Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

x
Leestijd: >60 seconden

Vrijwillig dienjaar in strijd tegen personeelstekort

Studenten, zij-instromers en middelbare scholieren die na hun eindexamen een tussenjaar willen, kunnen daar vanaf september 2023 waarschijnlijk voor bij Defensie terecht. Naar Scandinavisch voorbeeld gaat de krijgsmacht een vrijwillig dienjaar invoeren. De inschrijving is inmiddels geopend.

Het dienjaar start voor de geselecteerde kandidaten met een algemene militaire opleiding en specialisatie van drie maanden. Daarna gaan ze acht maanden betaald aan het werk. Ze draaien volgens defensiestaatssecretaris Christophe van der Maat mee als volwaardig collega, inclusief een rang en bijbehorend salaris. Na het dienjaar krijgen deelnemers ook de mogelijkheid om door te groeien naar andere functie.

Defensie wil het aantal deelnemers binnen enkele jaren opbouwen tot duizend. De krijgsmacht hoopt op deze manier meer jongeren aan zich te binden nu er grote personeelstekorten zijn. “Er is geen garantie dat het lukt, maar we gaan ons maximaal inspannen”, schrijft Van der Maat aan de Tweede Kamer.

De deelnemers moeten bij inschrijving een enquête invullen waarmee wordt nagegaan hoe gemotiveerd ze zijn. Daarna volgt een selectieprocedure om tot een groep “hoogwaardige en diverse deelnemers te komen.” Net als alle aspirant-militairen vindt een psychologische en medische keuring plaats.

In september is bij wijze van test al een groep van 35 deelnemers begonnen aan een dienjaar. Zij zijn ingezet bij de stafwachtcompagnie van de 13 Lichte Brigade en het Vuursteun Commando.

Defensie kampt al jaren met een personeelstekort. Volgens de laatste cijfers is het aantal openstaande, militaire vacatures gegroeid naar ruim achtduizend. Vooral in de techniek, ict en gezondheidszorg is er dringend personeel nodig. Een terugkeer van de dienstplicht wil het kabinet niet. Dat maakte de staatssecretaris eerder al bekend.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Kwart miljard extra voor versterken defensie-industrie

De komende jaren investeert ons land 252 miljoen euro extra in het versterken van de defensiesector. De Russische inval in buurland Oekraïne “onderstreept de noodzaak van meer Europese zelfredzaamheid”, schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer.

Europa schiet op militair-industrieel gebied tekort, dus investeren veel landen extra geld in hun krijgsmacht. Maar de defensie-industrie kan daardoor de vraag naar wapens en munitie niet altijd aan. De wachttijden worden steeds langer en de prijzen gaan omhoog. De (Europese) industrie is "niet voldoende voorbereid op de huidige piekbehoeftes".

De ministeries van Defensie en Economische zaken gaan nu de krachten bundelen. Het extra geld gaat bij de krijgsmacht onder meer naar onderzoek en cofinanciering van innovatieprojecten via het Europees Defensiefonds. Het kabinet gaat de defensiesector ook helpen om leningen te krijgen van de banken en andere instellingen.

De Nederlandse defensiesector telt zo'n duizend bedrijven met een totale omzet van ongeveer 4,7 miljard euro. Ze houden zich bezig met radartechnologie, de bouw van schepen, vliegtuigbouw en onderhoud en sensortechnologie.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Falcon Autumn weer in volle gang

De bomen kleuren weer geel en rood en het bladerendek stapelt zich op de grond op. Het is herfst én dus ook tijd voor de jaarlijkse oefening Falcon Autumn. Tot en met 18 november worden boven ons land grootschalige luchtlandingsoperaties beoefend.  

Ruim duizend militairen van land- en luchtmacht en vijfendertig helikopters worden op verschillende locaties ingezet. Naast Nederlanders doen aan de oefening, georganiseerd door de Luchtmobiele Brigade en het Defensie Helikoptercommando, ook helikopters en militairen mee uit Duitsland, Polen en de Verenigde Staten.  

