Tekst Evert Brouwer
Foto Diversen

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Tanks naar Oekraïne, Nederland overweegt bijdrage

Het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Polen en Duitsland hebben bekend gemaakt gevechtstanks aan Oekraïne te schenken. Het gaat om veertien Challengers II, 31 Abrahams M1 en veertien Duitse, veertien Poolse en vier Canadese Leopards. Een aantal daarvan zou al volgende maand worden geleverd. Polen stuurt bovendien dertig PT91 ‘Twardy’ en evenzoveel T-72 tanks, die vrijwel onmiddellijk inzetbaar zijn.

Nederland bekijkt verschillende opties om ook bij te dragen. Daarover heeft minister van Defensie Kajsa Ollongren de Tweede Kamer geïnformeerd. Een van de mogelijkheden is het financieel ondersteunen van de aanschaf van westerse gevechtstanks. Ook via opleiding en training van Oekraïense tankbemanningen op de Leopard 2 zou Nederland kunnen bijdragen. Minister Ollongren is hierover in overleg met verschillende landen, waaronder Duitsland.

De landmachten van Nederland en Duitsland werken nauw samen. Het kabinet hecht eraan dat in de overwegingen de eventuele effecten op de operationele gereedheid, het kennisbehoud van Nederlandse militairen op de Leopard 2 en de voorziene enhanced Forward Presence-inzet van het Duits-Nederlandse tankbataljon nadrukkelijk worden meegewogen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Estland schenkt artillerie

Estland doneert al haar stukken veldartillerie aan de Oekraïense strijdkrachten. “Niemand kan nu nog een excuus hebben om géén wapens te leveren’, zei de Estse ambassadeur in Kiev, Kaimo Kuusk.

De gift van Estland behelst 24 FH70 (155mm) en 36 D30/2A18 (122mm) getrokken houwitsers ter waarde van 133 miljoen euro. Bij de zending zijn granaten voor deze wapens inbegrepen maar ook honderden Carl-Gustaf M2-antitankgranaatwerpers met munitie en hulpapparatuur. Estland verzorgt ook de opleiding voor de Oekraïense artilleristen.

Estland blijft na de gift trouwens niet onverdedigd achter. Het land voert de Zuid-Koreaanse pantserhouwitser K9 Thunder in bij de artillerie-eenheden. Daarvan zijn er inmiddels achttien geleverd. Vorige week heeft de regering in Tallin er nog eens een dozijn bijbesteld.

Bron: Defensie Estland

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Gorshkov naar Zuid-Afrika

De Admiral Gorshkov (foto) is de meest in het oog springende deelnemer aan een gezamenlijke oefening die de Russische, Chinese en Zuid-Afrikaanse marines volgende maand houden. Vorige week maakten wel al melding van deze aankomende oefening. Het moderne fregat is bewapend met de gevreesde hypersone Zircon-raketten.

De grootscheepse oefening staat gepland van 17 tot en met 27 februari voor de kust van de havenplaatsen Durban en Richards Bay. Vooral vanuit de Verenigde Staten is veel kritiek – en politieke druk – gekomen om de oefening af te gelasten gezien de Russische inval in Oekraïne, op 24 februari precies een jaar geleden.

De Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken Naledi Pandor ziet echter geen enkel probleem, zeker niet na een bezoek van haar Russische collega Lavrov. "Alle landen houden wereldwijd militaire oefeningen met vrienden. Dat is de natuurlijke gang van zaken."

Zuid-Afrika stelt zich neutraal op in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Het land maakt deel uit van de zogenoemde BRICS-alliantie, samen met Brazilië, Rusland, India en China. President Cyril Ramaphosa heeft al enkele malen aangegeven te willen helpen bij bemiddeling tussen de strijdende partijen.

De stichting van de eind 2021 overleden Nobelprijswinnaar Desmond Tutu noemde de aangekondigde militaire oefeningen vorige week ‘schandalig’ en zei dat die 'neerkomen op deelname aan de oorlog tegen Oekraïne'. (foto: mil.ru)

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 15 seconden

Onderminister Defensie weg

Een van de Oekraïense onderministers van Defensie, Viatsjeslav Sjapovalov, is afgetreden. Hij is in opspraak geraakt door beschuldigingen over corruptie.

Onder minister Oleksii Reznikov was Sjapovalov verantwoordelijk voor de logistiek van de strijdkrachten. Hij wordt ervan verdacht exorbitante prijzen te hebben betaald aan bevriende leveranciers voor de aanschaf van kleding en voedsel. Sjapovalov vertrekt om de goede naam van het ministerie te beschermen, maar beklemtoont dat alle beschuldigingen tegen hem vals zijn.

Bron: rd.nl

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Bescherming onderwater infrastructuur

Het Verenigd Koninkrijk heeft het eerste van twee nieuwe schepen geleverd gekregen om de essentiële onderwaterinfrastructuur te beschermen. Momenteel wordt het schip voorzien van militaire uitrusting en de bemanning getraind om deze zomer te beginnen met de operaties.

De twee Multi-Role Oceanographic Survey (MROS)-schepen gaat deel uitmaken van de Royal Fleet Auxiliary en wordt ingezet bij onderhoud en beveiliging van onder meer onderzeese telecommunicatie-kabels en olie- en gaspijpleidingen. Er liggen 380 van die kabels onder het wateroppervlak, waarvan 97% van de communicatie in de wereld afhankelijk is.

