Tekst kapitein Jessica Bode

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Duitse wapenproducent wil tankfabriek in Oekraine

De Duitse wapenproducent Rheinmetall onderhandelt met ‘Kiev’ over de bouw van een tankfabriek in Oekraïne. De fabriek moet tot vierhonderd Panther-gevechtstanks per jaar kunnen produceren. Zo heeft de CEO van het bedrijf, Armin Papperger, gemeld.

Papperger noemt het overleg met de Oekraïense regering ‘veelbelovend’. Een besluit valt binnen twee maanden, zei hij te verwachten. Een van de problemen die moeten worden opgelost, is de dreiging van Russische luchtaanvallen.

Nu al werkt Rheinmetall op volle toeren om Oekraïense strijdkrachten te voorzien van wapens. Er zijn meer dan veertig Marder-infanteriegevechtsvoertuigen geleverd; tot einde dit jaar volgen er zeker nog zestig. Bovendien maakte Rheinmetall ongeveer dertig Leopard 2-tanks gevechtsklaar voor transport. Het bedrijf heeft ook ongeveer honderd oudere Leopard 1’s beschikbaar, waarvan er 88 inzetbaar zijn.

Rheinmetall staat trouwens niet alleen in het openen van een fabriek in Oekraïne. Ook het Turkse Bayraktar, leverancier van de gevreesde bewapende drones, heeft grond gekocht om productie van de toestellen in Oekraïne te beginnen. (Foto: Rheinmetall)

Bron: Der Spiegel

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Airborne Museum

In de nacht van dinsdag op woensdag zijn twee bronzen beelden gestolen uit het park bij het Airborne Museum in Oosterbeek. Mogelijk is het de dieven te doen om het brons. De politie onderzoekt de zaak.

Het gaat om het zogenoemde 'Aircrew Monument' dat herinnert aan de tijdens operatie Market Garden gesneuvelde geallieerde piloten en het beeld De Parachutist. Het 'Aircrew Monument' bestaat uit een bal met daarop een adelaar. De dieven hebben de adelaar bij de poten afgezaagd. Museumdirecteur Ronnie Weijers is geschokt en vindt het schandalig dat kunstwerken die herinneren aan heldendaden uit de Tweede Wereldoorlog worden vernield. Bij het politieonderzoek bleek dat de dieven de beveiligingscamera's hadden weggedraaid.

Bron: Gelrenieuws.

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Marine ziet noorderlicht

Dat schepen van de marine momenteel oefenen in het hoge noorden hadden we al gemeld in de Defensiekrant. Maar afgezien van het feit dat deze internationale training erg waardevol is voor de gereedheid van de bemanning is het ook een gelegenheid om het noorderlicht te fotograferen. Dit natuurfenomeen is niet vaak in Nederland te zien.

Zr.Ms. Schiedam maakt momenteel deel uit van het NAVO-eskader Mine Countermeasures Group1 Dit eskader richt zich speciaal op de bestrijding van mijnen en andere explosieven in de Oostzee en op de noordflank. Het mijnenbestrijdingsvaartuig deelde de foto hieronder met zijn volgers op social media.

Naast de Schiedam zijn er nog drie marineschepen actief in Noord-Europa. Zr.Ms. Karel Doorman, Zr.Ms. Rotterdam en Zr.Ms. Van Amstel nemen daar deel aan de grote NAVO-oefeningen Joint Warrior en Joint Viking. Dat levert veel fraaie foto's op van oefenende schepen, ook zij konden het noorderlicht op de gevoelige plaat vastleggen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Marechaussee houdt gezochte Roemeen (36) aan bij Gelderse Beek

Na een poging tot ontsnappen heeft de marechaussee woensdag in de buurt van het Gelderse Beek een 36-jarige Roemeense man aangehouden die nog een jarenlange gevangenisstraf had openstaan.

Tijdens een routinecontrole langs de N325 vlak bij de grens met Duitsland werd een busje staande gehouden. De bestuurder bleek in Roemenië nog een gevangenisstraf van ruim drie jaar te moeten uitzitten voor onder meer autodiefstal.

Toen de marechaussee de man wilde aanhouden, zette hij het op een lopen. Na een achtervolging door een woonwijk kon de man worden aangehouden.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Nieuwe raketten voor Apache

Defensie is van plan om in Amerika raketten van het type AGM-179 aan te schaffen. Deze lucht-grond geleide wapens zijn bestemd om de gemoderniseerde AH-64E Apaches te bewapenen. Deze beschikken over Longbow vuurleidingssystemen die het mogelijk maken de nieuwe raketten in te zetten.

Zoals bekend worden de Apaches van de oorspronkelijke AH-64D uitvoering aangepast naar de nieuwe AH-64E standaard. De aan te schaffen AGM-179 heeft in vergelijking met de huidige bewapening van de gevechtshelikopter een grotere nauwkeurigheid. Dit betekent dat doelen sneller kunnen worden uitgeschakeld maar ook dat de kans op nevenschade vermindert. De raketten kunnen onder alle weersomstandigheden worden gebruikt.

