Tekst kapitein Jessica Bode

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Prinses Beatrix eregast bij jubilerend Bronbeek

Niemand minder dan prinses Beatrix was deze week eregast in Het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen op Bronbeek in Arnhem. Dat was niet zonder reden, want het tehuis en Museum Bronbeek bestaan maar liefst 160 jaar.

De viering stond eind vorige maand al op de agenda, maar toen moest de prinses verstek laten gaan door een skiongeluk. Prinses Beatrix sprak tijdens haar bezoek in een ongedwongen ambiance met bewoners en kreeg bovendien een glimp te zien van de nieuwe vaste tentoonstelling, die begin 2024 gereed moet zijn. Centraal daarin staat het verhaal over de Nederlandse koloniale militaire aanwezigheid in Indonesië. Het tehuis is immers bedoeld voor veteranen van het voormalige Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en van de Nederlandse krijgsmacht. Bronbeek heeft momenteel veertig bewoners.

Bron: Defensie. Foto: sergeant-majoor Mike de Graaf

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Nieuwe operationele status voor MRTT

De Multinational Multirole Tanker Transport Unit op Vliegbasis Eindhoven is deze week 'Initial Operational Capable' verklaard. Dat betekent dat de MRTT-vliegtuigen nu overal ter wereld kunnen worden ingezet.

Wat overigens niet wil zeggen dat de toestellen nog niet zijn ingezet. Het eerste vliegtuig werd in 2020 afgeleverd en de inmiddels acht afgeleverde toestellen worden sindsdien zeer regelmatig ingezet. Onder meer voor het bijtanken van NAVO-vliegtuigen na de Russische inval in Oekraïne. Ook bij de evacuatie van Kabul in 2021 werden de MRTT's volop ingezet.

Tijdens de bijeenkomst, waar onder anderen defensieminister Kajsa Ollongren en NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg bij aanwezig waren, werd ook een overeenkomst getekend voor een tiende MRTT-toestel. Dat wordt aangeschaft op initiatief van België. De vloot, geschikt voor het in de lucht bijtanken van vliegtuigen en het vervoer van vracht en personen, is gestationeerd op Vliegbasis Eindhoven en op de Duitse militaire luchthaven in Keulen. De eenheid is een samenwerkingsverband van Nederland, Luxemburg, België, Duitsland, Noorwegen en Tsjechië.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Landmacht traint Oekraïense militairen in Duitsland

Zestig militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte helpen bij de opleiding van Oekraïense rekruten in Duitsland.

Dat gebeurt onder de noemer van de EU Military Assistance Mission. De militairen zijn deze week vertrokken naar de plek waar de opleiding wordt gegeven. Deze inzet is een aanvulling op de 230 militairen die onlangs al ter beschikking werden gesteld door ons land. Die gaan Oekraïense brigadestaven opleiden en bataljonstraining geven. EUMAM streeft er naar dit jaar 30.000 Oekraïners te trainen.

Sinds medio vorig jaar zijn Nederlandse militairen ook ingezet bij een training in het Verenigd Koninkrijk (Operatie Interflex). De Oekraïense rekruten worden niet alleen als infanterist opgeleid. Er zijn ook specialistische trainingen zoals rij- en vaaropleidingen, mineurs- en medische trainingen en voor de bediening van drones.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

‘Foute’ apps van werktelefoon

Spionagegevoelige apps, afkomstig uit landen als Rusland, China en Iran, horen niet op de werktelefoon. Dat vindt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering), die rijksambtenaren oproept om mogelijk spionagegevoelige apps als TikTok onmiddellijk van hun werktelefoon te verwijderen.

Deze met name genoemde applicatie heeft een Chinees moederbedrijf. Dat land heeft volgens de regering een ‘offensief cyberprogramma tegen Nederland’. Het moet uiteindelijk voor ambtenaren onmogelijk worden zulke apps op hun telefoon te hebben.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Landmacht experimenteert met drones

De afdeling innovatie van de landmacht experimenteert samen met specialisten van binnen en buiten Defensie deze maand uitgebreid met drones op Aruba.

De beproevingen komen voort uit het innovatieproject 'Swarming Drones' waarbij meerdere onbewapende drones de lucht in gaan om opdrachten uit te voeren.

