Tekst kapitein Jessica Bode
Verouderde Chinook-helikopters in de etalage
De Nederlandse krijgsmacht is voornemens zes Chinook-transporthelikopters te verkopen aan het Amerikaanse familiebedrijf Billings Flying Service uit Montana. Deze firma is gespecialiseerd in brandbestrijding vanuit de lucht. Het gaat niet alleen om de verkoop van de kisten, maar ook om reservedelen en toestelspecifieke testapparatuur.
Het streven is dat Domeinen Roerende Zaken van het Ministerie van Financiën deze maand het contract met Billings Flying Service nog tekent. De overdracht volgt daarna op een nader te bepalen moment.
De helikopters, destijds een order van dertien CH-47D’s, werden in 1995 in gebruik genomen. Een deel werd tweedehands overgenomen van Canada. De rest aangevuld met nieuwe exemplaren.
De toestellen worden nu afgestoten omdat Defensie twintig moderne Chinooks heeft aangeschaft van het type CH-47F MYII CAAS. Deze zijn ondergebracht bij het Defensie Helikopter Commando op vliegbasis Gilze-Rijen.
Bron: Defensie
Defensie escorteert Russische schepen in de Noordzee
Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Tromp en een NH90-helikopter hebben deze week twee Russische militairen schepen geëscorteerd op hun tocht door de Nederlandse Exclusief Economische Zone.
Het fregat Admiral Kasatonov en de tanker Akademik Pashin kwamen uit de Middellandse Zee, waar ze al maanden actief waren. Naar verwachting is de zogenoemde taakgroep onderweg naar hun thuisbasis in Rusland. Tijdens die tocht worden ze in de gaten gehouden door de NAVO-partners.
Het Belgische patrouilleschip BNS Castor heeft de schepen eerder al geëscorteerd en Nederland nam die taak van hen over. Later werd die taak weer overgegeven door het Britse fregat HMS Montrose, dat de begeleiding verzorgde door ‘Het Kanaal’.
De Koninklijke Marine voert het begeleiden van oorlogsschepen in de Nederlandse Exclusief Economische Zone (EEZ) routinematig uit. Dit ter bescherming van het Nederlands grondgebied en het ontmoedigen van kwaadwillende activiteiten.
Bron: Defensie
Nederland helpt Oekraïne opnieuw met materieel
Oekraïne krijgt in 2025 twee Nederlandse mijnenjagers van de Alkmaarklasse. Ook ontvangt het land toebehoren waaronder radarsystemen om drones mee te ontdekken en M3 brug- en ferrysystemen om snel pontonbruggen te bouwen. Deze middelen worden direct verworven bij de industrie.
De Russen hebben in de Zwarte Zee zeemijnen gelegd die een veilige doorvaart belemmeren. Na de oorlog wil Oekraïne ze ruimen. Nederland heeft veel maritieme expertise op dit gebied, onder meer bij het onschadelijk maken van zeemijnen.
“De overdracht van de mijnenjagers en het trainen van de Oekraïense bemanning draagt bij aan de veiligheid op de Zwarte Zee, de veiligheid van Europa en wereldwijde voedselzekerheid. Ook versterkt het de transitie van de Oekraïense strijdkrachten naar Westerse wapensystemen en NAVO-standaarden”, sprak defensieminister Kajsa Ollongren eerder deze week tijdens een bezoek aan het door oorlog verscheurde land.
Samen met haar Oekraïense collega Oleksii Reznikov bezocht ze de afgelopen dagen de zwaar gebombardeerde havensteden Mykolajiv en Odessa in het zuiden van het land.
De opleiding van het personeel voor het gebruik van de M3 brug- en ferrysystemen en radarsystemen begint later dit jaar. Nederland werkt hierbij samen met onder meer België, dat ook nadenkt over het doneren van mijnenjagers.
Bron: Defensie
Finland mogelijk snel lid NAVO
Bronnen in hoofdstad Ankara verwachten dat het Turkse parlement 'zeer waarschijnlijk' vóór medio april zal instemmen met de toetreding van Finland tot de NAVO.
Zoals bekend willen zowel Finland als Zweden lid worden van het bondgenootschap, maar uiten de Turken bezwaren tegen de Zweedse toetreding. Daarom lijkt de kans te groeien dat Finland zich als eerste kan aansluiten.
De zegslieden in Ankara sluiten niet uit dat de Finse aanvraag wordt goedgekeurd voordat het Turkse parlement medio april met reces gaat in aanloop naar de presidents- en parlementsverkiezingen in mei. De uitspraken over de wens van de regering in Helsinki werden bekend vlak voor het geplande bezoek van de Finse president Sauli Niinstö aan zijn Turkse collega Recep Erdogan.
Het verzoek van Zweden en Finland om lid te worden van de NAVO moet door alle dertig lidstaten worden goedgekeurd. Achtentwintig landen hebben dat al gedaan, alleen Turkije en Hongarije nog niet.
Bron: ANP
Amerikaanse drone botst met Russisch gevechtsvliegtuig
De Amerikaanse luchtmacht heeft een drone laten neerstorten die eerder boven de Zwarte Zee in botsing kwam met een Russisch Su-27 Flanker gevechtsvliegtuig.
Russische woordvoerders ontkennen dat de toestellen met elkaar in aanraking zijn geweest en beweren dat de MQ-9 Reaper is neergestort na 'scherp manoeuvreren'. Een video die door de Amerikanen werd vrijgegeven werpt toch een ander licht op de zaak.