De AGM-179 Joint Air-to-Ground Missile wordt door de Verenigde Staten geproduceerd als opvolger van een aantal andere geleide wapens zoals de TOW, Hellfire en Maverick. Het wapen zal worden aangeschaft door de Amerikaanse landmacht, marine en luchtmacht. Ook Groot-Brittannië heeft het wapen gekocht.

Het plan om de nieuwe bewapening aan te schaffen werd door staatssecretaris Van der Maat bekend gemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsman meldt daarin tevens dat hij naast échte raketten ook trainingsraketten wil aanschaffen. Ook wordt de Apache-vliegsimulator aangepast. De mogelijkheid om te oefenen in de simulator met de raketten is niet alleen kostenbesparend maar ook duurzamer.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Nep-identiteit landmachtcommandant ontdekt

Via een nepaccount van Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen op Instagram zijn mensen benaderd om geld te geven voor een bepaald doel. Ook op Facebook doken meerdere nepprofielen onder de naam Martin Wijnen op.

De landmachtcommandant vindt het vreselijk dat nietsvermoedende mensen op deze manier worden voorgelogen en dat wordt geprobeerd hen geld af te troggelen. “Deze profielen zijn gelukkig door Facebook verwijderd, maar het lijkt wel dweilen met de kraan open.” Inmiddels hebben meerdere mensen gemeld op deze manier te zijn benaderd en in één geval is er geld overgemaakt.

Generaal Wijnen zegt dat Defensie er alles aan doet om dit te stoppen en de nepprofielen te laten verwijderen, maar hij realiseert zich dat dit niet altijd even gemakkelijk is met de techreuzen. Er is in ieder geval aangifte gedaan van identiteitsfraude en de situatie is gemeld bij de veiligheidsdiensten.

Defensie adviseert alert te zijn op online-identiteitsfraude. Voelt een situatie niet oké? Verbreek het contact en rapporteer het account bij het betreffende social media platform. Maak op verzoek nooit geld over. Toch slachtoffer geworden? Doe aangifte.

Defensie benadrukt dat er nooit individuele verzoeken worden gedaan door de organisatie om geld te geven. Verzoeken om een financiële bijdrage voor een goed doel of actie op bijvoorbeeld de website defensie.nl zijn wel veilig.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Royal Navy onderschept zware wapens

De Britse Royal Navy heeft in de Golf van Oman een speedboot onderschept waarmee antitankwapens en componenten voor ballistische raketten werden gesmokkeld.

Nadat de speedboot was ontdekt door een Amerikaanse drone kon de HMS Lancaster het vaartuig in samenwerking met de boordhelikopter na een wilde achtervolging tot stilstand brengen.

Een boardingteam, bestaande uit mariniers van 42 Commando, doorzocht vervolgens de speedboot en ontdekte Iraanse versies van de Russische 9M133 Kornet antitankraketten, bekend onder de naam ‘Dehlavieh’, alsmede componenten voor ballistische projectielen.

Nadat explosieven-experts de lading 'veilig' hadden verklaard, kon deze aan boord van de Lancaster worden gebracht voor nadere inspectie.

Dit is de derde onderschepping van wapens door de Royal Navy in deze regio. De Verenigde Naties zijn over de onderschepping geïnformeerd in het kader van de veiligheidsresoluties 2216 en 2231.

Bron: Royal Navy

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Jongedames volgen speciale opleiding op Curaçao

Voor het eerst volgen Curaçaose jongedames uit kansarme milieus een speciale militaire basisopleiding. Het Sociaal Vormingstraject (SVT) op marinekazerne Suffisant geeft de jongeren betere toekomstperspectieven. De organisatie is een samenwerking tussen Curaçaose Militairen (CURMIL), de lokale overheid en de Koninklijke Marine.

Onlangs zijn elf jonge vrouwen op vrijwillige basis begonnen aan de veertien weken durende opleiding. De lichting bestaat uit vroegtijdige schoolverlaters met weinig uitzicht op een baan of vervolgopleiding. De training heeft een militaire basis en is vooral bedoeld om basisvaardigheden aan te leren en een betere toekomst te bieden. Tijdens het vormingstraject leren ze over gesprekstechnieken om tijdens een sollicitatiegesprek goed voor de dag te komen en verkennen ze hun fysieke grenzen.

Ze krijgen daartoe tal van lessen van militairen en ingehuurde experts. Ze sporten, zwemmen, krijgen Nederlandse les, leren survivallen tijdens een bivak en ervaren hoe het is om in teamverband te werken.

Deelnemers worden na de SVT overigens niet ‘losgelaten’. Zij krijgen dan begeleiding tijdens een leer-werktraject, maar daar is Defensie niet bij betrokken. Dat loopt via de Curaçaose overheid.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 30 seconden

Joint Project Optic Windmill unieke oefening

Op de thuisbasis van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando in Vredepeel is maandag de internationale oefening 'Joint Project Optic Windmill' van start gegaan.

