Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie en anderen
Leestijd: +/- 20 seconden
Drones onder zeil
De Britse en Amerikaanse marine hebben onlangs een nieuwe variant drones getest in de Arabische Golf, net voor de kust van Saoedi Arabië.
Op het eerste oog hebben de apparaten iets weg van surfplanken, maar niets is minder waar. De drones met zeil, volgepakt met sensoren, worden louter aangedreven door wind en zon. Wat als belangrijkste voordeel heeft dat ze oneindig lang op zee kunnen blijven. Herbevoorrading of wisselen van bemanning is niet nodig. Het voordeel van die zeildrones is dat ze in een vlootverband kunnen dienen als de onbemande ‘ogen en oren’ van grotere oorlogsschepen.
Bron: Defensie. Foto: Royal Navy
Leestijd: +/- 30 seconden
Gebruik van explosieve wapens tegen burgers aan banden
Ruim zeventig landen waaronder Nederland ondertekenen vandaag in Dublin een verklaring om geen explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden te gebruiken of met de inzet daarvan terughoudend te zijn.
Naast die belofte gaan de landen informatie met elkaar delen over de gevolgen van die aanvallen. Vredesorganisatie PAX hoopt dat de landen ook met concrete voorstellen komen hoe zij burgers tegen dat soort aanvallen zullen beschermen. “Het feit dat zo veel landen de problemen door explosieve wapens erkennen en de verklaring ondertekenen stemt ons hoopvol, maar het is slechts het begin van verandering voor burgers in conflictgebieden," aldus Roos Boer van PAX.
Dit soort explosieve wapens zijn enorm gevaarlijk, omdat ze in een keer veel slachtoffers kunnen maken. Ook zijn ze niet altijd precies, waardoor men niet altijd weet waar ze neervallen.
Bij aanvallen in conflictgebieden als Oekraïne en Syrië en de Gazastrook zijn volgens PAX burgers opzettelijk het doelwit, terwijl dat in strijd is met het internationaal oorlogsrecht. Negen van de tien slachtoffers bij bombardementen zijn burgers, meldt de vredesclub. Daarnaast worden bij die aanvallen volgens Boer belangrijke voorzieningen zoals elektriciteitsnetwerken, ziekenhuizen en wegen in een gebied hard getroffen. Daardoor zijn de gevolgen voor de lokale bevolking nog jarenlang voelbaar.
Bron: Defensie
Leestijd: +/- 50 seconden
Militairen aangehouden voor bezit en verstrekking harddrugs
De Koninklijke Marechaussee heeft deze week negen militairen en één oud-militair aangehouden voor het bezit en verstrekken van harddrugs.
De zaak kwam aan het licht nadat een militair eerder dit jaar bij een festival werd betrapt op het gebruik van verdovende middelen. Via de telefoon van de man kwamen meerdere militaire verdachten in beeld. Een van hen is inmiddels niet meer in dienst.
De strafbare feiten vonden plaats in de privétijd van de militairen. Acht personen zijn aangehouden op kazernes in Doorn, Amersfoort, Hilversum, Oirschot en Schaarsbergen. Hier zijn ook de legeringskamers en voertuigen van de verdachten onderzocht. De douane heeft hierbij met een drugshond ondersteund. Eén militair werd tijdens oefening in Duitsland aangehouden. De voormalig militair op z’n thuisadres. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.
Het onderzoek wordt voortgezet onder leiding van het Openbaar Ministerie in Arnhem. Vorige week hield de marechaussee ook al vier militairen aan op verdenking van het bezit van harddrugs. Zij werden thuis opgepakt in Nederland, in Duitsland en op Sint-Maarten.
Bron: Defensie
Leestijd: +/- 55 seconden
Marechaussees pionieren opnieuw in Oekraïne
“Het zijn echt heftige werkzaamheden”, zegt majoor Angelo Wouters over de taken van de Nederlandse marechaussees in Oekraïne. Ze onderzoeken daar mogelijke oorlogsmisdaden. “We zijn aan het pionieren en dat onder deze omstandigheden.”
Het is de tweede missie van het team dat onder de vlag van het Internationaal Strafhof (ICC) opereert. De eerste keer was in mei. Toen ging het om dertig mensen voor twee weken. De nieuwe inzet is met 42 mensen en voor een periode van zes weken. Maar dat is niet lang genoeg, vinden ze. Ze blijven nog ruim twee weken, maar de volgende Nederlandse missie start pas in april en er is geen team uit een ander land dat intussen hun werkzaamheden voortzet. “Het is dus lastig voor ons om naar huis te gaan”, aldus Wouters. “Je wil doorpakken.”
