Tekst Mediacentrum Defensie

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Zweten geblazen

Onze militairen gaan voor (kleding)testen nogal eens naar Curaçao. Ter plaatse is dan weinig tot geen tijd voor acclimatisatie. Om het risico op hitteziekte te minimaliseren, acclimatiseren de militairen vooraf in de klimaattent van TGTF in Soesterberg. Het instituut Trainingsgeneeskunde & Trainingsfysiologie (TGTF) is hét kennisinstituut van Defensie als het gaat om hitte-, koude-, hoogteletsel en slaapdeprivatie. In de week voorafgaande aan het vertrek fietsen ze dagelijks 90 minuten in het nagebootste Curaçaose klimaat. Op die manier bereiden ze zich voor op de inspanningen die in Curaçao op het programma staan. De foto komt via drs. Chris Harts, programmaleider Hitte Koude Hoogte.

Double Dutch

Het invoeren van zoektermen als 'Netherlands' of 'Dutch' in fotoarchieven van buitenlandse krijgsmachten geeft regelmatig ongewone 'treffers'. Zo vonden we deze foto van US Air Force-personeel dat op de vliegbasis Ramstein deelneemt aan een bijzondere groepsactiviteit, namelijk touwtjespringen. De naam van de variatie met twee springtouwen tegelijk? Double Dutch! (foto: U.S. Air Force, Staff Sgt. Gabrielle Spalding) 

Camouflage werkt

Hij is bijna onzichtbaar, dankzij zijn puike camouflage. Maar hier staat toch echt een parachutist van 82nd Airborne Division in het veld. De foto is gemaakt op de Geronimo Drop Zone van het Joint Readiness Training Center in Louisiana, waar parachutisten uit vele landen levensechte scenario's kunnen trainen. Zo trainden er in november nog Nederlandse en Japanse para's samen met hun Amerikaanse collega's.  (foto: U.S. Army, Sgt. Jacob Moir)

Zes op een rij?

Kersttijd, spelletjestijd. Een van de bekendste spelletjes is ‘vier op een rij’. Daar lijkt dit een variant op. Bijzonder: het gaat om zes Nederlandse F-16’s op op de terugweg zijn naar Europa vanuit de Verenigde Staten. Daar zijn ze gebruikt bij opleidingen. De toestellen zijn gefotografeerd vanuit een (Amerikaanse) tanker.

Bijzonder vlagvertoon

Een fraai staaltje vlagvertoon, hoog in de lucht op een ‘niet nader te benoemen locatie’. U.S. Air Force kapitein 'Brave' van 77th Expeditionary Fighter Squadron 'Gamblers' wuift de Amerikaanse Stars & Stripes, terwijl zijn Nederlandse collega majoor 'Turbo' onze nationale driekleur zwaait. De Nederlandse F-16 instructeur-vlieger maakt deel uit van het Foreign Exchange Officer (FEO) programma, en vliegt momenteel samen met de Gamblers in Operation Inherent Resolve. (foto: U.S. Air Force, Staff Sgt. Gerald R. Willis)

Ode aan het thuisfront

Voor het thuisfront van uitgezonden militairen is contact met andere thuisblijvers belangrijk. Daarom organiseert Defensie twee keer per jaar de thuisfrontcontactdag We@home. De wintereditie speelde zich vorige week af in het evenementencomplex Hart van Holland in Nijkerk met uiteraard ook alle aandacht voor de allerkleinste ‘thuisblijvertjes’. “Weet dat jouw papa of mama iets heel bijzonders doet. Eigenlijk zijn zij vermomde superhelden”, sprak staatssecretaris Christophe van der Maat. “Ze hebben misschien geen cape, maar het uniform dat zij dragen is net zo speciaal.” (foto: Defensie)

Stofhappen

Een stoffige klus, maar met het juiste licht toch een fraaie plaat! Deze Amerikaanse soldaten zijn op Petrochori Training Area (Griekenland) bezig om een slingload te bevestigen onder een CH-47 Chinook. U.S. Army fotograaf Staff Sgt. Malcolm Cohens-Ashley legde het voor ons vast.

Vliegende Sinterklaas

Sinterklaas gaat met zijn tijd mee en hoeft niet altijd meer met zijn paard over de daken te dribbelen. Nikolaus, zoals hij bij onze oosterburen heet, werd daar met een Sea Lynx van de marine naar het kinderfeest van medewerkers van de Bundeswehr in Nordholz gebracht. Hartstikke leuk natuurkijk, maar of er veel ruimte was voor pakjes...? (foto: Bundeswehr/Julia Kelm)

Koud hė?

Militairen van de enhanced Forward Presence (eFP) Battle Group Litouwen voerden de grootste live fire exercise (LFX) van hun rotatie uit, genaamd ‘Resolute Stallion’. De training duurde twee weken in winterse omstandigheden, waarbij de oefenterreinen van Pabrade en Gaizunai bedekt waren met ijs en sneeuw. Op het hoogtepunt van de oefening bundelden alle ondereenheden van de Battle Group hun gevechtscapaciteiten tegelijkertijd op het grootste schietterrein van Pabrade. Meer dan 10 gevechtstanks, verschillende Duitse Pantserhouwitsers 2000 en honderden militairen namen deel aan de schietoefening van de Battle Group. (foto: PAO eFP LTU)

Extra ogen

Zo'n 450 soldaten van het Britse 20 Armoured Brigade Combat Team trainen in de Verenigde Staten met innovatieve nieuwe systemen. Onderdeel daarvan was het gebruik van de Skydio Unmanned Aerial Vehicle (UAV) en een Robotic Platoon Vehicle (RPV) in een oefendorp. Samen met het 75 Ranger Regiment van de US Special Operations Forces (SOF) werd gekeken hoe de diverse elektronische middelen op elkaar afgestemd en ingezet konden worden. (foto: British Army)