Falcon Autumn vindt plaats op diverse locaties in de provincies Zuid-Holland, Gelderland, Limburg, Drenthe en Friesland. Hoewel de oefening deels in de publieke ruimte plaatsvindt is het geen publiek evenement. Het is daarom ook niet mogelijk de oefening te bezoeken.  

Vooraf wordt aangekondigd waar geoefend en gevlogen wordt om de hinder tot een minimum te beperken. Tijdens de oefening wordt gebruik gemaakt van oefenmunitie en rookgranaten. 

Dit zijn geen echte schoten maar het gebruik hiervan kan gepaard gaan met hoorbare knallen. Indien nodig worden omwonenden en belanghebbenden vooraf geïnformeerd. 

Bron: Defensie. Foto: sergeant Cristian Schrik

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Geen plan B voor radar in Herwijnen

Defensie houdt vast aan de bouw van een radarstation in Herwijnen, tussen Gorinchem en Zaltbommel. “Er is geen plan B”, zei staatssecretaris Van der Maat op een informatieavond in het dorp, waar inwoners bezorgd zijn over de straling van de radar.

De door Defensie georganiseerde bijeenkomst over de bouw van de radarinstallatie werd door zo'n honderdvijftig verontruste inwoners bezocht. Staatssecretaris Van der Maat benadrukte dat de radarpost er snel moet komen. “Omdat we op dit moment onvoldoende zicht hebben op wat er in ons luchtruim gebeurt. Als er in het zuidelijk gedeelte van ons land of in de Randstad vliegtuigen op ons afkomen, of als er een raket binnenvliegt, dan zien we die gewoon te laat. Dat is echt een hele grote zorg. Dat weten veel mensen niet en dat probleem moeten we oplossen.”

Defensie kiest voor Herwijnen, omdat hier geen woningbouwplannen en plannen rondom windmolens worden verstoord. “Bij een radarstation mag namelijk geen hoogbouw in de buurt staan. Ook kunnen we hier snel gaan bouwen. Het is de minst slechte optie.”

Bron: NOS

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Marine helpt bij brand Den Helder

Het Korps Marinebrandweer heeft afgelopen week haar hoogwerker ingezet bij een grote brand aan de Nieuweweg in Den Helder.

Bij een bloembollenbedrijf was aan het begin van de avond een enorme uitslaande brand ontstaan. De burgerbrandweer schaalde gelijk op naar grote brand. De hoogwerker van de marine is de grootste hoogwerker van de Benelux en beschikt over een uitschuifbare arm van 61 meter. Die kwam uitstekend van pas bij het bestrijden van het vuur.  

Bij de brand kwamen grote rookwolken vrij die over de stad trokken. Om die reden werd een Halloween-markt in de binnenstad direct beëindigd. Gezien de omvang van de brand was de komst van de P500 van de marine erg welkom. De hoogwerker is aangeschaft zodat de brandweer ook calamiteiten op de grote, hoge schepen kan bestrijden. Maar intussen is het voertuig al verschillende keren ingezet ter ondersteuning van de burgerbrandweer.  

Bron: Defensie 

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Noorwegen schroeft paraatheid op

De Noorse krijgsmacht schroeft de paraatheid van het leger op vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat heeft premier Jonas Gahr Støre deze week gemeld in een toespraak.

“Dit is de meest alarmerende veiligheidssituatie in tientallen jaren”, stelde Støre. Hij benadrukt dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn dat Rusland van plan is om Noorwegen of andere landen behalve Oekraïne aan te vallen. “Maar door de toegenomen spanningen worden we meer blootgesteld aan bedreigingen, inlichtingenoperaties en beïnvloedingscampagnes”, zei de premier verder.

Bron: NOS

x
Leestijd: 40 seconden

Nieuwe Kustwacht-toestellen betekenen einde tijdperk

Kustwacht Nederland heeft twee nieuwe vliegtuigen en twee nieuwe helikopters in gebruik genomen; de Dash-8-patrouillevliegtuigen en de AW189 Search & Rescue-helikopters. Met het vernieuwen van de vloot stopt óók de bijdrage van de luchtmacht. De Koninklijke Luchtmacht leverde onder andere de vliegers voor de patrouillevliegtuigen.

