Tekst kapitein Jessica Bode

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Oefenen in Afrika

Een groepje militairen uit Ivoorkust staat klaar om een verdacht gebouw binnen te gaan. Met hun wapens in de aanslag gaan ze omzichtig te werk en krijgen ze aanwijzingen van een Nederlandse instructeur. Een spannend moment in de grote Amerikaanse training Flintlock 2023. Doel van de serie oefeningen is de samenwerking met Afrikaanse krijgsmachten te vergroten. Foto: Technical Sergeant Katelynn Moeller, U.S. Air Force.

Eén voor allen, allen voor één

Deze bekende kreet uit de 'Drie Musketiers' is van toepassing op deze situatie, die vorig jaar in beeld werd gebracht door militair fotograaf sergeant-majoor Cinthia Nijssen. Ze maakte toen deze foto bij een bergtraining van Nederlandse en Roemeense militairen. Vier personen dragen een gewonde collega en zorgen ervoor dat diegene snel in veiligheid wordt gebracht.

In de groep gooien

Het lijkt een gezellig onderonsje, maar dat is het niet. Op deze al wat oudere foto zien we Nederlandse en Roemeense militairen die aandachtig luisteren naar een briefing over een uit te voeren grensverleggende activiteit. De foto werd gemaakt door sergeant-majoor Cinthia Nijssen.

Strookoefening

Veel bekijks in 'Het Hogeland', een samengestelde gemeente ten noorden van de stad Groningen. In fraaie dorpen als Wehe-Den Hoorn en Winsum, in 2020 benoemd tot mooiste dorp van Nederland, voegden Fennek-verkenningsvoertuigen zich tussen het dagelijks verkeer voor een zogenoemde strookoefening. De staffotograaf van 43 Gemechaniseerde Brigade, korporaal der eerste klasse Brian Vonk, volgde de eenheid op de voet. Meer foto’s en een reportage over de oefening van de Delta-compagnie 44 Pantserinfanteriebataljon Prins Johan Willem Friso zijn komende dinsdag te zien in ons online magazine Landmacht.

Spannend!

Te land, ter zee en in de lucht. Dat is een beetje het klassieke beeld dat bestaat over de krijgsmacht. Maar het is niet altijd zo zwart-wit. De grens van land en water vormt ook een terrein voor militaire operaties. Denk aan de mariniers, maar ook deze Rode Baretten van de landmacht halen soms natte voeten om hun doelen te bereiken. Precies zoals fotograaf Stan de Haas treffend heeft vastgelegd.

Wekelijkse vraag

“Wordt er nog geoefend op de Ginkelse Heide?" Het is bijna wekelijks de vraag van onze ‘huisfotograaf’ Brian van den Heuvel aan de redactie. De scholier trekt er in zijn vrije tijd graag op uit om militairen te fotograferen in hun natuurlijke habitat: het veld. Omdat we het antwoord ook weleens schuldig moeten blijven, ging de leerling van het Van Lodensteincollege op de bonnefooi met zijn camera naar het oefenterrein. Hij trof daar een CIS-peloton (Communicatie en Informatiesystemen) van het Command & Control Ondersteuningscommando. Een eenheid die om begrijpelijke redenen niet herkenbaar in beeld wil. Deze foto is er één van een fraaie serie, die inmiddels naar de eenheid is gestuurd. 

Bon Voyage

Een bijzondere opname van onze Franse collega's: het Franse vliegkampschip FS Charles de Gaulle met op de achtergrond onze eigen Zr.Ms. De Zeven Provinciën. De foto werd gemaakt in de Middellandse Zee. Beide schepen doen mee aan de grootste Franse oefening in dertig jaar 'Orion 23'. De deelnemers bereiden zich hiermee voor op een grootschalig conflict. De foto werd genomen door een fotograaf van de Franse marine.

Samen sterk

Het Nederlandse mijnenbestrijdingsvaartuig Zr.Ms. Makkum is momenteel ingedeeld bij het NAVO-vlootverband SNMCMG2 in de Middellandse Zee. Dit is één van de vier vaste vlootverbanden van het bondgenootschap. Het is gespecialiseerd in de bestrijding van mijnen en andere explosieven. Op de foto rechts de Makkum, vastgemaakt aan het Turkse logistieke ondersteuningsschip Yzb. Güngör Durmuş. Fotograaf onbekend, foto via social media.

Goed bezig

De battle group van de enhanced Forward Presence van de NAVO is niet alleen in Roemenië gestationeerd voor de afschrikking van Rusland, maar ook ter geruststelling van de Roemeense bevolking. En ondertussen is er ook tijd om te sporten. De militairen van de eFP liepen onder uitdagende omstandigheden een halve marathon en zeven van hen zelfs een hele. Foto: 11 Luchtmobiele Brigade.

Nieuwe loopbaan minister?

Defensieminister Kajsa Ollongren kijkt, zo lijkt het, ietwat onwennig tijdens haar bezoek aan het Nederlandse F-35 detachement dat de oostgrens van de NAVO bewaakt. Ze liet zich natuurlijk bij die gelegenheid voorlichten over de werkzaamheden van onze luchtmachters in Oost-Europa. De foto werd gemaakt door onze collega sergeant-majoor Cristian Schrik.

Samen op Sint-Maarten

De samenwerking tussen de Amerikaanse marine en de veiligheidsinstanties in het Caribisch gebied is momenteel erg intensief, bijvoorbeeld op het gebied van de drugsbestrijding. Maar daarvoor moet je wel samen oefenen en dat is precies wat het Amerikaanse 'littoral combat ship' USS Milwaukee op de foto van Gunners Mate Seaman Hanna Westbrook doet met het kustwachtvaartuig Poema. De foto is gemaakt in de omgeving van Sint-Maarten.

Noors bezoek

De Noorse landmachtcommandant generaal-majoor Lars Lervik was deze week te gast bij de Koninklijke Landmacht. Naast de uitwisseling van ervaringen en ideeën met Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen, werden er ook twee nieuwe samenwerkingsovereenkomsten getekend: één op het gebied van artillerie, de andere over CBRN (chemische, biologische, radiologische en nucleaire oorlogsvoering). Ook Thales in Hengelo werd met een bezoek verblijd, waar Lervik en Wijnen werden bijgepraat over de laatste ontwikkelingen op het gebied van de multimissie radar. Dit systeem zullen beide landmachten in gebruik nemen. De foto is van Hans Roggen.

Een gouden punt

Oorlogsexpert en militair hoogleraar commodore Frans Osinga zet een (gouden) punt achter zijn militaire droomcarrière van ruim veertig jaar. Voor de klas is hij in zijn element, dus liet de Vliegende Hollander hem in die hoedanigheid nog eenmaal vereeuwigen. En wel door militair fotograaf sergeant-majoor Maartje Roos.