Tekst Kapitein Saminna van den Bulk
Foto Sergeant-majoor Cinthia Nijssen | Video Sergeant-majoor Robbert Harteveld
Verkenners leren overleven in de Franse wildernis
Hoe overleef je in en ontsnap je uit vijandelijk gebied met amper middelen op de man? Dat leerden de militairen van onder andere 42 Brigade Verkenningseskadron (42BVE) en 41 Pantsergeniebataljon tijdens oefening La Survie (‘het overleven’) eind november in het Franse La Courtine. “Een test voor de gehardheid en het doorzettingsvermogen.”
Hoe de nacht was?
“Afgenift.”
“Koude poten, man.”
“Uren bezig geweest met dat vuur.”
En dat was nog maar de eerste nacht van de Survival Evasion Resistance and Extraction (SERE)-oefening. Driehonderd militairen uit Nederland, Frankrijk, België en Luxemburg namen eind november deel aan La Survie, een overlevingsoefening in de Franse bossen. Een vaardigheid die steeds belangrijker wordt, schetst majoor Remy, commandant van 42BVE. De afgelopen jaren zette de krijgsmacht vooral in op missies ter bevordering van de internationale rechtsorde. “Sinds de Russische inval in Oekraïne is dit veranderd. Het verdedigen van ons grondgebied en dat van onze bondgenoten staat op scherp.”
Internationaal op elkaar ingespeeld
Voor de oefening waren er zo’n driehonderd militairen op de been. Voor het SERE-gedeelte deed 42BVE mee, alsook elementen van het Engineer Advanced Recce and Search (EARS)-peloton van 41 Pantsergeniebataljon. Belgische collega’s sloten aan met militairen van ISTAR Bataljon Jagers te Paard, samen met Franse infanteristen van de 9e Brigade. 2 Luxemburgse collega’s maakten het survivalgezelschap compleet. Naast leren overleven in de wildernis, zorgt de oefening voor meer interoperabiliteit tussen de verschillende internationale eenheden. Door samen te oefenen raken ze op elkaar ingespeeld en kunnen ze in militair opereren van elkaar leren.
Worst case
En juist in zo’n gevechtsscenario kan zijn eenheid het verschil maken. De verkenners van 42BVE zijn specialisten die een gebied, route of object verkennen van de vijand. Met die inlichtingen keren ze heimelijk terug naar eigen troepen; de commandant kijkt vervolgens hoe hij de vijand het beste kan bevechten. “Wij opereren vanaf ons verkenningsvoertuig de Fennek diep in vijandelijk gebied. Maar die kan natuurlijk worden uitgeschakeld door de vijand. Dan moeten we terug zien te komen én te overleven met de middelen die we hebben. We proberen onze mensen zo goed mogelijk voor te bereiden op een worst case-scenario in deze bijzondere survivaloefening. Het is tevens een test voor gehardheid en doorzettingsvermogen.”
Alle facetten
Het leren overleven in barre omstandigheden: ga er maar aan staan. Gestript van alle luxe duiken de militairen het langgerekte bosgebied van La Courtine in. Slaapzak? Verboden. Stiekem extra kleding meenemen? Dat blijkt tijdens de controle voorafgaand aan de oefening geen optie.
De oefening bestaat uit drie fases. Allereerst krijgen de militairen workshops van Belgische, Nederlandse en Luxemburgse survivalinstructeurs over alle facetten van het overleven in de wildernis. Denk aan drinkbaar water winnen, vinden of maken, vis vangen en bereiden, vuur creëren, een onderkomen bouwen en omgaan met kou(de letsels). Alles brengen ze ten uitvoer tijdens de laatste twee fasen van de oefening. Allereerst de isolatie, daarna de ontsnapping, beiden in tactisch scenario.