Tekst kapitein Jessica Bode

x
Leestijd: >60 seconden

Oekraïners ook in Nederland opgeleid

Het Nederlandse leger traint niet alleen Oekraïense militairen in het buitenland, maar ook op Nederlandse bodem. Dat staat in een Kamerbrief die deze week naar de Tweede Kamer werd gestuurd.

Gezien de grootschalige mobilisaties in Rusland, is het trainen van Oekraïense militairen essentieel voor het Oekraïense voortzettingsvermogen. De trainingen vinden plaats in diverse landen, inclusief Nederland. Onderling wordt de behoefte, opzet en inhoud afgestemd.

Volgens Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim behelst de training in ieder geval meerdere facetten die te maken hebben met de wapens en voertuigen die ons land levert aan Oekraïne. Denk aan medische scholing of training voor bepaalde voertuigen. De hoogste militair benadrukt ook dat de krijgsmacht bezig is om Oekraïners voor te bereiden op tankleveranties. Ervaren personeel ontwikkelt hier de trainingen voor.

Generaal Eichelsheim wil niet kwijt op welke kazernes er wordt getraind, omdat hij bang is dat mensen er naar toe gaan om te kijken. De trainingen zouden in ieder geval op meerdere locaties plaatsvinden.

Begin deze week werd bekend dat Defensie ongeveer 230 militairen extra beschikbaar stelt om Oekraïense soldaten en (onder)officieren op te leiden in Duitsland. Ook in Groot-Brittannië verzorgen Nederlandse militairen trainingen voor Oekraïners. De opleidingen bestaan onder meer uit algemene militaire en medische trainingen, het bedienen van drones, het ruimen van mijnen en rij- en vaaroefeningen.

Bron: Defensie. Foto: Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: +/- 60 seconden

China: gebruik geen nucleaire wapens in oorlog Oekraïne

China heeft Rusland en Oekraïne opgeroepen om zo snel mogelijk met vredesbesprekingen te beginnen.

Ook verwierp het land de inzet van nucleaire wapens in de oorlog: "Kernwapens mogen niet worden gebruikt en kernoorlogen mogen niet worden uitgevochten." Deze en elf andere opmerkingen staan in een Chinese verklaring die vandaag is gepubliceerd op de website van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. “Alle partijen moeten Rusland en Oekraïne steunen om in dezelfde richting te werken en de directe dialoog zo snel mogelijk te hervatten."

De belangrijkste punten zijn volgens China gericht op geleidelijke de-escalatie om uiteindelijk tot een staakt-het-vuren te komen. Ook moet er een verbod komen op de ontwikkeling en het gebruik van biologische wapens. Daarnaast wil China dat de veiligheid van kerncentrales gewaarborgd wordt. Dialoog en onderhandelingen zijn de enige uitweg uit de Oekraïnecrisis, meent het land. China wil zichzelf opstellen als een neutrale partij, terwijl het tegelijkertijd nauwe banden onderhoudt met strategisch bondgenoot Rusland.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Marechaussee houdt internationaal gesignaleerde Pool aan bij Venlo

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag op de A67 bij Venlo een Poolse man aangehouden die internationaal gesignaleerd stond door Polen.

Tijdens een controle 'Mobiel Toezicht Veiligheid' hielden marechaussees een 44-jarige Poolse automoblist aan. Het rijbewijs dat hij overhandigde bleek vals te zijn. Omdat de man verklaarde verder geen identiteitsbewijs bij zich te hebben, doorzocht de marechaussee het voertuig. Daarbij werd zijn echte identiteitsdocument gevonden.

Bij het natrekken van zijn gegevens bleek de man door Polen internationaal gesignaleerd te staan. Hij moet in Polen een gevangenisstraf van tien maanden uitzitten. De marechaussee heeft de man overgedragen aan het Openbaar Ministerie Amsterdam.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Militaire vliegende ambulance zaterdag terug naar Nederland

Het Nederlandse militaire transportvliegtuig dat in Turkije aardbevingsslachtoffers helpt, keert zaterdag terug naar Nederland.

