Tekst Evert Brouwer
Foto Paul Tolenaar

Defensiebeurs groter dan ooit

Met ruim 3.500 bezoekers en circa 170 exposanten maakt de 33e editie van ’s lands grootste defensiebeurs NEDS een ding duidelijk: de defensie-industrie zit weer in de lift. Die grote belangstelling kan niet los worden gezien van de oorlog in Oekraïne.

Om een vergelijking te maken. In 2019 kwamen nauwelijks tweeduizend bezoekers, voornamelijk Nederlanders, naar Rotterdam Ahoy en die konden bij nog geen honderd exposanten terecht.

Van vrees naar grootste belangstelling

Slagkracht

In 2020 en 2021 moesten de expositie en congres door de pandemie worden afgelast. Directeur NIDV kolonel buiten dienst Ron Nulkes sprak twee jaar geleden nog eens zijn bezorgdheid uit over de toekomst van de Nederlandse defensie-industrie als gevolg van de slinkende budgetten. Die situatie is sinds de inval van Rusland in buurland Oekraïne drastisch veranderd.

Besef groeit dat militair-industriële slagkracht moet versterken

“Iedereen beseft weer dat Nederland én Europa hun militair-industriële slagkracht moeten versterken”, stelt defensiestaatssecretaris Christophe van der Maat in zijn toespraak tot de volle zaal van het symposium.

Internationale belangstelling voor de NEDS, onder meer van landen als Tanzania en Zuid-Afrika.

Gouden driehoek

In de afgelopen maanden stegen de aanvragen voor deelname aan de NEDS explosief. “Meer budget voor Defensie biedt onze leden een kans. Niet alleen de grote firma’s, maar juist ook voor het midden- en kleinbedrijf”, aldus Nulkes. De toestand in Oost-Europa toont volgens hem aan dat de zogenoemde Gouden Driehoek - de samenwerking tussen Defensie, kennisinstituten en industrie - nog harder nodig is dan voorheen.

‘De verhoogde budgetten goed besteden’

Van der Maat ziet die internationale samenwerking als één van de sleutels om meer zelfredzaam te zijn in de productie van defensiematerieel. Minder afhankelijk ook van de Verenigde Staten, dat daarmee zelf ook sterker wordt. “We moeten ons er terdege van bewust zijn dat er ernstige gevolgen kunnen zijn als je verdedigingsvermogen niet op peil is.”

Defensiestaatssecretaris Christophe van der Maat: “Verdedigingsvermogen op peil brengen’.

Snel geschakeld

Eén van de grootste investeringen die de Nederlandse krijgsmacht de komende jaren doet, betreft de aanschaf van vier nieuwe onderzeeboten. De drie kandidaten voor de bouw ervan pakken tijdens de NEDS flink uit met de door hun ontwikkelde ‘subs’. Zo zijn er meer grote internationale bedrijven die een rol zien voor hun producten bij landmacht, luchtmacht of marine.

Kamikazedrones

Het Duitse Rheinmetall en Israëlische IAI hebben snel geschakeld en spelen deels in op de situatie in Oost-Europa. Ze pakken bijvoorbeeld uit met zogenoemde loitering munition. Sinds de inval van Rusland staan deze vliegende bommen ook wel bekend als kamikazedrones; vliegtuigjes met een explosieve lading om doelen uit te schakelen. “Onze HERO-serie gaan we produceren in Italië, speciaal voor de Europese markt”, legt Martin van de Voorde, vicepresident international sales Rheinmetall, uit.

Twee HERO ‘kamikazedrones. De kleinste is draagbaar. De rugzak van deze munitie weegt zo’n 25 kilogram.

Radar

En op actie komt reactie. Voor Israël zijn aanvallen met die drones bijna dagelijkse werkelijkheid. “Ze zijn relatief goedkoop en effectief”, reageert luitenant-kolonel Adir Brami van Rafael. Hun beproefde Iron Dome zorgt er voor dat de vliegende bommen of onbemande spionagetoestellen, hoe klein ook, letterlijk op de radar verschijnen. En niet alleen op land, laat hij uitgebreid weten. “Voor schepen is inmiddels de C-Dome ontwikkeld. De effectiviteit is bewezen in oorlogssituaties”, zegt Brami stellig. En hij voegt daar nog een potentiele Nederlandse samenwerking aan toe. “Je kunt de apparatuur ook aansluiten op jullie eigen ‘spotter’ Robin Radar.”

Duurzaamheid is nog altijd een speerpunt voor Defensie, ook tijdens de NEDS.

Internationaal

Meer samenwerking binnen de Nederlandse industrie voor defensie en veiligheid, maar ook (“op een gelijk speelveld, dat wel”) internationaal ziet Directeur NIDV Nulkes graag. En dat gebeurt. Met steun van het Ministerie van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken is een lang gekoesterde wens van hem in vervulling gegaan. De Nederlandse defensie-industrie, toch lang niet altijd beschouwd als het visitekaartje van de BV Nederland, krijgt de kans zich meer te manifesteren in het buitenland.

Met hulp van de Nederlandse overheid lopen er nu internationale industrieprogramma’s in onder meer Zuid-Korea, Maleisië en Singapore, de Verenigde Staten en Griekenland. “Nu alle Europese landen hun defensiebudget hebben verhoogd, gaat het erom dat geld goed te besteden”, vindt staatssecretaris Van der Maat. “Coöperatie, standaardisatie en specialisatie”, ziet hij daarbij als leidend.

Wellicht iets als thema voor de volgende NEDS? Ron Nulkes: “Je ziet hoe snel de situatie in de wereld kan veranderen. De aanleiding dat deze expositie nu zo groot is, is niet prettig. Maar het heeft wel de ogen geopend dat we meer aan onze veiligheid moeten doen.”

Defenture scoort internationaal met z’n voertuigen. Het Nederlandse bedrijf levert onder meer aan de Duitse landmacht.