Tekst Leo de Rooij

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Boven de pool

Nederlandse en Britse mariniers zijn net uit een Nederlandse C-130 gesprongen. Behalve hun wapens, hebben ze ook munitie en voedsel bij zich om 48 uur zelfstandig te kunnen opereren in het gebied boven de poolcirkel. De oefening Joint Viking levert behalve goedgetrainde mariniers ook prachtige foto’s op. Foto: sergeant-majoor Aaron Zwaal

Onzichtbaar gevaar

Scherpschutters bezig met hun zogenaamde stalk training in Fort Benning, Georgia. Bij deze training moeten snipers ongezien hun doel zien te benaderen, in vuurpositie komen en twee schoten afgeven zonder zichzelf bloot te geven. Waarnemers proberen de snipers voortijdig te ontdekken, dus goede camouflage en een uitzonderlijke dosis geduld zijn geboden. Foto: U.S. Army.

Logistiek hoogstandje

Een militair zonder spullen... daar heb je weinig aan. Om de trainende troepen tijdens de Franse oefening Orion 2023 hun werk te kunnen laten doen, werden er tonnen materieel gedropt. Een logistieke uitdaging van formaat, maar een kolfje naar de hand van Groupement de soutien interarmées de théâtre (GSIAT), die daar met vlag en wimpel voor slaagde. Foto: Armee de l'air.

Snelle inzet

De RAF Air Mobility Force in actie tijdens dezelfde Orion 2023. Dit is een gezamenlijke oefening met het Franse leger waarbij zo'n twaalfduizend manschappen op de mat komen. De oefening is bedoeld om de Combined Joint Expeditionary Force (CJEF) van de Britten en Fransen te trainen in een snelle ontplooiing voor zowel defensieve als offensieve operaties. Een Atlas C1 werd ingezet om een compagnie van 2 Royal Gurkha Rifles met hun uitrusting snel aan de grond te brengen. Foto: RAF.

NAVO's eerbetoon

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag plaatste de NAVO op haar site foto's van vrouwen in uniform, bezig met hun taken voor het bondgenootschap door de jaren heen. Van piloot, ingenieur en radio-operator tot verpleegkundige, strategisch planner en telefoniste. Vrouwen hebben altijd een vitale rol gespeeld bij het succes van de verdragsorganisatie. Foto: NAVO.

Lastig klusje

Een Duitse CH-53 transporthelikopter is hier bezig met de verplaatsing van een BandVagn 206 Hägglunds (BeeVee). Het vervoeren van lading onder een helikopter kent specifieke eisen, maar in dit geval komt er nog meer bij kijken. De BeeVee bestaat namelijk uit twee gekoppelde voertuigdelen met een scharnierpunt, en dat maakt vervoer extra lastig. Een uitdaging voor de mannen en vrouwen van de Luftlande-/Lufttransportschule in Altenstadt. Foto: Alexander Pautz.

Roemeens onderonsje

Tijdens een gecombineerde training patrouilleren een F/A-18F Super Hornet van Strike Fighter Squadron (VFA-) 103 en 3 Italiaanse F-2000A's samen boven Roemenië. VFA-103 behoort tot Carrier Air Wing 7 aan boord van het vliegkampschip USS George H.W. Bush. Die is dan weer onderdeel van de Carrier Strike Group (CSG) 10 dat momenteel actief is in de Europese area of operations. Foto: U.S. Navy.

Pittig marsen

Aan de foto zie je het niet direct af, maar hier wordt gebuffeld! Soldaten van het U.S. Army Garrison Benelux nemen deel aan een mars van acht mijl met volle bepakking. De foto is gemaakt op de Belgische luchtmachtbasis Chièvres tijdens de Best Warrior Competition. Deelnemers worden hierbij tijdens tal van uitdagingen getest op hun fysieke en mentale weerbaarheid. Foto: U.S. Army.

Afschrikwekkend romantisch

Een U.S. Air Force B-52H Stratofortess bommenwerper van 23rd Expeditionary Bomb Squadron tijdens take off van Morón Air Base in Spanje. Met de fraaie zonsondergang wellicht een romantisch plaatje, totdat je realiseert wat zo'n bommenwerper allemaal kan aanrichten. Als onderschrift bij de foto houdt Public Affairs het op: deze missies zijn representatief voor de 'extended deterrence', een term uit de Amerikaanse luchtmachtdoctrine waarmee wereldwijd de afschrikwekkende betrokkenheid met regionale veiligheid wordt onderstreept. Foto: U.S. Air Force.

Op doel

Projectiel afgevuurd! Duitse troepen die worden ingezet bij de verdediging van Litouwen, oefenen met scherp. In dit geval met het anti-tankwapen MELLS, wat staat voor Mehrrollenfähigen Leichten Lenkflugkörper-System. Doeltreffend tot op vierduizend meter. Foto: Bundeswehr.