Volgens minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) is het werk van de marechaussees ‘bitter noodzakelijk’ en ziet tegelijkertijd dat het ‘zeer ingrijpend’ voor hen is. De bewindsman wil proberen andere landen over te halen om ook mee te gaan doen aan dit pionierswerk.
Bron: Defensie
Leestijd: +/- 35 seconden
Succesvolle start stationsschip Zr.Ms. Holland
Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Holland heeft op 24 en 27 oktober twee drugstransporten onderschept in de Caribische Zee. Daarbij werd bijna duizend kilo aan verdovende middelen in beslag genomen.
De drugsbootjes werd ontdekt door een Amerikaans maritiem patrouillevliegtuig, waarna Zr.Ms. Holland in actie kwam. Met een US Coast Guard helikopter en de snelle FRISC-onderscheppingsboten werd de zogenoemde go-fasts aangehouden.
De eerste boot had ruim vijfhonderd kilogram drugs aan boord, het tweede onderschepte drugstransport vierhonderd kilo. De verdachten zijn aangehouden en zullen in de Verenigde Staten worden vervolgd. De contrabande zijn in beslag genomen.
Zr.Ms. Holland is sinds oktober als stationsschip Caribisch gebied actief in de regio en wisselt counterdrugsoperaties af met het ondersteunen van de Kustwacht Caribisch gebied.
Bron: Defensie
Leestijd: +/- 35 seconden
Kamer wil opleiden Chinezen door oud-militairen strafbaar stellen
De Tweede Kamer wil dat het strafbaar wordt voor voormalig defensiepersoneel om militairen uit landen zoals China op te leiden.
Een motie van de VVD die hierom vraagt, krijgt steun van D66, CDA, ChristenUnie en SGP. Deze motie volgt na berichten dat Britse oud-piloten Chinese collega's opleiden.
Defensieminister Kajsa Ollongren noemde deze week in antwoord op Kamervragen het mogelijk rekruteren van Britse (ex-)vliegers door China “zorgelijk”. Er zouden volgens de BBC tot dertig ex-piloten uit het Verenigd Koninkrijk naar China zijn vertrokken om militairen van het Chinese Volksleger op te leiden. Ollongren wilde uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen of ook voormalige Nederlandse militairen Chinezen opleiden.
Een meerderheid van de Kamer wil nu dat er maatregelen worden getroffen. Waaronder strafbaarstelling tegen oud-defensiemedewerkers die trainingen geven aan landen “die een offensief cyberprogramma tegen Nederland voeren.”
Bron: Defensie
Leestijd: 60 seconden
NAVO-baas op bezoek in Den Haag
Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg heeft deze week een bezoek gebracht aan Den Haag. In het Johan de Witthuis sprak hij met defensieminister Kajsa Ollongren en Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) over de oorlog in Oekraïne en de Nederlandse steun.
“Poetin heeft als doel om Oekraïne deze winter koud en donker te houden”, zei Stoltenberg. “Dat betekent dat we als NAVO scherp moeten blijven.” Dat gebeurt onder meer met het onlangs opgerichte International Fund for Ukraine (IFU), waar Nederland zo’n honderd miljoen euro insteekt. Ook de aankoop van T72-tanks voor Oekraïne maakt onderdeel uit van de recente bijdragen van in totaal inmiddels achthonderd miljoen euro.
“Ik ben Nederland dankbaar voor de genereuze bijdragen. Hiermee zorgen we ervoor dat Oekraïne belangrijke zaken als brandstof, warme kleding, medicijnen en counter drone-systemen kan bekostigen”, aldus Stoltenberg. De defensieminister beloofde dat Nederland ook in 2023 blijft bijdragen.
De ministers spraken met Stoltenberg verder onder meer over de geopolitieke uitdagingen voor de NAVO-bondgenoten en wat er nodig is om de weerbaarheid te vergroten. Aan bod kwam ook het waarborgen van de afschrikking en verdediging van de NAVO op de lange termijn. Daarvoor moet onder meer de operationele gereedheid worden vergroot en de voorraden aangevuld.