Op deze manier brengen ze gebieden in kaart, voeren verkenningsmissies uit en sturen het vuur van bijvoorbeeld mortieren. Om te kunnen experimenteren binnen een realistisch scenario wordt op Aruba nauw samengewerkt met 11 Luchtmobiele Brigade. Aruba is bij uitstek geschikt voor deze experimenten omdat er een groot luchtruim beschikbaar is. Een uitgebreid verhaal over dit onderwerp volgt in de digitale Landmacht die op 4 april uitkomt.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Militair aangehouden voor discriminatie en verdovende middelen

De Koninklijke Marechaussee heeft op woensdagochtend een 24-jarige militair uit Zuid-Holland aangehouden op verdenking van discriminatie en het voorhanden hebben van verdovende middelen.

Bovendien werden op de telefoon van de verdachte meerdere WhatsAppgroepen aangetroffen, waarin rechts-extremistische uitingen werden gedaan. De militair zal worden gehoord over de verdenkingen. In het kader van het onderzoek worden meerdere aanhoudingen niet uitgesloten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een rechercheteam van de marechaussee en staat onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland, die na afronding van het onderzoek zal beslissen over de verdere vervolging.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Belgen leiden Rwandese militairen op voor mijnenbestrijding

Twee Belgische militairen hebben in Rwanda gedurende twee weken militairen van de krijgsmacht van dat land opgeleid op het gebied van explosieven-bewustzijn, risicobeheer en mijnenbestrijding.

Ze worden ingezet in het kader van de Mine Action Service van de Verenigde Naties. Doel is het verminderen van het aantal ongevallen met explosieven in Rwanda.

De Belgische instructeurs vormen een mobiel opleidingsteam. Ze zijn afkomstig van de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen. Aan het eind van de opleiding ontvingen tien nieuwe instructeurs en zes assistent-instructeurs hun certificaat. Ze werden niet alleen beoordeeld op hun kennis maar ook op hun vermogen om de kennis effectief over te dragen aan collega-militairen.

Inmiddels hebben ook Senegal, Guinee, Tsjaad en Togo belangstelling getoond voor de cursus.

Bron en foto: Belgische strijdkrachten/Sedee Dovo

x
Leestijd: >35 seconden

Artilleriemunitie voor Oekraïne

Een aantal landen van de Europese Unie gaat gezamenlijk artilleriemunitie inkopen voor Oekraïne. De Europese Vredesfaciliteit (EPF) stelt twee miljard euro ter beschikking.

Hiervan wordt de helft gebruikt om de lidstaten in staat te stellen meer munitie uit hun eigen voorraden aan Oekraïne te leveren. De andere helft dient om gezamenlijke grote orders te kunnen plaatsen bij de Defensie-industrie. De productie en levering van onder meer 155 mm artilleriegranaten voor onder meer de Pantserhouwitser, kan door het akkoord flink worden opgeschroefd.

Defensieminister Kajsa Ollongren wil haast maken met de uitvoering van de plannen. “Oekraïne heeft die munitie hard nodig. We spreken daarom mét de industrie, in plaats van over industrie.” Omdat het budget voor de aanschaf van munitie onder druk staat, heeft ons land ervoor gepleit het te verhogen.  

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 55 seconden

Oud-militairen onderscheiden voor levensreddend handelen

Twee oud-militairen van de geneeskundige troepen kregen woensdag een bijzondere onderscheiding voor levensreddende acties in 2008 in Afghanistan.

Anne Beckers en Jeroen Schuitemaker kregen in Hilversum uit handen van de Inspecteur Militaire Gezondheidszorg brigadegeneraal Manon Molenaar de 'Matak Fontein Penning'. Beckers verleende medische hulp, nadat een geïmproviseerd explosief was ontploft en vijf collega's gewond raakten. Die waren er slecht aan toe. Dankzij haar optreden bleef het verlies beperkt, al kon ze niet voorkomen dat een militair overleed.

Jeroen Schuitemaker was in die periode Algemeen Militair Verpleegkundige. Hij verleende bij verschillende incidenten adequate hulp en redde zo meerdere getroffen militairen. Dit kwam mede door de hoge eisen die hij aan zichzelf en zijn team stelde.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 25 seconden

NAVO-norm in zicht

Op dit moment voldoen zeven van de dertig NAVO-lidstaten een de norm voor defensie-uitgaven. Zo blijkt uit een voorlopige schatting in het jaarverslag van de alliantie. 

