Tekst kapitein Jessica Bode
Foto sergeant-majoor Hille Hillinga

Techniek ook geschikt voor bijvoorbeeld pepperspray en portofoons

De Koninklijke Marechaussee heeft een methode ontwikkeld waarmee voortaan 95 procent sneller en tot in detail nauwkeurig wapens geteld kunnen worden. De ‘proof of concept’ heeft deze week aangetoond dat het toepasbaar is voor alle krijgsmachtdelen. Bovendien werkt het in combinatie met één besturingssysteem waar de hele krijgsmacht eind 2025 mee moet gaan werken. Het wachten is nu op budget, zodat dit gloednieuwe systeem defensiebreed uitgerold kan worden.

Tijdwinst van liefst 95 procent

De inventarisatie van wapens is een essentieel proces, maar omdat serienummers nog handmatig gecontroleerd worden ook enorm tijdrovend. En dat moet, volgens de wet- en regelgeving, twee keer per jaar. Voor de veiligheid is het altijd beter omdat vaker te doen, maar voor die enorme puist werk is geen capaciteit.

Het inventariseren van wapens moet, volgens de wet- en regelgeving, twee keer per jaar.

Pistoolgrepen

Passieve Radio Frequency IDentification (RFID) brengt hier verandering in. Deze techniek kun je verwerken in chips, die je weer in de pistoolgrepen van vuurwapens kunt doen. Daar zit 'ie de gebruiker niet in de weg en loopt de chip de minste kans op schade. “Als je dan met een RFID-scanner langs die wapens loopt, worden de chips uitgelezen. De data wordt verzameld en uiteindelijk wordt dat verwerkt in het computerprogramma SAP S4 HANA”, vertelt senior medewerker logistieke diensten adjudant Jerry van Dam.

Methode ook geschikt voor andere artikelen

Naast aantallen kun je hieruit ook informatie over bijvoorbeeld het type wapens en de serienummers verzamelen. En zo’n systeem is natuurlijk niet alleen te gebruiken voor het wapenbeheer, maar kan ook worden ingezet voor andere artikelen. Denk aan pepperspray, wapenstokken, in- en uitreisstempels of portofoons.

Adjudant Jerry van Dam: “We streven ernaar het systeem binnen twee jaar operationeel te hebben.”

Springen

Toen de Marechaussee hier vier jaar geleden mee aan de slag ging, werd al snel duidelijk dat ook de andere defensieonderdelen staan te springen om zo’n systeem. “Daarom is het nu een krijgsmachtbreed project”, verduidelijkt Van Dam. “Met de ‘proof of concept’ van deze week hebben we voor een grote delegatie aangetoond dat het scannen werkt. Het was tegelijkertijd een grote test om te controleren of en hoe de data naar het SAP-systeem geladen worden.”

Met de ‘proof of concept’ werd deze week aangetoond dat het scannen werkt.

‘Het wachten is op acht tot negen miljoen euro om dit systeem uit te rollen’

Met een scanner worden de chips uitgelezen.

Seinen op groen?

Dus alle seinen staan op groen? Vanaf wanneer kunnen de medewerkers dan met dit systeem aan de slag? “Zo snel gaat het niet”, reageert Van Dam resoluut. “Het wachten is op de gereserveerde acht tot negen miljoen euro om dit systeem uit te rollen. Dan moeten eerst de pistoolgrepen van alle defensiewapens van RFID worden voorzien. We streven ernaar om dit systeem binnen twee jaar operationeel te hebben.”  

Hoewel dit project nog niet is gerealiseerd, fantaseren Van Dam en z’n collega’s al over de toekomst. Het projectteam streeft naar een systeem dat automatisch in- en uitgaande wapens registreert. “Nu wordt op fysieke lijsten bijgehouden wie wat meeneemt. Beter is een zelfstandig systeem dat dit in ‘realtime’ bijhoudt en op afstand is uit te lezen. We zijn hier voorzichtig mee begonnen, maar dat staat nog in de kinderschoenen.”