Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Nieuwe Amerikaanse superbommenwerper onthuld

In de fabriek van Northrop-Grumman in Palmdale in Californië is vorige week vrijdag de nieuwe bommenwerper van de Amerikaanse luchtmacht onthuld. Deze B-21 Raider gaat de B-1 Lancer en de B-2 Spirit de komende jaren vervangen. De U.S. Air Force wil honderd B-21's kopen die per stuk 500-600 miljoen dollar kosten. De eerste vlucht moet volgend jaar plaatsvinden.

De uitrol van de B-21 werd bijgewoond door de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin. Hij zei dat afschrikking een belangrijk onderdeel is  van het Amerikaanse defensiebeleid. "Dus we maken het (met de B-21) opnieuw duidelijk aan elke potentiële vijand: het risico en de kosten van agressie wegen veel zwaarder dan alle denkbare winsten. Dit is afschrikking op de Amerikaanse manier."

Inmiddels zijn er zes toestellen van de B-21 in aanbouw. Het toestel lijkt op het eerste gezicht veel op de B-2 Spirit maar toch zijn er aanzienlijke verschillen. Het toestel dat bij de ceremonie werd getoond, was overigens alleen van de voorkant te zien. Hoe de zijkanten, achterzijde en bovenzijde van de bommenwerper er uitzien blijft nog geheim. Het is voor het eerst in dertig jaar dat de Amerikanen een nieuwe bommenwerper ontwikkelen.

De naam 'Raider' is bedacht door personeel van het 337 Test and Evaluation Squadron op Eglin AFB in Florida. Zij waren een van de 2.000 inzenders tijdens een wedstrijd voor de naam van de nieuwe bommenwerper. De naam Raider (=overvaller) is een eerbetoon aan overste James 'Jimmy' Doolittle en zijn mannen die in april 1942 een verrassingsaanval op Japan uitvoerden met zestien B-25 bommenwerpers.

Bron: CNN. Foto: Amerikaanse luchtmacht

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Forensisch team weer thuis

Het Nederlands Forensisch- en Opsporingsteam bestaande uit personeel van de Koninklijke Marechaussee en experts van andere defensieonderdelen is vorige week teruggekeerd naar Nederland. Het team deed de afgelopen weken onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oekraïne onder de vlag van het International Strafhof (ICC). Het was het tweede team dat in het door oorlog getroffen land onderzoek deed.

In het team zitten onder meer forensische, digitale en tactische rechercheurs van de KMar. De andere defensieonderdelen leverden een forensisch arts, explosieven opruimexperts en inlichtingenspecialisten. De veiligheid van het team werd gewaarborgd door de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten.

Het team zocht naar bewijzen door beeldmateriaal op telefoons en computers te beoordelen, maar ook via het onderzoek van stoffelijke resten. Het is de bedoeling dat zowel in het voor- als najaar van 2023 teams in het oorlogsgebied onderzoek zullen doen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Nederlands detachement in Roemeense parade

Militairen van de Delta 'Djokja'-compagnie van 13 Infanteriebataljon Regiment Stoottroepen Prins Bernhard hebben 1 december samen met collega's van de NAVO-battlegroup meegedaan aan een militaire parade in de Roemeense hoofdstad Boekarest ter gelegenheid van een nationale feestdag.

De Nederlanders vormden samen met Franse en Belgische collega's een gezamenlijk detachement. Afgezien van deelname aan de parade in de hoofdstad waren de militairen uit Frankrijk, België en Nederland ook aanwezig bij een herdenking van de gevallenen uit de Eerste Wereldoorlog. Dat gebeurde bij het monument op het trainingscentrum Getica waar de NAVO-battlegroup is geplaatst.

Na het einde van de Eerste Wereldoorlog kwam op 1 december 1918 de samenvoeging tot stand van het Roemeense Koninkrijk en Transsylvanië. Sindsdien is deze dag een nationale feestdag in Roemenië.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Officierskruizen uitgereikt

Defensiebreed zijn op 6 december traditiegetrouw de 'Jeneverkruizen' uitgereikt. Officieel heet deze onderscheiding 'Onderscheidingsteken voor Eervolle Langdurige Dienst als Officier'. Iedereen die 15 jaar officier is krijgt deze onderscheiding, die ook wel Officierskruis wordt genoemd. Na de eerste uitreiking mag de betreffende officier iedere vijf jaar het cijfer vervangen.

Mede door het stijgen van de ontslagleeftijd van militairen, waren er dit jaar op 6 december onder de 1.000 te decoreren officieren ook 22 collega's die inmiddels 40 jaar officier zijn.

