Tekst kapitein Jessica Bode

x
Leestijd: +/- 35 seconden

F-35-detachement halverwege

Voor de honderdzeventig Nederlandse militairen van het F-35-detachement in het Poolse Malbork zit de helft van hun uitzending erop. Met acht gevechtstoestellen bewaken ze het luchtruim en hebben zodoende al tal van Russische vliegtuigen onderschept.

Daarnaast wordt volop geoefend met NAVO-bondgenoten. Een trainingsprogramma dat volgens het detachement zeker geen vrijblijvende zaak is. “We doen écht 'high end'-trainingen. Onder meer met Amerikaanse F-15's, Duitse Eurofighters, Franse Rafales en Poolse F-16's en MiG-29's. Maar ook met AWACS-toestellen, tankvliegtuigen en Patriot-eenheden op de grond”, aldus één van de militairen.

De oefeningen worden door het NAVO-hoofdkwartier in het Duitse Ramstein geïnitieerd. De F-35's voeren daarbij allerlei soorten missies uit hun oeuvre uit. Op de foto vliegt een van de toestellen van het detachement samen met een Poolse MiG-29.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Oekraïense militairen opgeleid in België

In België zijn de eerste acht Oekraïense militairen begonnen aan een militaire opleiding voor het gebruik van onderwater ontmijningsdrones. De Belgische regering heeft dergelijke drones gekocht voor Oekraïne.

Volgens defensieminister Ludivine Dedonder, die het achttal ontving, is het initiatief een concrete uiting van het Belgische engagement om het Oekraïense leger te steunen met ultramoderne uitrusting en training. “Wij blijven steunen bij de verdediging van zijn grondgebied en zijn bevolking.” Ook andere Europese landen, waaronder Nederland, leiden Oekrainese militaren op.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Marechaussee actief boven de Poolcirkel

Een detachement van de Koninklijke Marechaussee van de brigade Veluwe reisde onlangs af naar het noord-Noorse Bardufoss, voor de politietaak bij zeshonderd oefenende mariniers.

Die waren in de regio voor de jaarlijkse koudweertraining. Gericht op het overleven, verplaatsen en vechten onder arctische omstandigheden. Voor de marechaussee niet het doel van de reis. Zij gingen die kant op voor de afwikkeling van bijvoorbeeld ongevallen met voertuigen, vermissing van goederen, omgaan met diefstallen en militairen die om wat voor reden dan ook in aanraking komen met de Noorse politie.

Voorafgaand aan het politiewerk moesten de marechaussees zelf ook aan de bak om te wennen aan de ijzige kou en alles wat daarbij komt kijken. Zo is alleen het rijden in het winterse gebied al heel iets anders dan in Nederland.

Bron: Defensie. Foto: Cees Baardman

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Marine zet koers naar Hoge Noorden

Zr.Ms. Rotterdam, Zr.Ms. Karel Doorman en Zr.Ms. Van Amstel nemen de komende weken deel aan verschillende internationale oefeningen in het Hoge Noorden. Het Nederlandse eskader is maandag vertrokken.

Joint Warrior (4-16 maart) en Joint Viking (8-16 maart) zijn de grootste oefeningen dit jaar, georganiseerd door Groot-Brittannië en Noorwegen.

Het Nederlandse aandeel staat onder leiding van de Netherlands Maritime Force, onder leiding van commandeur Jeannette Morang. De overkoepelende naam van de Nederlandse inzet is ‘Artic Archer’. Met de schepen gaan ook helikopters van de luchtmacht mee en een geneeskundige eenheid van de landmacht. Voor de Rotterdam is het één van de laatste opdrachten voor het schip in groot onderhoud gaat.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Hypermodern nieuw hoofdkwartier voor Belgische krijgsmacht

Het Belgische Ministerie van Defensie laat aan de rand van Brussel voor een half miljard euro een nieuw operationeel hoofdkwartier bouwen. Het geheel moet in 2027 grotendeels klaar zijn.

Het nieuwe complex wordt gebouwd tegenover het NAVO-hoofdkwartier. Deels op het terrein van het vroegere NAVO-hoofdkwartier en deels op de locatie van het huidige Belgische hoofdkwartier.