Volgens de Amerikaanse woordvoerders maakte de drone een routinevlucht toen het toestel werd onderschept door de beide Russische Su-27's. De gevechtsvliegers zouden bewust over de drone hebben gevlogen om brandstof op het toestel te lekken. Iets dat op de video ook te zien is. “Een roekeloze en onprofessionele daad”, aldus de Amerikanen. Uiteindelijk zou een van de Russische straaljagers de propeller aan de achterkant van de Reaper hebben beschadigd, waardoor het onbemande toestel gecontroleerd neer moest storten.
De Amerikaanse regering heeft de Russische ambassadeur in Washington op het matje geroepen. Het Witte Huis maakte bekend dat vergelijkbare onderscheppingen vaker voorkomen, maar dat het beschadigen van de drone waardoor deze neerstortte uniek was.
Bron: Pentagon
Bevrijdingsdag Rouveen met historische Fokkers
In het dorp Rouveen, gemeente Staphorst, wordt op Bevrijdingsdag een 'missing man-formation' gevlogen met vier historische Fokker S.11 vliegtuigen. Op 4 en 5 mei zijn er in ons land traditiegetrouw tal van herdenkingen en bevrijdingsfeesten.
De Fokker S.11 Instructor was een lesvliegtuig dat vroeger door zowel de marine als de luchtmacht werd gebruikt. Nadat het type buiten dienst werd gesteld hebben vrijwilligers een vereniging opgericht van inmiddels vier S.11's. Die treden regelmatig optreden bij onder meer vliegshows.
De 'missing man'-formatie is een saluut aan gesneuvelde vliegers. Hierbij vliegen de vier toestellen in formatie en maakt er zich op een gegeven moment één los uit de formatie om naar boven te vliegen. Op die manier wordt de verloren kameraad herdacht.
Bron: De Stentor
Stingers werken op voor hoogste geweldsspectrum
Het Stinger-element van 13 Luchtverdedigingsbatterij 'Ypenburg' heeft deze week de eerste schietweek van het jaar gehad op het Artillerie Schietkamp in 't Harde. De dagen stonden in het teken van opwerken om te kunnen werken in het hoogste geweldsspectrum.
De militairen van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando trainden om zichzelf op het zogenoemde 'groepsniveau' te kunnen verdedigen. Er werd geschoten met de Colt, Minimi en MAG. Ook werden contactdrills op groepsniveau behandeld en vonden verdedigende gevechtsoefeningen plaats. De week werd afgesloten met schietoefeningen in het duister.
Bron: Defensie
44 procent Belgische rekruten vertrekt voortijdig
De Belgische legervakbond ACMP heeft de noodklok geluid, omdat bijna de helft van de Belgische militairen in opleiding voortijdig vertrekt. De afgelopen drie jaar werden er 7.086 militairen geworven waarvan 3.116 nog voor het einde van de opleiding vertrok.
Volgens vakbondsbestuurder Yves Huwart is het zo 'dweilen met de kraan open'. Een tegenvaller, omdat de Belgische krijgsmacht juist tot 2030 wil groeien en jaarlijks 2.500 nieuwe militairen wil werven.
Tevens is deze niet geplande uitstroom een financiële strop. Oud-kolonel Roger Housen, strategisch adviseur van de vakbond, schat in dat hierdoor jaarlijks vijftig miljoen euro verloren gaat. “Dan heb ik het over loon dat is uitbetaald, maar ook de kosten van materieel, logement, kleding, munitie en andere zaken.”
Volgens de vakbond moet in ieder geval de selectie en begeleiding van kandidaten beter, waardoor de uitval minder zou zijn. Ook is het nodig om te onderzoeken of militairen die uitvallen wél geschikt zijn voor andere functies. Daarnaast verdient ook de manier waarop instructeurs omgaan met de kandidaten én sociale veiligheid aandacht. “Militairen in opleiding krijgen nog te vaak te maken met pesterijen en onheuse behandelingen. Je moet mensen de tijd geven om 'skills' op te bouwen in plaats van hen uit de organisatie te werken”, aldus Huwart.
Bron: VRT Nieuws
Nederlands fregat bij NAVO eskader
Zr.Ms. De Zeven Provinciën heeft zich in de Middellandse Zee aangesloten bij de Standing Naval Maritime Group 2, één van de vaste NAVO-vlootverbanden.
De NAVO beschikt over vier vaste eskaders. Twee daarvan, SNMG1 en SNMG2, bestaan uit fregatten en daarmee vergelijkbare schepen. De twee andere SNMCMG1 en 2 hebben mijnenbestrijding als taak. Naast gezamenlijk optreden is deelname aan deze vlootverbanden ook een unieke gelegenheid om de samenwerking met buitenlandse partners te oefenen.
Bron: Defensie
Grote controle op de A1
De marechaussee voerde maandag samen met de politie en douane een grote controle uit op de A1 bij Hengelo. Ieder voertuig afkomstig uit Duitsland werd gecontroleerd op drugs en geld.
Dergelijke acties zijn steeds vaker nodig. “De samenleving wordt bedreigd door ondermijning door de criminele wereld”, legde actiecoördinator Edwin Wolthof van de douane uit. Hij gaf ook aan de succesvolle bestrijding van de drugshandel in de Rotterdamse haven leidt naar een verplaatsing van de criminele activiteiten naar het binnenland.
Ondermijning in de kiem smoren is een van de speerpunten van het kabinet, zo maakte staatssecretaris van Financiën Aukje de Vries duidelijk tijdens haar bezoek aan de controle. De bewindsvrouw is verantwoordelijk voor de toeslagen en douane.
Bron: RTV Oost