Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Herinneringsmedaille voor evacuatie Kabul

Aan 133 betrokkenen bij de evacuatie van Kabul is deze week de herinneringsmedaille internationale missies met de gesp NEO (noncombatant evacuation operation) uitgereikt. Het betrof militairen, ambassadepersoneel en alle anderen die hielpen om mensen het land uit te krijgen.

Nederland haalde in augustus 2021 met een C-17 transportvliegtuig en twee C-130 Hercules transportvliegtuigen mensen uit Kabul op. Dat gebeurde met hulp van commando's, mariniers, marechaussees en in nauwe samenwerking met Buitenlandse Zaken. Zij werden ondersteund vanuit Islamabad.

Staatssecretaris Van der Maat en Commandant der Strijdkrachten generaal Eichelsheim spraken hun diepste respect uit toen zij overgingen tot de overhandiging van de medailles.

“Jullie deden dit echt met elkaar. Alle kleuren uniform en benodigde specialismes verenigd. Uitvoerders op missie en stille krachten in Nederland”, aldus Eichelsheim. “Jullie mogen ongelofelijk trots zijn op wat jullie hebben bereikt. Nergens word je zo hecht met elkaar als in een missiegebied, when the shit hits the fan. Dat begrijp je pas écht, als je het meemaakt. Jullie maakten het mee. En hoe.”

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Marine krijgt nieuwe antischeepsraketten

De Koninklijke Marine gaat haar luchtverdedigings- en commandofregatten (LC-fregatten) uitrusten met nieuwe antischeepsraketten. De 'Naval Strike Missile' (NSM) wordt de vervanger van de huidige Harpoon-antischeepsraket. Dit systeem is vanwege de levensduur aan vervanging toe.

Het NSM-raketsysteem heeft verschillende voordelen ten opzichte van de Harpoon. Het bereik is veel groter en de raket gebruikt een geavanceerde infraroodzoekkop. Daarmee is het doelwit makkelijker te herkennen, is de raket preciezer en wordt de kans op onbedoelde schade verkleind. Verder is de raket moeilijk te detecteren door vijandelijke schepen.

Verschillende NAVO-partners zoals Canada, Duitsland, Noorwegen, Spanje, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben dit systeem ook geselecteerd. Dit komt de samenwerking ten goede en kan in de toekomst bijvoorbeeld voor schaalvoordelen zorgen, door gezamenlijke inkoop.

De LC-fregatten van De Zeven Provinciën-klasse zijn in staat om een vlootverband te beschermen tegen vijandelijke dreigingen uit de lucht. De fregatten worden veelvuldig ingezet in NAVO-vlootverbanden. Zo is Zr.Ms. Tromp momenteel het vlaggenschip van de Standing NATO Maritime Group 1, dat heel 2022 onder Nederlandse leiding staat.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Defensie brengt af te stoten F-16’s naar Europa

Defensie heeft dinsdag 11 af te stoten F-16’s overgebracht van Florida naar Europa. De toestellen vlogen samen met twee tankvliegtuigen naar de Azoren. Vanaf daar gingen zij door naar Charleroi. De straaljagers worden daar voorlopig gestald en in vliegwaardige conditie gehouden.

De F-16’s werden in de Verenigde Staten gebruikt voor de opleiding van Nederlandse vliegers. Nu de luchtmacht de overstap maakt naar de F-35, zijn de toestellen daar niet langer voor nodig. De F-16’s zijn verkocht aan de firma Draken International. Het bedrijf wil ze inzetten als ‘oefenvijand’.

Er is echter vertraging ontstaan bij de overdracht. Om de toestellen in vliegwaardige conditie te houden, is daarom onderhoud nodig. Dat gebeurt bij Sabca, op het vliegveld van Charleroi. Die Belgische maatschappij doet vaker onderhoud aan de Nederlandse F-16’s.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Reactie op onderzoek onafhankelijkheidsoorlog Indonesië

“De hoofd- en eindverantwoordelijkheid voor het Nederlandse optreden en het extreme geweld (in voormalig Nederlands-Indië) lag bij de toenmalige gezagsdragers: de Nederlandse regering, het parlement, de krijgsmacht als instituut en de justitiële autoriteiten.” Dat stelde het kabinet woensdag in een tweede en uitgebreidere reactie op het onderzoek ‘Onafhankelijkheid, Dekolonisatie, Geweld en Oorlog in Indonesië, 1945-1950’.