Het eerste schip is aangekocht, de ex-Topaz Tangaroa uit 2019, die voer onder de vlag van de Marshall Eilanden. Het 6000 ton metende vaartuig is voorzien van een helikopterdek, een werkkraan, een werkdek ter grootte van vijf tennisvelden en een zogenoemde 'moon pool': een speciale voorziening in de bodem van waaruit onderwaterrobots zijn te lanceren. Het schip komt dit jaar in de vaart en krijgt een vaste bemanning van circa 25 koppen, aangevuld met tot zestig specialisten, die de onderwater surveillancesystemen bedienen. Het tweede schip wordt speciaal gebouwd in het Verenigd Koninkrijk.

Bron: MoD Verenigd Koninkrijk

x
Leestijd: +/- 15 seconden

Mensensmokkel voorkomen

De marechaussee Brigade Noord-Holland heeft deze week twee mannen aangehouden op verdenking van of betrokkenheid bij mensensmokkel.

Bij het instappen van de internationale trein Eurostar naar Londen, op Amsterdam Centraal, liet een van de verdachten een Frans paspoort zien. De pagina met persoonsgegevens was volledig vervalst. De reiziger die na deze man aantrad, wordt ervan verdacht de mensensmokkel te hebben opgezet. Er is een diepgaand (strafrechtelijk) onderzoek gestart dat wordt afgehandeld door de Brigade Noord-Holland.

Bron: Koninklijke Marechaussee

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Fietsen voor de vrijheid

Vanuit Apeldoorn start op 30 april de Freedom Ride. Fiets met collega’s, veteranen, politiemensen en topsporters langs plekken die te maken hebben met het thema vrijheid.

De afstand van de tochten varieert van 75 tot 125 kilometer. De routes voeren langs plekken die zijn verbonden met de Nederlandse oorlogsgeschiedenis. Denk aan monumenten, het Razzia herinneringscentrum in Putten en de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Ook is er onderweg een indrukwekkende ceremonie met het thema vrede en vrijheid.

Freedom Ride wordt georganiseerd door sportevenementenbureau Central Events. Dat gebeurt in samenwerking met Stichting Waardering Erkenning Politie, Stichting Liberation Route Europe, het Veteraneninstituut, het I CAN Wounded Warrior Cycling Team, gemeente Apeldoorn en provincie.

Defensiepersoneel kan deelnemen voor het speciale tarief van €15. Voor €20 is eventueel ook een wielershirt te bestellen. Inschrijving en meer informatie: kijk op www.freedom-ride.nl

Bron: Freedom Ride

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Dienstplicht voor vrouwen in Denemarken

In de Folketing, het Deense parlement, tekent zich een meerderheid voor een dienstplicht voor vrouwen. Sinds 2009 kunnen vrouwen al vrijwillig voor een periode van vier maanden dienst doen.

Daar lijkt nu een verplichte opkomst voor in de plaats te komen voor 18-jarigen uit Denemarken, waartoe ook de Faeröer Eilanden en Groenland behoren.

De plannen kunnen rekenen op steun van verschillende vrouwenorganisaties. Minister van Defensie Jakob Ellemann-Jensen kondigde het plan aan, wat ook goed is gevallen bij de NAVO.

Volgens het bondgenootschap steekt Denemarken te weinig geld in met name de landmacht en de marine, onder meer door personeelstekort. Het NAVO-rapport werd opgesteld voordat Denemarken bekendmaakte de defensie-uitgaven fors te willen verhogen om te voldoen aan de NAVO-norm van twee procent. Er zijn inmiddels flinke investeringen gedaan in onder meer F-35’s en Franse Caesar pantserhouwitsers.

Bron: ANP

x
leestijd: +/- 35 seconden

Chinook maakt voorzorgslanding

Een Chinook-transporthelikopter van het Defensie Helikopter Commando heeft afgelopen dinsdag een voorzorgslanding gemaakt in de Limburgse gemeente Venray. De helikopter zou tijdens de vlucht hebben gehaperd.

De Chinook bleef ‘s nachts aan de grond en werd gedurende die tijd bewaakt. Een technisch team is ter plaatse gekomen om een onderzoek in te stellen naar de oorzaak van het mogelijke mankement. Dinsdag en woensdag zijn Chinooks ingezet bij het transport van militairen van 11 Luchtmobiele Brigade. Daarbij werden de rode baretten verplaatst naar Venray en Arnhem.

Bron: L1

x
+/- 25 seconden

Barrett in Australische handen

De Australische NIOA Group heeft het Amerikaanse bedrijf Barrett Firearms gekocht, de belangrijkste Amerikaanse producent van precisiegeweren voor schutter lange afstand. De wapens van Barrett zijn ook in gebruik bij de Nederlandse krijgsmacht, zoals de M107 en M82.

Deze zogenoemde MRAD, wat staat voor multi-role, adaptiv design, kan de NAVO-standaard 7,62 mm, de .300 Norma Magnum en de .338 Norma Magnum afvuren. Barrett levert wapens aan meer dan 75 landen over de hele wereld en maakt ook civiele wapens. De NIOA Group kent z’n basis in de vuurwapenhandel, maar levert vanuit een fabriek in Victoria ook 120 mm munitie voor de Abrams-tank en 30 mm en 35 mm munitie. Zowel NIOA als Barrett is een familiebedrijf.

Bron: breakingdefence.com