De vliegende ambulance heeft sinds 10 februari op verzoek van Turkije vluchten uitgevoerd vanuit het rampgebied naar ziekenhuizen elders in het land. Het was al de bedoeling dat het toestel met 45 militairen, onder wie artsen, verpleegkundigen en ondersteunend personeel, twee weken ingezet zou worden.

De C-130 Hercules heeft tot afgelopen dinsdag 83 patiënten geholpen. Sindsdien zijn er nog meer vluchten uitgevoerd en ook deze donderdag en vrijdag kan de kist nog ingezet worden. Het toestel vervoert ook andere passagiers en duizenden kilo's vracht. Aan boord is plek voor zeventig mensen, plus medische apparatuur.

De komende dagen verwacht het ministerie een overzicht te kunnen geven van alle hulp die met het toestel is verleend. Er is vooralsnog geen sprake van dat het vliegtuig langer blijft of dat er een nieuwe operatie wordt opgezet. Het is aan Turkije te bepalen of er nog behoefte is aan dergelijke internationale hulp.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >25 seconden

Koning heel even ‘one of the guys’ in Litouwen

Koning Willem-Alexander heeft deze week deelgenomen aan een Field Training Exercise van de Bravo 'Coyote' Compagnie van 44 Pantserinfanteriebataljon in Litouwen. Het staatshoofd was in de Litouwse stad Pabradė om de Nederlandse militairen aldaar te bezoeken.

Na de exercise volgde een gesprek met de troepen. Later op de dag werd de koning op het presidentieel paleis in Vilnius ontvangen door de Litouwse president Gitanas Nausėda.

Nederland neemt sinds 2017 met bijna driehonderd militairen deel aan de NAVO Enhanced Forward Presence. De militaire aanwezigheid is bedoeld om de bevolking van Litouwen gerust te stellen en Rusland af te schrikken.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

NAVO stuurt containers naar Turkije voor tijdelijke huisvesting

De NAVO is begonnen met het verschepen van zeecontainers naar Turkije, om daarmee tijdelijke huisvesting te bieden aan vierduizend slachtoffers van de aardbevingen in het Turks-Syrische grensgebied.

Zondagavond vertrok een schip met zeshonderd containers uit de Italiaanse haven Taranto. In totaal gaan er zo'n duizend containers naar Turkije, dat lid is van de NAVO. De containers komen naar verwachting volgende week aan in de Turkse havenstad Iskenderun.

De NAVO coördineert tevens een luchtbrug om het vervoer van tenten vanuit Pakistan naar Turkije te vergemakkelijken. NAVO-baas Jens Stoltenberg beloofde bovendien dat er komende tijd nog eens ‘tienduizenden tenten’ naar Turkije worden gestuurd met behulp van de bestaande luchtbrugcapaciteiten.

Door de aardbevingen op 6 februari werden volgens schattingen van de Turkse regering zo'n 225.000 huizen verwoest of ernstig beschadigd. Zeker 46.000 mensen in Turkije en Syrië kwamen om het leven.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Chinese ballon gefotografeerd

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft een foto vrijgegeven van de Chinese spionageballon die onlangs over de Verenigde Staten en Canada dreef.

De ballon werd op 3 februari op zeer grote hoogte gefotografeerd vanuit een U-2 verkenningsvliegtuig. Een dag later werd-ie op circa twintig kilometer hoogte neergeschoten door de Amerikanen. 

Onder de ballon hangt apparatuur en herkenbaar zijn ook zonnepanelen. De vlieger van de U-2 is gekleed in een drukpak zoals dat ook door astronauten in de ruimtevaart wordt gedragen. Dit is nodig in verband met het drukverschil op grote hoogte.

Bron: Defensie. Foto: US Department of Defense

x
Leestijd: +/- 25 seconden

F-35’s onderscheppen opnieuw Russisch vliegtuig

Opnieuw hebben Nederlandse F-35's die zijn gestationeerd in het noorden van Polen een Russisch toestel in het internationale luchtruim boven de Oostzee onderschept.