Het kabinet geeft in de reactie nogmaals aan de hoofdconclusies uit het onderzoek te onderschrijven. Eén van deze conclusies is dat de Nederlandse regering en militaire leiding doelbewust extreem geweld tolereerden van Nederlandse militairen in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. Het kabinet neemt nadrukkelijk de verantwoordelijkheid op zich voor dit optreden.

Het kabinet staat in zijn reactie ook stil bij de Indië-veteranen. Bij het uitkomen van het onderzoek eerder dit jaar waren er al excuses van minister-president Mark Rutte voor iedereen die met de gevolgen van de koloniale oorlog heeft moeten leven. Dat excuus betrof ook de veteranen die zich destijds als goed militair hebben gedragen. Het kabinet onderstreept in deze reactie opnieuw de waardering voor de offers en inzet van individuele veteranen.

Ook geeft het kabinet aan dat Nederlandse militairen destijds slecht voorbereid op een onmogelijke missie werden gestuurd. Zij deden hun plicht zo goed en zo kwaad als dat ging. Vervolgens kregen ze terug in Nederland te maken met een gebrek aan zorg en erkenning.

Respect
Om haar waardering naar de veteranen nogmaals te onderstrepen stuurde minister Kajsa Ollongren alle veteranen afgelopen week een brief. Hierin schreef zij onder meer: “U werd destijds als militair in opdracht van Nederland uitgezonden om daar uw taken te verrichten onder moeilijke omstandigheden en met gevaar voor eigen leven. Uw land deed een beroep op u en u stond er. Dat verdient waardering en respect.”

Belangrijk signaal
Met de excuses wil het kabinet een belangrijk signaal afgeven aan zowel de betrokken veteranen en hun thuisfront, als aan alle militairen en veteranen die sinds 1945 zijn uitgezonden.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

André Steur nieuwe Commandant Luchtstrijdkrachten

Generaal-majoor André Steur wordt medio april 2023 de nieuwe Commandant Luchtstrijdkrachten (C-LSK). Steur neemt de taken over van luitenant-generaal Dennis Luyt, die met functioneel leeftijdsontslag gaat.

De C-LSK geldt als het boegbeeld van de luchtmacht. Hij is verantwoordelijk voor de nationale en internationale gereedstelling en bedrijfsvoering van de Koninklijke Luchtmacht. Steur krijgt onder meer de taak dit krijgsmachtonderdeel door de transitie naar de ‘5e Generatie Luchtmacht’ te leiden. Hieronder valt bijvoorbeeld de komst van F-35-jachtvliegtuigen, MQ-9 Reaper onbemande verkenningsvliegtuigen en gemoderniseerde helikopters en transportvliegtuigen. De C-LSK zet hierin de koers uit.

Steur begon zijn militaire loopbaan in 1988 aan de Koninklijke Militaire Academie. Hij behaalde in 1994 zijn Groot Militair Brevet en volgde daarna zijn initiële opleiding tot F-16 vlieger in de Verenigde Staten.

Sinds 2019 is Steur Directeur Operationeel Beleid & Plannen (OBP) bij het Directoraat-Generaal Beleid. Steur wordt voor zijn nieuwe functie bevorderd tot luitenant-generaal.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Kennisinstituten tonen innovatieprojecten aan Defensie

Een recordaantal kennisprogramma’s, technologieprojecten en innovatie-experimenten. Ze waren dit jaar allemaal op Innovation in Defence in de voormalige Fokkerterminal in Den Haag. Dat is hét evenement waar militairen, onderzoekers en ontwikkelaars samenkomen voor de laatste technologische oplossingen voor de krijgsmacht van de toekomst.

De uitdaging is volgens Directeur Operationeel Beleid en Plannen generaal-majoor André Steur dan ook groot. “Oorlogen, conflicten en spanningen dienen zich aan. Ook klimaatverandering, de beschikbaarheid van de publieke ruimte, inflatie en een overspannen arbeidsmarkt. Ze hebben invloed op ons handelingsvermogen.” De kennis- en technologiebasis blijven daarom van groot belang, benadrukt Steur.

