Tekst Martin Zijlstra
Foto Mediacentrum Defensie

Prinses van Oranje maakt kennis met krijgsmacht

Een verjaardagscadeau om 'u' tegen te zeggen. Dat kreeg  prinses Amalia op haar 18e verjaardag vorig jaar van Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim: een uitnodiging om kennis te maken met de krijgsmacht. De Prinses van Oranje accepteerde de invitatie en bracht op verschillende momenten dit jaar bezoeken aan de marine, landmacht en luchtmacht. Een fotoverslag van drie ongetwijfeld geweldige dagen want het ging om veel meer dan alleen een excursie.

In de brief van de CDS aan prinses Amalia refereerde generaal Eichelsheim aan de historische band tussen het Koninklijk Huis en de krijgsmacht. Die bijzondere band bestaat al sinds de tijd van Willem van Oranje die opperbevelhebber was van het leger. Maar ook in recenter tijden ontmoetten Koningshuis en krijgsmacht elkaar regelmatig. De vader van de prinses, koning Willem-Alexander bracht zijn diensttijd door bij de marine, haalde daarna zijn groot militair vliegbrevet bij de luchtmacht en volgde verschillende vakken van de studie Hogere Vorming van de landmacht en luchtmacht.

De bijzondere band tussen Koningshuis en krijgsmacht in beeld. Links prins Willem-Alexander tijdens zijn dienstplicht bij de marine. Rechts: de grootvader van prinses Amalia, prins Claus in de cockpit van een F-16 waar hij een vlucht mee maakte. Foto's: NIMH.

In 2020 kreeg de verbondenheid een nieuwe belangrijke impuls toen de landmacht een nieuw regiment en twee nieuwe korpsen oprichtte en vernoemde naar de drie dochters van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Binnen het wapen van de Informatiemanoeuvre werden de namen van Prinses Alexia en Prinses Ariane verbonden aan respectievelijk het Korps Inlichtingen en Veiligheid en het Korps Communicatie en Engagement. Ook de naam van de Prinses van Oranje werd verbonden aan een eenheid, het nieuwe Regiment Huzaren Prinses Catharina Amalia.

Volg de Prinses van Oranje tijdens haar kennismaking met de krijgsmacht

April 2022: vliegbasis Volkel

Alvorens de Prinses van Oranje op de stoel van een F-16 plaats nam, kreeg ze eerst uitleg over de cockpit in de simulator (links). Maar daarna volgde het échte werk (rechts).

Prinses Amalia vliegt mee tijdens een trainingsvlucht met een F-16 vanaf de Brabantse vliegbasis. Ze wordt bij haar bezoek geïnformeerd over de mogelijkheden van het gevechtsvliegtuig als wapensysteem tegen gronddoelen en de luchtverdediging. Voorafgaande aan de vlucht krijgt ze uitleg bij een F-16-simulator waarna ze met de J-368 van 312 Squadron het luchtruim kiest. Een bijzonder moment, want eerder vlogen haar vader en grootvader ook al mee met de F-16.

Juni 2022: Darp

De Prinses van Oranje sprak bij 43 Gemechaniseerde Brigade met personeelsleden van het naar haar genoemde regiment. Rechts: In Darp kreeg prinses Amalia de kans om mee te rijden met een Leopard-gevechtstank van het 414 Tankbataljon. Deze Duits-Nederlandse eenheid maakt deel uit van 43 Gemechaniseerde Brigade.

De Prinses van Oranje brengt een bezoek aan 43 Gemechaniseerde Brigade van de landmacht. Bij haar kennismaking rijdt ze ook mee met een zware Leopard 2A6 gevechtstank van het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon en krijgt uitleg over het optreden van de gemechaniseerde landmachteenheid. Ze ontmoet ook militairen van het naar haar vernoemde Regiment Huzaren Prinses Catharina Amalia.

Augustus 2022: Den Helder

De prinses krijgt uitleg over de periscoop. Rechts: Samen met bemanningsleden van Zr.Ms. Zeeleeuw op de foto op een wel heel bijzondere plek.

Last but not least maakt prinses Amalia in augustus in Den Helder kennis met de marine en meer specifiek de onderzeedienst. De Prinses van Oranje ging aan boord van Zr.Ms. Zeeleeuw, een van de vier onderzeeboten van de Walrusklasse. Tijdens een tocht onder water kreeg ze uitleg over het leven aan boord van een onderzeeboot en at samen met de bemanning de traditionele Indische rijsttafel. Onder begeleiding van marinepersoneel bestuurde ze de onderzeeboot en liet deze weer boven water komen.

'Long may she live'

Vormde de 18e verjaardag van Prinses Amalia de aanleiding voor de drie bijzondere bezoeken, de 19e verjaardag van de Prinses van Oranje werd deze week uiteraard niet vergeten. Zelfs in het verre Irak waar Nederlandse mariniers bijdragen aan de Capacity Building Mission Iraq kreeg die aandacht. Dat gebeurde via een gezamenlijke heildronk. Omdat de mariniers op uitzending zijn niet met de gebruikelijke oranjebitter maar met een glaasje oranje ranja. De gelukswensen waren er niet minder om: 'Long may she live'.