Bron: Defensie
Leestijd: +/- 50 seconden
Verenigd Koninkrijk haakt aan bij militaire mobiliteitsproject
Het Verenigd Koninkrijk gaat zich aansluiten bij het militaire mobiliteitsproject dat het voor militairen en materieel mogelijk maakt om ongeremd door de Europese Unie (EU) te reizen. Zowel over de weg, het spoor, de zee of door de lucht.
Als kartrekker heeft Nederland het Verenigd Koninkrijk deze week officieel uitgenodigd om als partner aan te haken. Vorig jaar sloten Canada, Noorwegen en de Verenigde Staten zich aan bij het Europese mobiliteitsproject. Dit kreeg daarmee voor het eerst partners van buiten de EU.
De Britse minister van Defensie Ben Wallace noemt het project een cruciale ondersteuning voor de EU-NAVO-samenwerking. Het zorgt volgens hem voor grotere Europese veiligheid. Hij noemde die ook een gezamenlijke vastberaden steun voor Oekraïne.
Het Military Mobility-project is een onderdeel van het samenwerkingsverband PESCO; een van de pijlers van het EU-defensiebeleid. De club werd in 2017 opgericht om de EU-lidstaten in staat te stellen nauw samen te werken op het gebied van veiligheid en defensie. Onder die vlag investeren lidstaten gezamenlijk in defensiecapaciteiten en projecten.
Bron: Defensie
Leestijd: +/- 20 seconden
Spanning rond Korea wegens grootschalige oefening
Een zesdaagse, grootschalige militaire oefening van de Amerikanen en Zuid-Koreanen heeft de spanning in de regio flink laten oplopen. Noord-Korea heeft vier korteafstandsraketten afgevuurd op het moment dat Vigilant Storm werd afgesloten.
Noord-Korea reageerde met ruim dertig raketlanceringen op de volgens het land ‘provocerende’ oefening. Tijdens Vigilant Storm oefenden Amerikaanse F-16’s, B-1B Lancer bommenwerpers en Zuid-Koreaanse F-35’s hun gezamenlijk optreden in het Koreaanse luchtruim.
Bron en foto: US Air Force
Leestijd: +/- 50 seconden
Gratis reizen voor militairen in uniform
De NS is enthousiast over het idee om militairen in uniform gratis met de trein te laten reizen. Dat laat het bedrijf weten in een reactie op het voorstel dat VVD-Kamerlid Peter Valstar eerder deed.
“Alle militairen zijn van harte welkom in de trein. Voor studenten hebben we al jaren een ov-studentenkaart waarmee zij gratis kunnen reizen. Voor onze militairen willen we het ook graag mogelijk maken”, aldus een woordvoerder. De vervoerder zegt de uitnodiging van het ministerie van Defensie om erover door te praten graag tegemoet te zien.
Kamerlid Valstar ziet het gratis vervoer als een manier om werken bij Defensie aantrekkelijker te maken. Daarbij zou de krijgsmacht zichtbaarder worden in de samenleving. “Zodat jongens en meisjes zien en denken: dat wil ik ook”, aldus Valstar, die op het idee kwam na een bezoek aan Duitsland. Daar reizen militairen al gratis met de trein. Het Kamerlid heeft geen idee wat z’n plan gaat kosten. “Laten we eerst uitzoeken of het kan.”
Bron: ANP
Leestijd: >35 seconden
Geen SS in uniform
Duizenden Duitse militairen kregen onlangs nieuwe uniformen, maar daarin was een onhandig gekozen maat te vinden. Degenen met ’small short’ lazen tot hun grote verbazing de afkorting ‘SS’ in het label. Iets dat gezien de Duitse geschiedenis erg gevoelig ligt.
De Duitse minister van Defensie Christine Lambrecht nam onmiddellijk stappen. Zij liet in een besluit optekenen dat militairen het etiket zelf moeten verwijderen. Ook de nieuwe Nederlandse uniformen zijn straks verkrijgbaar in onder meer de maat ‘small short’. Of deze pakken nu ook nog de afkorting ‘SS’ krijgen is onbekend.
Het gebruik van de letters is in Duitsland verboden, zoals naast elkaar op een kentekenplaat. ’SS’ werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als afkorting voor de Schutzstaffel, een paramilitaire organisatie binnen de nazipartij.
Bron: Defensie. Foto: MCD (een maatlabel in een nieuw, Nederlandse uniform)