De onderscheiding wordt uitgereikt sinds 1844 toen koning Willem II de decoratie instelde als blijk van waardering voor militairen. De noodzaak daarvoor lag destijds in het geringe carrièreperspectief en de slechte betaling van militairen. Officieren konden daardoor nauwelijks in hun onderhoud voorzien en zich al bijna helemaal niet veroorloven een gezin te stichten. Om toch nog iets te kunnen doen werd de onderscheiding ingesteld én kregen de decorandi ook een fles jenever. Vandaar de naam Jeneverkruis.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Nieuwe voertuigen Belgisch en Duits leger

De Belgische krijgsmacht heeft de eerste militaire voertuigen uit een serie van 879 DAF Trucks geleverd gekregen. Met deze order is een budget van 259 miljoen euro gemoeid. Ook onze oosterburen krijgen nieuw materiaal: de eerste 1.000 MULTI-2 wisselladers worden momenteel voorbereid voor aflevering.

De Belgische order voorziet in 636 (lichte) 2-assige trucks met een 4×4 aandrijflijn voor algemene transporttaken, en 243 (zware) 4-assige trucks met een 8×8 aandrijflijn voor specifieke toepassingen (kipper, containertransport en inzet waar een kraan voor nodig is. Veertig procent van de voertuigen wordt uitgerust met een cabine die de inzittenden een hoge bescherming biedt tijdens militaire operaties. Door diverse innovaties beschikken de auto's over uitstekende terreinvaardigheden. DAF werkt bij deze order nauw samen met Tatra trucks uit Tsjechië.

Door de aflevering van de MULTI 2 (voluit Mechanisierte Umschlag-Lagerung-Transport-Integration) vierassers neemt de logistieke flexibiliteit van de Bundeswehr sterk toe. De kolos met een vermogen van 540 paardenkrachten kan met een gepantserde cabine worden uitgerust en kan net als de Belgische vrachtauto's prima uit de voeten in het terrein. Foto: Bundeswehr/Roland Alpers).

Bron: Belgische en Duitse strijdkrachten

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Nieuw pak voor Belgische militairen

Niet alleen Nederlandse militairen worden voorzien van nieuwe gevechtstenues, ook onze Belgische collega's krijgen een nieuw 'pak'. Bij onze zuiderburen is de uitrol begonnen van het Belgian Defense Clothing System, afgekort BDCS. De nieuwe operationele uitrusting komt ter beschikking van de militairen van de landmacht, luchtmacht en medische component, in totaal 25.000 mannen en vrouwen. Met de aanschaf van de BDCS-sets is een bedrag gemoeid van 410 miljoen euro.

Het nieuwe Belgische militaire pak bestaat uit verschillende lagen waarbij alle onderdelen complementair zijn. De geïntegreerde stretch zorgt voor een slankere snit met maximale mobiliteit. Met de nieuwe gevechtstenues wordt ook het camouflagepatroon Multicam® geïntroduceerd. Gedurende de looptijd van het contract, zal het basispakket uitgebreid worden met bijkomende kledij en uitrustingsartikelen tot het volledige geïntegreerde kledingsysteem, inclusief op wol gebaseerde onderkledij, regenkledij, CBRN-uitrusting (chemisch, biologisch, radiologisch en nucleair), ballistische bescherming (Load bearing vests / helm) en rugzakken.

Bron: Belgische strijdkrachten

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Opnieuw drugsvangst in Caribische Zee

Voor de vierde keer sinds oktober kon het patrouilleschip Zr.Ms. Holland een drugsvangst bijschrijven in het logboek. Dit keer ging het om 5.000 kilo drugs die uit het water werd gevist.

De in het water drijvende drugspakketten werden ontdekt door een patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied. Naar aanleiding van de ontdekking werd de Holland ingeseind die een snelle onderscheppingsboot én de boordhelikopter van de Amerikaanse kustwacht naar de locatie stuurde. Daar werd de buit opgevist en overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht. Inmiddels zijn de drugs door de Amerikanen vernietigd.

Bij de drie eerdere drugsvangsten onderschepte Zr.Ms. Holland ruim 1.600 kilo drugs.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Trainen op laagvliegen

Tot volgende week vrijdag zijn boven Nederland en België regelmatig laagvliegende C-130 Hercules-transportvliegtuigen te zien. Zij droppen parachutisten en pakketten op verschillende aangewezen locaties om zodoende de vaardigheid in het laagvliegen op peil te houden.

