerste voertuigen zijn aangekomen op de plek van bestemming.” Noble Jump duurt nog tot 13 mei.

Bron: Defensie