Tekst kapitein Charlotte Snel
Foto Mediacentrum Defensie

‘Reservisten onmisbaar voor een vitale krijgsmacht’

Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt zoekt Defensie, net als vele andere organisaties, naar een innovatieve manier om de gaten in het personeelsbestand op te vullen. Door komende jaren meer reservisten te werven én hen een volwaardigere rol te geven, moet een deel van het personeelsprobleem worden opgelost. Maar wat houdt het reservistschap precies in? Vier deeltijd militairen vertellen over hun ervaring. “Blij dat ik mijn passie heb gevolgd.”
 

‘Professioneel militair, maar dan in je vrije tijd’

Tweede luitenant Arjen, 25

Pelotonscommandant
10 Natresbataljon, Korps Nationale Reserve

Reservist sinds: 2018
In het dagelijks leven: werkvoorbereider

“Eigenlijk kwam ik per toeval in aanraking met de reservisten. Mijn bijbaan in de supermarkt liep af en ik zocht een nieuw baantje om mijn studie te kunnen betalen. Ik vond Defensie altijd al interessant, maar in werktuigbouwkunde lag mijn passie. Als reservist kan ik beide combineren.

Naast de fysieke uitdaging vind ik het mooi dat je als militair echt een bijdrage levert aan de maatschappij. Je maakt je op een unieke manier nuttig. Daarnaast leer je allerlei skills en drills die in het dagelijks leven weer van pas komen. Bijvoorbeeld organisatorisch werken, belangrijk voor zowel een pelotonscommandant als werkvoorbereider. En dan is er ook nog het stukje verantwoordelijkheid voor het personeel waar ik bij Defensie mee te maken heb. Superafwisselend allemaal.

Hoewel ik het werk voor de Natres veelal in de avonden en weekenden doe, voelt het nooit als belasting. Ik kom altijd met meer energie thuis dan ik wegging. Het is echt het totaalplaatje: je bent volledig professioneel militair, maar dan in je vrije tijd. Dat is toch gaaf?”

‘Druk, maar nooit saai!’

Luitenant ter zee 2 oudste categorie Kim, 41

Opleidingsmanager specialistenopleiding
Koninklijke Marine Reservisten
Reservist sinds:
2018
In het dagelijks leven: projectleider Learning & Development

“Een paar jaar nadat ik bij de marine begon als reservist, mocht ik drie maanden mee aan boord van de Zr.Ms. Johan de Witt voor oefening Dynamic Mariner. Voor die tijd sprong ik weleens bij op een Veteranendag of andere ceremonies, maar dit was mijn eerste échte operationele ervaring. Aan boord ondersteunde ik de mariniers. Die maanden heb ik enorm veel geleerd over het reilen en zeilen op een marineschip.

Sinds 2015 werk ik als burger bij Defensie, momenteel bij de Nederlands-Belgische Operationele School. Hier houd ik me bezig met de modernisering van het onderwijs. Als reservist zit ik ook in de opleidingshoek. Drie keer per jaar draait de specialistenopleiding waar ik opleidingsmanager van ben. Samen met een team van reservisten verzorgen wij deze verkorte officiersopleiding voor bijvoorbeeld artsen, maatschappelijk werkers en cyberexperts.

De combinatie tussen het zijn van burger en reservist werkt voor mij perfect. Als militair daag je jezelf uit op andere niveaus. Daarnaast bouw je een ontzettend leuk netwerk op. Ik werk samen met artsen, het hoofd veiligheid van een groot bouwbedrijf, een kok of chauffeur. Mensen met totaal andere achtergronden. Dat is echt geweldig om te mogen doen. Het is soms zeker druk, maar nooit saai!”

‘Ik wilde superster of militair worden’

Sergeant Koen, 44

Communicatiemedewerker
Groep Luchtmacht Reserve

Reservist sinds: 2021
In het dagelijks leven: ZZP’er

“Als vertegenwoordiger van grote cosmetica- en modemerken zat ik eigenlijk constant in een soort rush. Ik was echt die man die in zijn leasebak van hot naar her racete. Dat is als jonge hond leuk, maar ik werd er op een gegeven moment doodmoe van.