Tot 1 april staat bij de deelnemende landen de gezamenlijke luchtverdediding centraal. De oorlog in Oekraïne laat zien dat samenwerking en interoperabiliteit belangrijker zijn dan ooit tevoren.

Joint Project Optic Windmill, in de wandelgangen meestal afgekort tot JPOW gaat verder dan alleen de luchtverdediging tegen vijandelijke vliegtuigen. Ook het onderscheppen van drones en ballistische raketten staan op het 'menu' van de luchtverdedigers. Het bijzondere aan de oefening die al sinds de jaren negentig van de vorige eeuw regelmatig wordt gehouden is dat er geen voertuig wordt verplaatst, alles wordt gesimuleerd. Daarom zijn op de startbaan van de luitenant-generaal Best kazerne grote tenten geplaatst waarin de deelnemers een plaatsje vinden. Zowel de doelstelling als de uitvoering maken JPOW tot een unieke oefening.

De NAVO-oefeningen 'Steadfast Armour 23' en 'Ramstein Century 23' zijn gekoppeld aan Joint Project Optic Windmill.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 20 seconden

Commando-overdracht Roemenië

De landmachtmilitairen die in Roemenië zijn gestationeerd als onderdeel van de internationale battlegroup zijn afgelost. Dat betekende dat de militairen van ‘Djokja’ Deltacompagnie 13 Infanteriebataljon Regiment Stoottroepen Prins Bernard terug konden naar hun thuisbasis Assen.

De mannen en vrouwen van 13 Infanteriebataljon werden afgelost door collega's van de 'Wolven' Deltacompagnie 11 Infanteriebataljon Garderegiment Grenadiers en Jagers uit Schaarsbergen. De verdediging van Roemenië blijft dus een aangelegenheid voor de Rode Baretten van 11 Luchtmobiele Brigade.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 25 seconden

Medische training Litouwen

43 Geneeskundige Compagnie uit Havelte heeft in Litouwen meegedaan aan de MedCoy Challenge. Dit is een medische training waarbij medisch personeel van de eFP-landen gezamenlijk hun geneeskundige vaardigheden trainen.

Bij de MedCoy Challenge werd gewerkt met gemengde teams, samengesteld uit medisch personeel van de verschillende nationaliteiten. Op groepsniveau moesten de teams, meestal bestaande uit een arts, een verpleegkundige en een geneeskundige verzorger opdrachten uitvoeren. Doel van de training was om kennis op te doen over de verschillen in protocollen, de manier van handelen, het gebruik van medisch materiaal en het gebruik en toedienen van medicatie.

Tijdens de bijzondere training ging het zowel om de behandeling van slachtoffers van gevechtshandelingen als om algemene medische noodsituaties zoals pijn op de borst, epileptische aanvallen of ernstige allergische reacties.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 25 seconden

Nieuwe Amerikaanse troepen naar Europa

De Verenigde Staten zijn begonnen met een grote periodieke wisseling van troepen die in Europa zijn gestationeerd.

Ongeveer vijfhonderd soldaten van 10th Mountain Division Headquarters uit Fort Drum, New York, lossen troepen af van de 101st Airborne Division Headquarters. Verder nemen 3.800 soldaten van de 1st Infantry Brigade Combat Team, 101st Airborne Division, de plek in van personeel van 2nd Infantry Brigade Combat Team, 101st Airborne Division.

“Onze Bastogne Brigade is klaar om onze NATO-partners bij te staan in de afschrikking van de Russische agressie op de Oostflank”, aldus kolonel Kevin Sharp, commandant van 1st BCT. De brigade dankt zijn naam aan de strijd die 101st Airborne Division bijna tachtig jaar geleden uitvocht in de Slag om de Ardennen.

Bron: U.S. Army

x
leestijd: +/- 30 seconden

Marine Corps Trials: Amerikaanse variant Invictus Games

Op de Amerikaanse mariniersbasis Camp Pendelton in California vinden momenteel de 'Marine Corps Trials' plaats. Dit is een sportevenement voor het personeel van de twee Wounded Warrior-regimenten van het U.S. Marine Corps én buitenlandse deelnemers. Het is een variant op de Invictus Games. Aan de Marine Corps Trials deden ook enkele Nederlandse deelnemers mee.

Het is de dertiende keer dat deze Marine Corps Trials worden gehouden. De deelnemers kunnen meedoen aan elf verschillende takken van sport. Doel van het evenement is actief dienende militairen én veteranen de gelegenheid te geven om hun lichamelijke of geestelijke beperkingen te overwinnen door te sporten en de daarbij optredende kameraadschap.

Het Amerikaanse Korps Mariniers beschikt over twee regimenten met Wounded Warriors, oost en west. Zij vaardigen deelnemers af naar de Marine Corps Trials. Daarnaast deden er dit jaar deelnemers mee uit Colombia, Estland, Frankrijk, Georgië, Italië, Groot Brittannië en Nederland.

Op de foto van korporaal Alexis French een sfeerfoto van een hardloopwedstrijd met links een Amerikaanse deelnemer en rechts een van onze landgenoten.

Bron: Amerikaanse strijdkrachten