Defensie organiseert en beheert de kustwacht nog wel, maar laat de toestellen besturen door piloten van de firma’s waarvan de toestellen worden geleased. De firma Bristow onderhoudt de helikopters en levert de gehele bemanningen. ISR Support Europe doet dat voor de vliegtuigen, waarvan één van de twee geldt als reservetoestel.

Defensie blijft bovendien betrokken bij het team van luchtwaarnemers dat aan boord van de Dash-8 zit. De marechaussee, Rijkswaterstaat, de douane en de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit zitten in dat team. Verder werkt de kustwacht nauw samen met de marine.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Marechaussee houdt tiener aan met nepwapen aan in winkelcentrum

De politie en Koninklijke Marechaussee zijn dinsdag uitgerukt bij winkelcentrum Makado in Beek vanwege een jongeman die met een vuurwapen was gesignaleerd op het parkeerdek.  

Samen met de beveiliging van Makado wisten de instanties de verdachte niet veel later in te rekenen, zonder dat er een gevaarlijke situatie ontstond.  

Het gaat om een achttienjarige Belg. Nader onderzoek wees uit dat het om een nepwapen ging. De man heeft inmiddels een verklaring afgelegd, maar waarom hij het voorwerp bij zich had is niet bekend. Het OM zal zich verder buigen over de zaak. 

Bron: Limburger 

x
Leestijd: +/- 15 seconden

Stoltenberg naar Bush

NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft afgelopen week een bezoek gebracht aan de USS George H.W. Bush in de Adriatische Zee. Het is het vlaggenschip van oefening Neptune Strike 2022.

Bij deze een oefening zijn ruim tachtig vliegtuigen, veertien schepen en zo’n zesduizend militairen uit 24 landen betrokken. Volgens Stoltenberg “een perfect voorbeeld van de trans-Atlantische verbondenheid.” Nederland is niet van de partij.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 10 seconden

Militair aangehouden voor verboden wapenbezit

De Koninklijke Marechaussee heeft vorig weekend een militair aangehouden voor verboden wapenbezit. 

Marechaussees deden zondagmiddag- en avond onderzoek in de woning en hierbij zijn meerdere wapens aangetroffen. De militair is overgebracht naar de brigade in Zevenaar. De zaak wordt onderzocht.  

Bron: Defensie 

x
Leestijd: >60 seconden

Curaçao eert marineschepen met postzegels

Brigadegeneraal der mariniers Frank Boots heeft vorige week de eerste serie postzegels in ontvangst genomen met daarop acht schepen van de Koninklijke Marine. Hij kreeg de speciale emissie uit handen van CEO C-post Thomas Roggendorf.

Boots sprak in het net vernieuwde Maritime Museum in Willemstad van een ‘bijzonder eerbetoon’. “De mensen en de middelen zijn dan veranderd, het doel waarom we hier zijn is nog  steeds hetzelfde: Defensie in het Caribisch gebied levert veiligheid in deze regio.” Ook Gouverneur Lucille George-Wout benadrukte trots te zijn op de samenwerking tussen de landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

De serie bestaat marineschepen die een bijzondere betekenis voor het eiland hebben. De oudste is het pantserschip Hr.Ms. Hertog Hendrik. In 1918 arriveerde het schip in Curaçao via het Panamakanaal. Het grootste schip dat de serie siert is het laatste vliegdekschip dat Nederland bezat, Hr.Ms. Karel Doorman. De carrier heeft Curaçao vijf keer bezocht. Verder gaat het om Hr.Ms. Van Kinsbergen - tijdens de inval van Duitsland in 1940 op Curaçao - de onderzeebootjager Hr.Ms. Overijssel (1957) en de fregatten Hr.Ms. Bloys van Treslong, Zr.Ms. Van Amstel en Zr.Ms. Evertsen. De achtste, het patrouilleschip Zr.Ms. Groningen, was recent nog stationsschip in de West.

De postzegels zijn een ontwerp van Randy Maurera en te bestellen via https://www.cpostinternational.com/product/royal-dutch-navy-stamps-2022/

Bron: Defensie