Tekst Mediacentrum Defensie

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

De militair...

... is iemand die vaak onder moeilijke omstandigheden waar maakt wat Defensie belooft: beschermen wat ons dierbaar is. Om dat goed te kunnen doen moet er flink geoefend worden. Deze indrukwekkende militair doet dat tijdens Falcon Autumn in de omgeving van Drachten. Foto: sergeant-majoor Cristian Schrik.

Jong geleerd…

Jong geleerd is oud gedaan. En in dit geval piepjong. Sergeant Richard Broersma kreeg onlangs een medaille voor zijn uitzending naar het Afrikaanse Mali. Traditiegetrouw kregen tijdens de ceremonie ook de kinderen een onderscheiding. In dit geval was het vier weken oude dochtertje van de munitiebeheerder en zijn vrouw Kim de gelukkige. Wat een prachtige foto!

Op land, ter zee en in de lucht

Defensie is actief in alle domeinen. Ter zee betekent dat soms ook onder water want de vier onderzeeboten van de Walrusklasse leveren een aanzienlijke bijdrage aan onze veiligheid. Daarom worden ze ook vervangen door een nieuwe generatie 'subs'. Fotograaf sergeant-majoor Cristian Schrik maakte aan boord van Zr.Ms. Dolfijn deze opname met een fraai kleurenspel.

Samen sterker

In de oefening Tres Kolos op Aruba hebben Nederlandse, Franse en Amerikaanse mariniers onlangs getest hoe ze het beste kunnen samenwerken in diverse scenario's. Uitwisseling van kennis, vertrouwd raken met elkaars materiaal en procedures moest leiden tot een hecht partnerschap. Op de foto hielpen Nederlandse mariniers bij de medische evacuatie van een oefengewonde. Foto: U.S. Marine Corps photo by Lance Cpl. Deja Thomas.

Inclusief extraatje

De deelnemers aan de (familie)vaart op Zr.Ms. Rotterdam troffen het. Naast een uitgebreid programma kregen ze nog een extraatje voorgeschoteld. Paul Calis, maker van deze foto, meldt: “tijdens een vlucht van de NH-90 gaf de regenboog wat extra allure aan deze toch al zonnige dag.” Inclusiever kan bijna niet!

Vertrouwd met voertuigen

Nederlandse mariniers van 2nd Marine Combat Group hebben bij het Marine Corps Air Ground Combat Center in California de ‘tactical vehicle familiarization course' doorlopen. Deze training is bedoeld om vertrouwd te raken met militaire voertuigen van andere landen, in dit geval de US 1st Marine Logistics Group, zodat ze ermee overweg kunnen mocht dat nodig zijn. De foto werd gemaakt door lance corporal Jonathan Willcox.

Reus op het water

De USS Gerald R. Ford (CVN78) is het nieuwste en meest geavanceerde vliegdekschip van de Amerikaanse marine. Het reusachtige schip vormt het hart van de Gerald Ford Carrier Strike Group (CSG); een vlootverband dat bestaat uit een guided-missile cruiser USS Normandy (CG60), de guided missile destroyers USS McFaul (DDG74) en de USS Thomas Hudner (DDG116). Het gezelschap opereerde de afgelopen weken samen met schepen van bondgenoten Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Nederland tijdens oefening Silent Wolverine in de Atlantische Oceaan. Foto: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Jackson Adkins.

Kijkje in de keuken

Een van de voordelen van samen oefenen; personeel van het Nederlandse fregat De Zeven Provinciën (F802) krijgt een tour aan boord van de USS Gerald R. Ford. Techneut 2e klasse Informatie Systemen Shane Sonksen geeft uitleg over het reilen en zeilen aan boord van dit nieuwste vliegdekschip. De foto werd genomen door de ‘Mass Communication Specialist’ 1st Class Ryan Seelbach.

Kijkje in de keuken terug

Mass Communication Specialist 3rd Class Jacob Mattingly legt vast hoe fire marshall Jeremy Luallen op zijn beurt weer uitleg krijgt van korporaal Niels Bos over het machinepark aan boord van Zr.Ms. De Zeven Provinciën. Tijdens deze zogenaamde 'crossdeck visits' krijgen opvarenden van alle rangen de mogelijkheid een dagje aan boord van de andere schepen te kijken om zo de interoperabiliteit te bevorderen.

Incoming!

Een bijzondere foto van een Amerikaanse CV-22 Osprey (visarend). Het gaat hier om een tiltrotor vliegtuig dat verticaal kan stijgen en landen. Onder meer in gebruik bij de Air Commandos van 8th Special Operations Squadron (SOS). Zij zijn gespecialiseerd in infiltratie, exfiltratie en bevoorrading van special forces in vijandelijk gebied. Airman Andrew Ancona wist deze inkomende Osprey perfect in beeld te vangen tijdens een training van 8th SOS.