01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 49

Defensiefotografen in de picture

Tekst kapitein Charlotte Snel
Foto Mediacentrum Defensie

‘Door het oog van Defensie’

Ze blijven normaal gesproken het liefst verborgen achter hun camera, maar nu zijn alle ogen even op hén gericht. In de fototentoonstelling ‘Door het oog van Defensie’, vanaf vandaag te zien in het Marechausseemuseum, staan het werk en de verhalen van defensiefotografen van het Mediacentrum Defensie centraal. En daar zijn we als collega’s natuurlijk ontzettend trots op! 

‘We maken zulke toffe beelden’

Het was een idee waar defensiefotograaf sergeant-majoor Cristian Schrik al langer mee speelde: het mooiste werk van hemzelf en zijn collega’s bundelen, afdrukken en tentoonstellen. “We maken zulke toffe beelden, ik vond het zonde dat we hier niet meer mee deden.”

 

Een van de pareltjes uit ‘Door het oog van Defensie’: een pantserhouwitser verplaatst zich naar het Litouwse oefenterrein Pabrade. Door zijn camera aan het boordgeweer te klemmen, weet fotograaf sergeant-majoor Aaron Zwaal het voertuig scherp te krijgen en de bewegingsonscherpte te behouden.

Enthousiast

In eerste instantie wordt gedacht aan een expositie die langs de bedrijfsrestaurants van Defensie moet ‘reizen’, maar door corona komt het idee een poos stil te liggen. Tot Heleen Bronder, Manager Publiek bij het Marechausseemuseum, het project eerder dit jaar nieuw leven inblaast.

In het museum in Buren loopt dan al een algemene tentoonstelling over de krijgsmacht waar Schrik een steentje aan bijdraagt. “Hij vertelde zó enthousiast over zijn werk dat ik er zelf ook helemaal blij van werd”, aldus Bronder. “We dachten, waarom trekken we dit niet door? Foto’s doen het altijd goed bij het publiek en het geeft een nog bredere kijk op wat Defensie allemaal doet.”
 

Ook klassiekers zoals de foto van de ‘Jantjes’ op Times Square en het havenbezoek van de Zr.Ms. Friesland aan kleurrijk Havana komen in de tentoonstelling voorbij.

Realiteit

Het kost Schrik weinig moeite om zijn collega-fotografen te enthousiasmeren voor het idee. “Dit is natuurlijk een fantastische kans om ons werk onder de aandacht te brengen”, vertelt de luchtmachter. “Er heerst het misverstand dat wij alleen maar medaille-uitreikingen of symposia fotograferen. Ja, dat is onderdeel van ons werk, maar de realiteit is dat de fotografen van het Mediacentrum Defensie vrijwel continu operationeel worden ingezet. In binnen- en buitenland.”

De resultaten van deze inspanningen worden onder andere gepubliceerd in de magazines van Defensie, op defensie.nl en via de sociale mediakanalen. Een aantal beelden zal u zeker zijn bijgebleven. Neem bijvoorbeeld de plaat van de ‘Jantjes’ op Times Square van sergeant-majoor Maartje Roos waar we allemaal zo van smulden. Of de foto die sergeant Jasper Verolme tijdens het havenbezoek van Zr.Ms. Friesland aan de kleurrijke hoofdstad van Cuba maakte. 

“Deze komen absoluut in de expositie voorbij”, bevestigt Schrik. “Maar extra bijzonder is dat er tal van foto’s tussen zitten die nooit eerder zijn gepubliceerd. Alle elf militair fotografen hebben hun zeven favoriete foto’s ingestuurd. Dat is een zaal vol, ja!”

In september 2019 richt orkaan Dorian grote schade aan op de Bahama’s. Nederlandse militairen worden ingezet voor noodhulp, voornamelijk op het zwaar getroffen eiland Abaco. Een team van het Mediacentrum Defensie, waaronder fotograaf sergeant Gregory Fréni, is ter plaatse om verslag te doen van de militaire bijstand. In de tentoonstelling is een serie foto’s van de inzet opgenomen.

‘Er zitten tal van foto’s tussen die nooit eerder zijn gepubliceerd’

Menselijke kant

Naast indrukwekkende beelden van zwaar materieel, denk aan de F-35 tijdens oefeningen in Californië of de pantserhouwitsers in Litouwen, worden tal van foto’s tentoongesteld die de menselijke kant van het defensiewerk belichten. Zo is er een serie beelden van de humanitaire inzet op de Bahama’s waar militairen de bevolking hielpen nadat een verwoestende orkaan over de eilandengroep trok, en indrukwekkend materiaal van de evacuatievluchten vanuit Afghanistan. In een korte begeleidende video vertelt een aantal fotografen over de beeldkeuze en de liefde voor hun vak.

Er is in Buren tevens oog voor de menselijke en daarbij intensieve kant van het defensiewerk. Fotograaf sergeant-majoor Gerben van Es legde in maart 2006 de herdenkingsdienst vast voor de Britse Corporal Mark Cridge, 7 Signal Regiment, op het Afghaanse Kandahar Airfield. Zogeheten ‘rampceremonies’ kwamen in deze periode met grote regelmaat voor.

Trots

Hoewel de fototentoonstelling vandaag pas opent, konden sommige bezoekers hun nieuwsgierigheid afgelopen week al niet bedwingen, vertelt Bronder. “Tijdens het opbouwen staken er regelmatig hoofden om de hoek. Die reacties waren direct zo goed dat we met de andere drie defensiemusea al hebben overlegd om de expositie uiteindelijk ook langs hen te laten ‘reizen’. Maar komend jaar blijft hij nog lekker hier hoor.”

Commandant van het Mediacentrum Defensie, luitenant-kolonel Sidney Plankman, is ‘meer dan trots’. “Deze expositie laat zien hoe divers, belangrijk en ook intensief het werk van onze fotografen is. We vragen veel van ze, onder allerlei omstandigheden. Dat dit prachtige producten oplevert, weten wij als collega’s natuurlijk allang. Mooi dat een breed publiek hier op deze bijzondere manier ook van kan en mag meegenieten.” 

De expositie ‘Door het oog van Defensie’ is tot eind 2023 in het Marechausseemuseum te zien. Bestel hier uw kaarten en beleef mee!