Vanuit de nieuwe locatie in de Belgische hoofdstad zullen al de militaire operaties worden geleid. Naast de defensiestaf worden hier de Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid en het Cybercommand gehuisvest. Ook worden er kantoren voor de Centrale Dienst voor Sociale en Culturele Actie van Defensie ondergebracht.

Het complex wordt vrijwel geheel energieneutraal en het gebruik van fossiele brandstoffen is verleden tijd. Verder komen er voorzieningen zoals een bedrijfsrestaurant, sportmogelijkheden, een conferentiecentrum en kinderdagverblijf.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Hindoe Geestelijke Verzorging bestaat twintig jaar

Een bijzondere week voor de dienst Hindoe Geestelijke Verzorging. Niet alleen vond de jaarlijkse Holi-Phagwa-viering plaats, ook vierde de dienst Hindoe Geestelijke Verzorging het twintig jarig bestaan.

De dienst Hindoe Geestelijke Verzorging werd 5 maart 2003 opgericht. De pandits van de dienst verlenen sindsdien zorg aan Hindoe-militairen, hun thuisfront en aan andere militairen, veteranen en burgers die om hulp vragen. Ze gebruiken daarbij vedische en hindoeïstische zorgelementen zoals yoga, meditatie, vedische astrologie, ayurveda, mantra-recitatie en rituelen.

De Holi-Phagwa-viering bij Defensie, met traditionele tjauwtaal (muziek), zang en dansoptredens, werd dit jaar bijgewoond door onder andere de ambassadeur van Suriname in ons land. De officiële viering is op 7 maart en herinnert eraan dat mensen elkaar op basis van geloof, ras, kleur, gender niet moeten uitsluiten en eenheid in diversiteit niet uit het oog moeten verliezen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Nederlandse en Noorse landstrijdkrachten gaan meer samenwerken

De Nederlandse en Noorse landmacht gaan nauwer samenwerken op het gebied van artillerie en CBRN (Chemische, Biologische, Radiologische en Nucleair).

Daartoe tekenden de Nederlandse Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen en zijn Noorse collega generaal-majoor Lars Lervik deze week een overeenkomst, tijdens een bezoek van Lervik aan ons land.  

De landen werken overigens al jaren samen op het gebied van onder meer opleiding, training en oefeningen en grondgebonden luchtverdediging. Daarnaast delen de landen informatie rond de aanschaf van materieel en streven naar meer eenduidigheid bij de zogenoemde C4IS-systemen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Kroatische helikopters voor Oekraïne

De Kroatische luchtmacht draagt veertien Mi-8 transport helikopters over aan Oekraïne.

Naar verwachting worden de heli's ergens in de komende twee weken naar Polen gebracht. Deels over de weg en deels door de lucht. Vanuit Polen gaan ze naar hun eindbestemming. Volgens berichten worden de toestellen eerst in het 'Zrakoplovno-Tehnicki Centar' vlakbij Zagreb ontdaan van Kroatische nationaliteitskenmerken en andere opschriften.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 30 seconden

JIVC-team wint uitdaging bij NAVO-hackathon

Een team van de IT-organisatie van de Nederlandse krijgsmacht is één van de winnaars van de jaarlijkse TIDE Hackathon van de NAVO.

Tijdens deze hackathon, die vorige week plaatsvond in Polen, komen lidstaten en partners, academici en professionals samen om uitdagingen te tackelen op ‘interoperabiliteitsgebied’. 

Onder de naam 'The Tulip Troops ' vormden Daan Gommers, Rik Kleine, Nick Krempel en Gerben Rook van het Joint Informatievoorziening Commando één van de 26 teams. Ze kozen ervoor een tool te ontwikkelen die analisten ondersteunt bij het identificeren van nepnieuws. Met hun oplossing sleepten ze een van de drie prijzen in de wacht. In het dagelijks leven is het viertal werkzaam op de afdeling Kennis, Innovatie, Experimenten en Simulatie (Kixk).

Bron: Defensie