03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 49

Nieuwe naam voor militaire sportkampioenschappen

Tekst Jack Oosthoek
Foto Mediacentrum Defensie

'Het moment om ons aan te passen aan deze tijd'

De nationale militaire sportkampioenschappen spelen zich in 2023 af onder de nieuwe naam defensiekampioenschappen. Dat heeft de overkoepelende sportorganisatie van Defensie, het Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS), besloten. Daarmee komt een einde aan de al decennia bestaande term NMK, de bij elke (top)sportende militair bekende afkorting voor Nationaal Militair Kampioenschap.

Met de nieuwe aanpak wil het BIMS ook burgerpersoneel de kans bieden om defensiekampioen te worden. Zoals de naam nationaal militair kampioenschap al aangeeft, was die eer tot nu toe alleen weggelegd voor militairen. Won een burger, dan ging de titel naar de hoogst geklasseerde militair, ook al stond die niet op het erepodium.

“Maar zoiets wil een beetje sporter toch niet”, stelt majoor Twan Relou, plaatsvervangend hoofd BIMS en coördinator Sportwedstrijden Defensie. “Een titel is bedoeld voor de nummer één van een eindklassement. Of deze persoon nou burger is of militair mag er niet toe doen. Dit is het moment om ons aan te passen aan deze tijd waarin gelijkwaardigheid een belangrijke rol vervult. Het BIMS is er voor álle sporters, ook burgers.”

‘In deze tijd speelt gelijkwaardigheid een belangrijke rol’

Vanaf 1 januari kan ook een niet-militair een defensie-sportkampioenschap winnen, zoals op deze foto de halve marathon.

Nieuwe impuls

De nieuwe opzet houdt ook verband met goed werkgeverschap, vervolgt Relou. “Het BIMS wil meehelpen om het defensie-imago een nieuwe impuls te geven. Sport is een vast onderdeel van het maatschappelijk leven, dus ook van het werken bij Defensie. Mogelijk is dat voor sommigen een reden om te solliciteren. Kortom, het personeelstekort bij Defensie speelt eveneens een rol. Vroeger fungeerde de Defensie Topsport Selectie (DTS) als sportief uithangbord, maar die bestaat niet meer.”

De nieuwe opzet houdt ook verband met goed werkgeverschap

26 defensiekampioenschappen

Voor 2023 staan 26 defensiekampioenschappen op het programma. Daaronder twee nieuwe: padel, een combinatie van tennis en squash op een door een hek omsloten veld of in een soort kooi. Te spelen door vier man die met een racket een soort tennisbal over een net slaan. Daarnaast wordt het defensiekampioenschap wielrennen uitgebreid met een tijdrit.
 

Goed nieuws voor snelle militairen op de fiets: met ingang van het nieuwe jaar maakt een tijdrit deel uit van het defensiekampioenschap wielrennen.

Nog meer sportnieuws: ons land is in 2023 gastheer voor het in Spakenburg te houden Militair Wereldkampioenschap Voetbal voor vrouwen. Verder worden er vanwege de (grote) belangstelling een militair damesrugbyteam geformeerd en een cross fit/functional fitness-team. In de laatste sport staan kracht en balans centraal. Denk aan gewichtheffen, powerlifting, turnen en atletiekonderdelen. 

Enorme uitdaging

Relou kijkt tevreden terug op het militaire sportjaar 2022. Een onmiskenbaar hoogtepunt was het militair wereldkampioenschap life saving. Daarbij verrichten de sporters in wedstrijdvorm levensreddende handelingen in een zwembad (foto onder), op het strand en in zee. “De organisatie van het evenement was complex”, vertelt Relou. “Iedereen sliep in Amsterdam, zwom in een zwembad in Amersfoort, er waren wedstrijden op het strand bij IJmuiden. Het was een enorme uitdaging om alles geregeld te krijgen, vooral op het gebied van legering en transport. Maar alles is naar tevredenheid verlopen.”