Divers
Tijdens Innovation in Defence presenteren de kennisinstituten TNO, NLR, NLMARIN en de NLDA de dit jaar voltooide projecten. De elektrisch aangedreven Fennek, een modulaire lichtgewicht brug of een hypoxietrainer voor vliegers van de luchtmacht. Het is slechts een greep uit de ontwerpen waaraan is gewerkt.

Bij al deze ontwikkeling draait het om kennis. Steur: “Hoe beter dit fundament, des te beter de uiteindelijke operationele capaciteiten. Door als Defensie de kennis in een vroeg stadium in huis te halen, is de krijgsmacht een serieuze onderhandelingspartner voor de markt.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 15 seconden

Koning praat met Indië-veteranen

Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmiddag een gesprek gehad met een aantal Indië-veteranen. Het gesprek vond plaats op Paleis Noordeinde, zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Het gesprek ging volgens de RVD over ‘de eerdere ervaringen en huidige gevoelens van de veteranen’.

Zo’n 200.000 Nederlandse militairen werden in de jaren na de overgave van Japan in 1945 ingezet om te strijden tegen de Indonesische onafhankelijkheid. Ongeveer 6000 van hen overleefden deze missie niet.

Bron en foto: RVD

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Marechaussee in actie om verjaardagscadeau

De politie en de marechaussee zijn donderdag met meerdere eenheden in actie gekomen. Ze kregen de melding dat in Landgraaf jongeren vuurwapens richtten op passerende automobilisten.

De politie Kerkrade-Oost laat weten dat ze met de marechaussee op een melding afgingen bij het Brandenbergcollege aan de Graafstraat in Landgraaf. Bij die school werd gezien dat een jongere een vuurwapen op langsrijdende auto's richtte.

“Met meerdere politiepatrouilles en een patrouille van de Koninklijke Marechaussee gingen wij ter plaatse”, meldt de Kerkraadse politie. “In het onderzoek op school kwamen wij uiteindelijk de jongeren op het spoor. Bij een van hen thuis werden twee echt lijkende handvuurwapens aangetroffen.” De jongere bleek woensdag jarig te zijn en had de neppistolen gekregen als cadeau.

Lang kon hij niet van zijn presentjes genieten; de nepvuurwapens werden in beslag genomen. “We hebben deze kinderen de gevaren laten inzien wat er kan gebeuren als de politie zo'n melding krijgt en in welk gevaar ze zich begeven. Ouders, ben alert en sta niet toe dat kinderen soortgelijk speelgoed in hun bezit hebben”, waarschuwt de politie op sociale media.

Bron: Dagblad de Limburger

x
leestijd: +/- 30 seconden

Waarde van militaire steun aan Oekraïne nadert miljard

Nederland heeft inmiddels bijna één miljard euro aan militaire steun aan Oekraïne geleverd. Minister Kajsa Ollongren heeft de Tweede Kamer hierover vandaag een update gegeven. Oekraïne is mede van deze steun afhankelijk om zich tegen Rusland te kunnen verdedigen.

Bij de vorige update in augustus was de vervangingswaarde van al het geleverde materieel berekend op 526 miljoen euro. Dat bedrag is nu opgelopen tot 697 miljoen euro. De totale waarde van de steun bedraagt daarmee 987 miljoen euro.

Onder dit bedrag valt verder onder meer een militair steunpakket ter waarde van 120 miljoen euro. Het betreft hier onder meer T-72 tanks die samen met Tsjechië en de VS zijn gedoneerd. Ook is een bijdrage van honderd miljoen euro voorzien in het ‘International Fund for Ukraine’. Vanuit dit fonds wordt materieel gefinancierd dat de industrie rechtstreeks levert.

Nederland draagt daarnaast 25 miljoen euro bij aan een NAVO-fonds voor militaire steun aan Oekraïne. Dit geld is bedoeld voor zaken als brandstof, kleding en medische goederen, niet voor wapens.

Bron: Defensie