Tekst Evert Brouwer

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Klaar voor evacuatie uit Soedan

Op het vliegveld van Aqaba in Jordanië staan twee Nederlandse C-130 Hercules transporttoestellen en een A330 van de NAVO-vliegtuigenpool klaar om zo nodig landgenoten uit het onrustige Soedan te evacueren. Aan boord van de Airbus zijn mariniers en een medische eenheid meegereisd.

Rond het vliegveld van de Soedanese hoofdstad Khartoem wordt flink gevochten. Een eerdere Duitse evacuatiepoging mislukte daardoor. In het land woedt al dagenlang strijd door het regeringsleger en paramilitairen. President en legerleider Abdel Fattah Al Burhan voert een machtsstrijd met vicepresident en generaal Mohamed Hamdan Dagalo. Beide partijen kondigden dinsdag een 24 uur durende wapenstilstand aan, maar daar is tot nu toe weinig van terecht gekomen.

Liaisons van Defensie zijn naar het Oost-Afrikaanse Djibouti gereisd voor de internationale coördinatie. Nederland staat in nauw contact met internationale partners om elkaar waar mogelijk te ondersteunen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 55 seconden

MIVD waarschuwt voor Chinese spionage

China heeft omvangrijke lijsten van technologische spionagebehoeften. Nederlandse (defensie)bedrijven en kennisinstellingen, zoals universiteiten en wetenschappers zijn op grote schaal doelwit van Chinese spionage. Dat concludeert de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst in het jaarverslag over 2022.

Volgens directeur generaal-majoor Jan Swillens probeert het land kennis en goederen uit de Nederlandse ruimtevaartsector te bemachtigen. Volgens een analyse van de dienst zendt China de komende jaren honderden satellieten de ruimte in. “China bouwt hiermee snel aan een dominante positie op het gebied van militaire technologie.”

Nederland is voor China een aantrekkelijk spionagedoelwit, in het bijzonder op het gebied van de halfgeleiderindustrie, kwantumtechnologie, lucht- en ruimtevaart en maritieme industrie. De MIVD concludeert dat de dreiging die uitgaat van de Chinese militaire capaciteiten, groot is. De kans dat de Nederlandse krijgsmacht in aanraking met Chinese wapens komt, wordt steeds groter, mede omdat China deze systemen wereldwijd exporteert.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Lopen tegen Alzheimer

Onder de noemer ‘Soldiers Fight Alzheimer’ hebben dertig medewerkers van het Opleidings- en Trainingscentrum Genie (OTCGenie) zondag meegedaan aan de marathon van Rotterdam.

Zij liepen mee om deze hersenziekte onder de aandacht te brengen. Met een speciaal paars-groen tenue, om het 275 jarig jubileum van de Genie te onderstrepen, liepen zij door de Rotterdamse straten om hun doel te kunnen bereiken: zoveel mogelijk geld inzamelen voor Stichting Alzheimer. Soldiers Fight Alzheimer bracht in totaal een bedrag van 12.358 euro op. Het geld wordt tijdens de Wapendag van het Regiment Genietroepen overhandigd aan het goede doel.

Bron: OTC Genie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Opnieuw drugsvangst in Caribisch gebied

De marine heeft opnieuw een partij drugs onderschept in het Caribisch gebied. De bemanning van Zr.Ms. Holland nam deze week samen met de Kustwacht Caribisch Gebied zo’n 850 kilo cocaïne in beslag.

Drie verdachten probeerden hun waar in een go-fast te verschepen. Dit bootje werd opgemerkt door de Holland. Daarop werden twee snelle onderscheppingsboten ingezet met aan boord het Nederlandse Fleet Marine Squadron.

Dit team wist de go-fast te achterhalen en eenmaal langszij werd een stopteken gegeven. De verdachten gaven zich hierbij over. Een deel van de contrabande was toen al overboord gegooid. Deze pakketten zijn later uit het water gehaald. Het totaal kwam uit op zo’n 850 kilo aan cocaïne.

De verdachten en de drugs zijn overgedragen aan het Korps Politie Aruba. De partij cocaïne is inmiddels vernietigd.

Zr.Ms. Holland is sinds oktober vorig jaar actief als stationsschip in het Caribisch gebied. Het onderscheppen van drugs is een van de taken. Dat doet de Holland afwisselend met de Kustwacht Caribisch Gebied en de Amerikaanse Coast Guard. In totaal wist Zr.Ms. Holland al zo’n 14.000 kilo aan drugs te onderscheppen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

De Zeven Provinciën terug, Zr.Ms. Van Amstel vertrokken

Zr.Ms. De Zeven Provinciën is gistermorgen teruggekeerd in de haven van Den Helder. Ook Zr.Ms. Makkum en Zr.Ms. Schiedam zijn onderweg. Deze schepen worden morgen terug verwacht. Zij zijn de afgelopen maanden ingezet voor NAVO-vlootverbanden.

Ondertussen is Zr.Ms. Van Amstel samen met het Poolse fregat ORP Gen Tadeusz Kościuszko (ex- USS Wadsworth) en het Spaanse fregat ESPS Alvaro de Bazan (F-100 klasse) op weg naar de Noorse wateren.

Het M-fregat (multipurpose) vertrok woensdag, met een NH90 helikopter aan boord, vanuit Den Helder. De Van Amstel sluit aan bij de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1), een van de vier snel inzetbare NAVO-vlootverbanden.