Vroeger wilde ik superster of militair worden. Mijn vader was marineofficier, dus de connectie met Defensie was er al. Toch bleek het militaire wereldje tijdens een open dag in Oirschot geen gouden match. Zodoende rolde ik het salesvak in. Maar toen ik wat ouder was en vastliep in dat rad van fortuin, begon het toch weer te knagen. Ik vond het jammer dat ik die militaire ervaring had gemist. Het reservistschap bleek een uitkomst.

Inmiddels werk ik zestien uur per week in de Luchtmachttoren in Breda. Daarnaast ben ik als ZZP’er distributeur van exclusieve zeiloverkappingen. Iets heel anders, ja, maar dat was ook de bedoeling. Ik heb mijn zijden pak afgeschud en ben in een totaal andere wereld gestapt. Dat vergt moed, maar ik ben ontzettend blij dat ik mijn passie heb gevolgd. Ik heb er uiteindelijk iets veel mooiers voor terug gekregen.”

‘Mijn hart ligt bij het Korps’

Sergeant Theo, 37

Korps Commandotroepen (KCT)
Reservist sinds: 2019
In het dagelijks leven: ZZP’er

“Het werk van een commando is ontzettend mooi, maar ik merkte na vijf jaar dat ik behoefte had aan meer stabiliteit thuis. Zodoende ben ik als ZZP’er in de tuinen en infra aan de slag gegaan.

Stiekem vond ik het toch wel lastig om die deur helemaal achter me dicht te trekken. Toen ik benaderd werd met de vraag of ik als reservist wilde aanblijven, hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Samen met andere KCT-reservisten heb ik twee jaar lang nieuwe kandidaten begeleid in aanloop naar hun commando-opleiding. Dan moet je denken aan lessen kaartlezen, overlevingstechnieken en andere militaire vaardigheden. Hier was ik twee dagen per week mee bezig, exclusief de veldweken. Heel leuk, maar dat bleek toch best pittig naast mijn andere baan.

Nu werk ik één dag per week op de kazerne in Roosendaal en draai ik vier keer per jaar de kennismakingsdagen van het KCT mee. Ik blijf op deze manier betrokken bij het Korps, daar ligt mijn hart. Ik pik de leuke dingen mee én zie mijn oud-collega’s nog. Wat wil je nog meer? Het is best weleens puzzelen in de agenda, maar dat is het absoluut waard.”

Hoe zit het ook alweer?

Er werken bij de krijgsmacht zo’n 6.500 reservisten. Deze militairen zetten zich variërend van een paar uur per week tot een paar dagen per maand in voor Defensie. Dit doen zij vaak naast hun baan in de civiele maatschappij. Van makelaars en studenten tot loodgieters en artsen: je kunt ze op Defensiekazernes allemaal tegen het lijf lopen. Want ja, íedereen kan reservist worden.

De ultieme stip op de horizon is een krijgsmacht die voor een derde uit reservisten gaat bestaan; meer dan een verdubbeling van het huidige aantal. Om dat te realiseren werkt Defensie onder andere aan een netwerk van 150 werkgevers. Deze bedrijven gaan personeel in staat stellen als reservist te werken. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze tijd krijgen voor trainingen, zodat het ze geen vakantiedagen meer kost. Dit moet voor werkgevers ook aantrekkelijk zijn, omdat zij zo een baan kunnen bieden met variatie en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

 “We moeten elkaar niet beconcurreren, maar samenwerken”, stelt Hoofd Bureau Reservisten en Samenleving, kolonel Gerbe Verhaaf. “Reservisten zijn onmisbaar voor een vitale, schaalbare krijgsmacht en zij hebben direct effect op de weerbaarheid en veerkracht van de maatschappij. Daar hebben we allemaal baat bij, toch?”

Lees meer: https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2023/04/13/defensie-zet-in-op-reservisten