“Door het ophogen van budgetten komen steeds meer landen in de buurt”, aldus NAVO-chef Jens Stoltenberg. “Maar we moeten meer doen én het moet sneller.”

Bijna tien jaar geleden spraken de bondgenoten op de top van Wales af om uiterlijk in 2024 ten minste twee procent van hun bruto binnenlands product (bbp) te investeren in Defensie. De illegale annexatie van de Krim door Rusland vormde de aanleiding voor deze afspraak.

Nederland zit momenteel op 1,64 procent. Het kabinet heeft, na de Russische invasie van Oekraïne, besloten om miljarden extra te investeren. Volgend jaar haalt ons land de gestelde norm.

Griekenland gaf met 3,54 procent verhoudingsgewijs het meeste uit aan Defensie, gevolgd door de Verenigde Staten met 3,46 procent. Ook de Baltische Staten en Polen voldoen aan de eis. Onderaan de lijst staan Luxemburg (0,62 procent), Spanje (1,09 procent) en België (1,18 procent). In totaal hebben Europa en Canada vorig jaar 330 miljard dollar uitgegeven aan Defensie.

Bron: NAVO

x
leestijd: +/- 35 seconden

Curaçaose en Arubaanse militairen opgeleid

Op de Curaçaose marinekazerne Suffisant heeft een nieuwe lichting militairen hun officiële baret ontvangen. Van de 33 personen, onder wie de eerste vrouw, waren er dertien afkomstig van Aruba en twintig van Curaçao. 

Eerder deden al vaker vrouwen aan de opleiding mee maar wisten deze niet succesvol af te ronden. Zowel Curaçao als Aruba beschikken over professionele Caribische eenheden, het gaat om de Curmil (Curaçaose militairen) en de Arumil (Arubaanse militairen). Bij elkaar zijn het er meer dan tweehonderd. Ze worden ingezet voor de bescherming van de eilanden en ondersteuning van de overheid.

Hun opleiding is gelijk aan die van Nederlandse militairen: eerst volgen zij de Elementaire Militaire Vorming, daarna kunnen ze de voortgezette vakopleiding volgen om korporaal te worden.

Bron: Defensie. Foto: archief

x
leestijd: +/- 40 seconden

Poolse en Slowaakse MiG's voor Oekraïne

Zowel Polen als Slowakije gaan MiG-29 Fulcrum gevechtsvliegtuigen leveren aan de Oekraïense luchtmacht. Het gaat in totaal om zeventien toestellen, die deels al over enkele weken worden geleverd.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky vraagt het westen al enige tijd om gevechtsvliegtuigen. Tot nu toe zonder resultaat, maar vorige week donderdag beloofde de Poolse president Andrzej Duda vier Fulcrums te leveren. Een dag later zegde de Slowaakse premier Eduard Heger 13 MiG-29’s toe. Bijzonder aan deze toezegging is dat het land straks geen gevechtsvliegtuigen meer heeft. In 2018 zijn weliswaar Amerikaanse F-16's besteld, maar die worden pas volgend jaar afgeleverd. In de tussentijd neemt buurland Tsjechië de luchtverdediging van Slowakije voor zijn rekening. Ook is er een Duitse Patriot-eenheid in het land gestationeerd en krijgt het land van Duitsland MANTIS-luchtafweer.

Bron: The Aviationist

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Boreas bezoekt Zr.Ms. Schiedam

De mijnenjager Zr.Ms. Schiedam, die momenteel deel uitmaakt van Standing NATO Mine Counter Measures Group 1, kreeg deze week bezoek van beroemdheid Boreas. De Griekse god van de noordenwind.

Volgens de traditie bezoekt Boreas eenheden die de Poolcirkel passeren en reikt daarbij opvarenden die dat voor het eerst doen een vrijbrief uit om zijn territorium te betreden. Bemanningsleden die voor het eerst de Poolcirkel passeren worden bij die gelegenheid voorzien van een 'blauwe neus'.

Naast het bezoek van Boreas had de bemanning van de Schiedam ook nog even tijd om enkele kabeljauwen te vangen en zo een 'home made' portie kibbeling te maken.

SNMCMG1 is een van de vaste vlootverbanden van de NAVO en opereert op de Noordflank.

Bron: Defensie