SNMG1 bestaat uit oorlogsschepen van verschillende NAVO-landen en opereert in de Noordzee, de Baltische zee en de Atlantische oceaan. De groep doet onder meer oefeningen en bezoekt verschillende havens om diplomatieke banden te onderhouden. Dit jaar voert Duitsland het commando over de SNMG1.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Meer munitie

Om de tekorten aan munitie aan te vullen, besteedt Defensie in zes jaar tijd nog eens zo’n 1,5 miljard euro aan raketten, precisiegeleide artilleriegranaten en conventionele munitie.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat dat deze bestellingen nodig zijn om de eerste hoofdtaak van Defensie, de verdediging van het eigen en bondgenootschappelijke grondgebied, te kunnen uitvoeren. Alle te verwerven munitiesoorten worden al binnen de krijgsmacht gebruikt.

De grotere inzetvoorraad vraagt ook om meer bunkers om de munitie veilig en geconditioneerd op te slaan. Defensie onderzoekt om munitiecomplexen die eerder voor afstoting zijn aangemerkt, weer in gebruik te nemen.

Hoewel de inzetvoorraad munitie aanzienlijk toeneemt, is met de beschikbare financiële middelen volgens de Defensienota 2022 de inzetvoorraad nog niet volledig aan te vullen tot de NAVO-norm.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Gedenkplaat voor sappeurs

Twee gesneuvelde Britse soldaten hebben zaterdag een officiële gedenkplaat gekregen in de gemeente Rheden. De genisten Donald Chisholm (32) en William McLaren (23) kwamen op 16 april 1945 om het leven toen een boobytrap tot ontploffing kwam.

De burgemeester van de gemeente Rheden, Carol van Eert, heeft zaterdag de gedenkplaat onthuld. Dat gebeurde samen met onder anderen kolonel Bas van den Berg, de commandant Regiment Genietroepen. De ceremonie vond in Schotse stijl plaats vlakbij de plek waar beide sappeurs van de 294 Field Company zijn omgekomen. Zij hielpen die dag een belangrijke weg tussen De Steeg en Ellecom begaanbaar te maken. Om de geallieerden te vertragen, hadden de Duitsers met behulp van explosieven veertig bomen dwars over de weg gelegd en mijnen geplaatst. 

Chisholm en McLaren liggen begraven op het Britse Oorlogskerkhof Uden.

Bron en foto: OTC Genie

x
Leestijd: +/-40 seconden

Meer tanks voor Oekraïne

Samen met Denemarken koopt ons land veertien Leopard 2 A4 tanks voor Oekraïne. Na een revisie gaan de gevechtstanks zo snel als mogelijk naar Oekraïne,  waarschijnlijk in 2024. Nederland maakt deel uit van de internationale tankcoalitie die Oekraïne voorziet van moderne gevechtstanks. Eerder kocht Nederland voor Oekraïne al Leopard 1 tanks met Denemarken en Duitsland.

Beide landen delen de kosten voor de aankoop van gevechtstanks. Het gaat om ongeveer 165 miljoen euro. Nederland draagt verder bij aan twee initiatieven voor de gemeenschappelijke inkoop van 155mm artilleriemunitie. Dat gebeurt door 130 miljoen euro bij te dragen aan het initiatief van het European Defensie Agentschap (EDA).

Vandaag komt de zogenoemde Ukraine Defence Contact Group (UDCG) weer bij elkaar. In het Duitse Ramstein bespreken de defensieministers van meer dan vijftig landen de coördinatie voor de militaire steun aan Oekraïne.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Steur nieuwe commandant luchtmacht

“Het is hoog tijd dat de hele samenleving wakker wordt in dit prachtige landje achter te lage dijken. Dat vrede en veiligheid iets van ons allemaal vraagt.”

Met die waarschuwende woorden trad vorige week de nieuwe Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal André Steur, aan. Hij sluit niet uit dat Nederland op termijn in een grootschalig conflict betrokken raakt. “Laten we daarover vooral niet naïef zijn. Dan is er maar één ding dat telt: onze missie, airpower leveren.

Tijdens een ceremonie op vliegbasis Gilze-Rijen kreeg Steur, links op de foto, het commando overgedragen van luitenant-generaal Dennis Luyt. Luyt was ruim zeven jaar commandant van de luchtmacht. Onder zijn bevel werd de luchtmacht volop ingezet. Denk aan de F-16’s in de strijd tegen ISIS en de F-35’s ter bescherming van de oostflank van het NAVO-verdragsgebied. De vertrekkend commandant gaf tevens vorm aan internationale samenwerking zoals de totstandkoming van een vliegtuigpool voor tank- en transportvliegtuigen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Kleine CAT de ruimte in

Ook ons land zit niet stil waar het (laser)communicatie vanuit de ruimte betreft. Met een Noorse satelliet is SmallCAT gelanceerd, waarmee veiliger en tot honderd keer sneller data naar de aarde kan worden verzonden. Nederland en Noorwegen willen de compacte technologie testen en kijken of die bijvoorbeeld binnen NAVO-verband is in te zetten.

De lancering gebeurde vanuit de Vandenberg Space Force Base in de Verenigde Staten. Met SmallCAT wil Nederland relevante capaciteiten in het ruimtedomein ontwikkelen en oplossingen bieden voor de beperkingen waar nu tegenaan wordt gelopen.

Bron: Defensie