Tekst Evert Brouwer

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Afknijpen

Mariniers moeten overal ter wereld snel inzetbaar zijn. Van verstikkende hitte in de jungle tot de nog steeds ijskoude poolnacht. Maar tijdens de eerste vakopleiding (EVO), die begint in Nederland, heb je op dit moment kans dat je vier seizoenen in één week voor de kiezen krijgt. Bovendien is de aspirant-marinier weinig nachtrust gegund met een aanvalletje hier en een onverwachte nachtelijke mars daar. Afknijpen noemen ze dat ook wel. Een van onze combatfotografen legde deze EVO-oefening vast. Vaste lezers van de defensiebladen herkennen de stijl onmiddellijk: dit is een foto van sergeant-majoor Hille Hillinga.

Goed geland

In de rubriek Globaal vermeldden we vorige week de zogenoemde buitenlanding van een CH-47 ‘Chinook’ transporthelikopter bij het Gelderse Brummen. Daarvan waren toen nog geen foto’s, maar fotograaf Arthur Pfaff schiet LENS! graag te hulp. Hij nam met zijn camera waar dat de nagelnieuwe Nederlandse Chinook even ten noorden van Veghel laag over de bebouwing scheerde.Op de grond stonden zo’n veertig volwassenen en kinderen de helikopter op te wachten. Zij mochten ook even in het toestel kijken. Na ongeveer driekwartier is de Chinook, met als afscheid nog een rondje rondom de bezoekers, weer vertrokken”, laat Arthur ons weten.

Havenheli

Een Cougar-transporthelikopter scheert over ongetwijfeld goed gevulde brandstoftanks in de Rotterdamse haven. Het gebied is kwetsbaar en dan wil je natuurlijk goed oefenen als er iets onverhoopt misgaat. De oefening Port Defender is bedoeld om de samenwerking tussen Defensie, het Havenbedrijf Rotterdam, de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, de Kustwacht en Politie Landelijke eenheid te trainen. Gezamenlijk traden ze op tegen fictieve terroristische acties. De spelers beoefenden naast de onderlinge samenwerking eveneens hun eigen vaardigheden. MCD-fotograaf-met-vliegbrevet sergeant-majoor Cristian Schrik legde het tafereel vast.

Daar is-ie weer!

Het is meivakantie en dat betekent dat onze jongste LENS!-fotograaf Brian van den Heuvel weer tijd heeft om met zijn camera naar de Ginkelse Heide te trekken. Zoals gisteren. De scholier van het Van Lodensteincollege heeft duidelijk voor ogen wat hij na de middelbare school wil worden: defensiefotograaf. Soms moet deze jongen zijn vaak ontwapenende enthousiasme even temperen en zich concentreren op de komende proefwerkweken. Al mag hij natuurlijk dromen van een mooie lange loopbaan als militair fotograaf. Het terrein nabij de thuisbasis van de Luchtmobiele Brigade biedt voorlopig voldoende stof voor hem om te oefenen.

Bouwen maar

Sergeant Sander spotte deze opmerkelijke scène op het oefen- en trainingsveld van het Opleidings- en Trainingscentrum Genie in Vught. Het komt niet vaak voor dat zoveel machines van het OTC Genie in een beeld zijn te vangen. Rechts de nieuwe bouwmachine Cat 930M. In het midden op de bult staat de Hydraulische Graafmachine (HGM) op rupsbanden. Dan linksvoor de ‘rupsdozer’ Cat D6 en daar achter de Scania kipper. Een feestelijke foto in het jaar dat het Wapen der Genie 275 jaar bestaat. Sodeju!

Reparatie voor Wolfpack

De landingsbaan van Kunsan K8 Air Base in Zuid-Korea kon ook wel wat inzet van onze genisten gebruiken. 8th Civil Engineer Squadron zorgde ervoor dat het beton voor de start- en landingsbaan weer geheel is gerepareerd. Kunsan is de thuishaven van de 8th Fighter Wing van commandant kolonel Henry R. Jeffress III. Eenheid ‘The Wolfpack’ vliegt met F-16’s. Foto: US Air Force.

Prettig kennis te maken

Onze fotograaf sergeant Gregory Fréni schoot deze plaat tijdens de Kennismakingsdagen van de Koninklijke Marechaussee. Zesentwintig jongeren dompelden zich 24 uur onder in de wereld van de KMar op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn. De Kennismakingsdagen (KMD) worden sinds vorig jaar zomer gehouden. Dit was al de vierde editie. De KMD zijn er om ‘het eerlijke verhaal’ van de opleiding te vertellen. Hierdoor krijgen de belangstellenden beter inzicht in wat er van ze wordt verwacht. Dat leidt tot minder teleurstellingen bij de adspirant-marechaussees en een kleinere kans op uitval in de opleiding.

Goal!

Het Nationaal Militair Kampioenschap voetbal is onder auspiciën van het Bureau Internationale Militaire Sport altijd een voltreffer. Zeker als zo’n toernooi in Spakenburg wordt gehouden, waar de ‘rooien’ (IJsselmeervogels) en de ‘blauwen’ (VV Spakenburg) ook dit seizoen Hoekse en Kabeljauwse twisten uitvechten in de tweede divisie.

De militaire selecties bestaan inmiddels ook uit amateurs, meestal uitkomend in de hoogste amateurklasse of net daaronder. Ooit, in de tijd van de dienstplicht, kon je ware sterren ontdekken zoals Frank de Boer (Ajax), de gebroeders Dennis en Gérard de Nooijer (Sparta) en Ulrich van Gobbel (Feyenoord). Ook Johan Derksen, René van der Gijp en Jan Boskamp van het veel bekeken praatprogramma VI halen regelmatig herinneringen op aan hun diensttijd en het nationaal militair elftal. Van vrouwenvoetbal was, toen zij vedetten waren, ook bij Defensie nog geen sprake. Nu is het ook bij het NMK Veldvoetbal een groeiend deel van het toernooi.

MCD-fotograaf sergeant Sjoerd Hilckmann was ter plekke om alles vast te leggen. Met onder meer dit doelpunt tegen het team van de Koninklijke Marechaussee.