De toestellen stijgen elke ochtend rond 9.00 uur op vanaf vliegbasis Eindhoven, waarna zij 2 uur in de lucht blijven. Ook van 13.00 uur tot 16.00 uur en van 19.00 uur tot 22.00 zijn de laagvliegende transportvliegtuigen actief. In de avonduren wordt met nachtzichtapparatuur gevlogen. De luchtmacht werkt bij deze oefening samen met het Korps Commandotroepen en 11 Luchtmobiele Brigade. De parachutisten landen in Nederland op locaties als de Marnewaard, de Ginkel en de Regte Heide.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Bijzondere cursus in Fort Hood

In Texas vond onlangs de Forward Aeromedevac Evacuation Course plaats. Tijdens deze opleiding leren de cursisten zowel in theorie als in de praktijk hoe tijdens een vlucht medisch gehandeld kan worden om zo de patiënten te behandelen en in een zo goed mogelijke conditie bij een ziekenhuis te krijgen. Aan de opleiding werd dit jaar meegedaan door 12 cursisten uit Nederland en België.

Op het vliegveld van Fort Hood in Texas is het 302 squadron van de luchtmacht gestationeerd dat beschikt over Apache en Chinook helikopters. Bij de medische opleiding werden de Chinook-transporthelikopters ingezet. De artsen, verpleegkundigen en paramedics volgden eerst theorielessen op de grond en brachten daarna het geleerde in de praktijk tijdens een vlucht.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Polen accepteert Duitse Patriots

De Poolse regering heeft na weken van politieke discussie ingestemd met de plaatsing van Patriot-raketten uit Duitsland op Pools grondgebied.

Duitsland bood Polen het luchtverdedigingssysteem aan nadat een Oekraïense luchtafweerraket, die was afgevuurd tijdens een Russische aanval, per ongeluk op Pools grondgebied terecht was gekomen. Aanvankelijk accepteerde het Poolse ministerie van Defensie het Duitse afweersysteem, maar Jaroslaw Kaczynski, leider van regeringspartij PiS, hield dit tegen. Hij vond dat het luchtafweersysteem naar Oekraïne moest.

Duitsland zei daarop dat de Patriots deel uitmaken van de luchtafweer van de NAVO en dat ze alleen op grondgebied van de lidstaten van het militair bondgenootschap mogen worden geplaatst. De Poolse minister van Defensie Blaszczak zegt nu het luchtafweersysteem toch te accepteren. "We maken afspraken om het systeem in Polen te plaatsen en aan ons commandosysteem te koppelen", schrijft Blaszczak op Twitter.

Bron: NOS

x
Leestijd: >40 seconden

Militairen Interflex gewaardeerd

Bij 13 Lichte Brigade in Oirschot zijn de negentig militairen van de brigade die in Groot-Brittannië zijn ingezet voor 'Operatie Interflex' in het zonnetje gezet door hun commandant. De militairen hebben samen met collega instructeurs uit Engeland, Noorwegen, Canada, Denemarken, Finland, Nieuw-Zeeland en Zweden Oekraïense militairen getraind en voorbereid op de strijd tegen de Russen.

Operatie Interflex had tot doel om in een beperkte tijd ongeveer 10.000 nieuwe en een klein deel ervaren militairen voor het Oekraïense leger op te leiden. Dat gebeurde in verschillende groepen, waarschijnlijk zijn de eerste militairen inmiddels al ingezet bij de strijd in eigen land.

Daar waar de landmachtmilitairen uit Oirschot de eerste periode voor hun rekening namen, vertrekken begin volgend jaar mariniers naar Groot-Brittannië om het stokje over te nemen. Die inzet loopt naar verwachting van januari tot en met maart.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >40 seconden

Ereteken van Verdienste voor Mat Herben

De Inspecteur Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal der mariniers Frank van Sprang heeft vandaag in Doorn namens defensieminister Kajsa Ollongren het Ereteken van Verdienste in Goud uitgereikt aan oud-defensiemedewerker en politicus Mat Herben. Herben kreeg de hoge waardering voor zijn verdiensten voor de Nederlandse veteranen en het Veteranen Platform. 

 Gedurende zijn loopbaan werkte de inmiddels 70-jarige Herben bij de toenmalige directie Voorlichting van het ministerie, was bestuurder van het Veteraneninstituut en adviseur van het Indië-monument. In 2002 verruilde hij zijn loopbaan bij Defensie voor een politieke carrière. Maar dat betekende niet dat hij zich niet meer inzette voor de Nederlandse veteranen en hun relaties. Het ereteken werd hem uitgereikt bij zijn afscheid als adviseur van het Veteranen Platform.

Bron: Defensie. Foto: Jelle Zijlstra