Volgens Defensie gaat het om een IL-20M Coot-A. Het verkenningsvliegtuig werd vervolgens door de F-35's door het luchtruim begeleid.

Het is de derde keer in een week tijd dat de Nederlandse gevechtsvliegtuigen Russische vliegtuigen onderschepten. Vier F-35's zijn sinds begin deze maand actief in Polen. Ze zijn daar twee maanden lang om het oostelijk deel van het NAVO-luchtruim te bewaken. Nog eens vier andere F-35's zijn in Polen gestationeerd voor het uitvoeren van oefenvluchten.

Bron: Defensie

x
leestijd: >60 seconden

Papsneeuw en harde windstoten voor mariniers in Noorwegen

Tussen ruige bergen en imposante fjorden in Noorwegen trainen ruim zeshonderd mariniers het opereren bij extreme omstandigheden. De jaarlijkse wintertraining boven de poolcirkel kenmerkt zich na twee weken door grote temperatuurschommelingen.

Dit keer zijn de mariniers verdeeld over de twee locaties Bardufoss en Olavsvern. Tijdens de Joint Arctic Training leren ze eerst individuele vaardigheden zoals wat kou met je wapen doet en hoe te handelen als je door het ijs zakt.

De huidige weersomstandigheden in Noorwegen zorgen voor extra uitdagingen. In een paar dagen tijd steeg het kwik van min twintig naar plus acht graden. De smeltende papperige sneeuw maakt verplaatsen loodzwaar. Ook konden de mariniers zich niet meer droogrollen door de sneeuw, nadat ze tijdens de ‘ice breaking drill’ door het ijs zakten.

Harde windstoten en een snel dalende temperatuur zorgden er vervolgens weer voor dat alles bevroor. Om goed beslagen ten ijs te komen moesten de mariniers daarom extra bedacht zijn op hun koudweerdrills.

Samen met Amerikanen, Britten, Duitsers en Noren sluiten ze in maart de training af. Dat gebeurt met een grootschalige internationale amfibische oefening: Joint Viking. De mariniers laten dan zien dat ze met hun individuele vaardigheden een veilige en professionele bijdrage kunnen leveren aan grote complexe militaire operaties.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Rusland, China en Zuid-Afrika houden gezamenlijke legeroefening

Het Russische fregat Admiral Gorshkov met hypersonische Zirkon-kruisraketten aan boord is aangekomen in Zuid-Afrika voor een militaire oefening met China en het gastland. Zuid-Afrika noemt het ‘routine’.

De landen oefenen in de omgeving Richards Bay. Eind januari testte de Admiral Gorshkov nog zijn aanvalsmogelijkheden in de westelijke Atlantische Oceaan.

China, Rusland en Zuid-Afrika vormen met India en Brazilië de zogenoemde BRICS-alliantie en zijn samen goed voor ongeveer een derde van de wereldeconomie. Vorige maand maakten ze plannen bekend voor de ontwikkeling van een eigen munteenheid, met als doel de hegemonie van de dollar te doorbreken. De vijf landen weigeren ondanks westerse druk sancties tegen Rusland in te stellen vanwege de invasie van Oekraïne.

Bron: ANP

x

VEVA-leerlingen aan de bak voor veteranen

Geïnspireerd door een speech van een veteraan tijdens de Invictus Games hebben twee leerlingen van de VEVA-opleiding van het Summa college in Eindhoven een sponsoractie georganiseerd om geld op te halen voor veteranen hun families.

Met nog circa twintig andere eerstejaars studenten gaan Sterre van den Boogaard en Ruben Lindhovius tussen 7 en 10 maart tweehonderd kilometer marsen. Onderweg zijn er nog diverse fysieke uitdagingen. De ‘fysieke verplaatsing’ zoals ze het zelf noemen hebben de twee initiators opgezet met hulp van hun militaire instructeurs van de opleiding. ‘Boots on the Ground’ start in het Zeeuwse Nieuwdorp en eindigt op school in Eindhoven.

Bron: Defensie