Tekst Mediacentrum Defensie

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

'Lest we forget'

In de traditie van de christelijke kerken staat 1 november bekend als Allerheiligen. Veel mensen leggen op deze dag bloemen op het graf van een dierbare. Ook de landmacht eert haar overledenen. Bij het monument op de Grebbeberg werd een krans gelegd voor de collega's te die tijdens de meidagen van 1940 sneuvelden, maar geen eigen graf hebben. Het weer had zich aangepast aan de droevige omstandigheden.

Een lokale wolk?

Artilleristen van 41 Afdeling Artillerie hielden onlangs een schietoefening met 120 mm mortieren. Onze fotograaf Herman Zonderland was er bij en had niet alleen oog voor de artilleristen, maar ook voor interessante nevenverschijnselen. Zoals de witte wolk die ontstaat boven de monding van de mortier direct na het schot. Het lijkt een natuurverschijnsel, maar dan wel met dank aan de Koninklijke Landmacht.

Rep en roer

Files op de smalle wegen rondom vliegbasis Leeuwarden, mensen die zich dagenlang op keukentrapjes rondom de startbaan posteren en meer dure fotoapparatuur dan in de gemiddelde fotozaak. ‘Spottend Nederland’ was vorige maand in rep en roer vanwege vier F-22 Raptors van het 90th Fighter Squadron. Normaal gesproken gestationeerd in Alaska, tijdelijk uitgezonden naar Europa en nu voor het eerst op Nederlandse bodem. Verschillende lezers stuurden ons (veelal dezelfde) foto's, waarvan we er hier eentje plaatsen. Een indrukwekkende start recht voor de spottersheuvel, waar Bert van der Linden uit Wijk bij Duurstede deze gave plaat wist te maken.

Hollandse bodem

Nog eentje dan in hetzelfde F-22-Raptorthema. Een foto van de kist in de lucht kan natuurlijk overal genomen zijn. Om te bewijzen dat ze ook echt daadwerkelijk op Nederlandse bodem stonden maakte U.S. Air Force Staff Sergeant Danielle Sukhlall een foto van de vier piloten op weg naar hun toestellen. We herkennen natuurlijk de hangar op de achtergrond en het gele Nederlandse nummerbord op het karretje.

Moment van ontspanning

Schieten met scherp is altijd een serieuze aangelegenheid, zeker als het met Patriot-raketten van circa twee miljoen euro per stuk gaat. Tijdens de zogenoemde Tactical Firing Evaluation (TFE) op Kreta vonden een Duitse luchtverdediger en zijn Nederlandse collega van de Duits-Nederlandse luchtverdedigingseenheid even tijd voor een moment van ontspanning. Waarover ze zich zo kostelijk amuseren blijft hun geheim. Foto: Bundeswehr/Lars Koch.

Herfstoefening weer van start

De internationale oefening Falcon Autumn is weer begonnen boven grote delen van ons land en ‘LENS-huisfotograaf' Manolito Jaarsma was er de eerst dagen al bij. Hij fotografeerde de NH90-NFH van 860 squadron met een Poolse collega, Mi-8MT.

Alles uit de kast

Via beleidsadviseur wapenbeheersing Frank de Boer ontvingen we deze foto waarop een Poolse militair een raket-aangedreven granaat afvuurt vanuit zijn RPG-7. Het meest gebruikte anti-tank wapen ter wereld. Hij schrijft erbij: “Tijdens een live exercise in Międzyrzecz trok de gemechaniseerde brigade alles ‘uit de kast’ om inspecteurs van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking een indruk te geven van de middelen en geoefendheid van het personeel te velde. De brigade kreeg de waardering: ‘extremely well’.”

In formatie

Zr.Ms. Van Amstel (F 831) in formatie met het Deense fregat HDMS Peter Willemoes (F 362). Deze foto werd genomen op 25 oktober, toen de Gerald R. Ford Carrier Strike Group (GRFCSG) samen met NAVO-partners procedures trainde op de Atlantische oceaan. Bron: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Jacob Mattingly.

Petje op, petje af

Het was een geliefd onderdeel in het televisieprogramma Holland Sport, als het publiek mee mocht doen met 'Petje op, petje af'. Deze foto uit de oude doos doet onwillekeurig denken aan dat spel. De generaals Tom Middendorp (petje op) en Rob Verkerk (petje af) poseren voor de fotograaf tijdens de Veteranendag in juni 2015. Maker van de foto Fred Boogert schrijft erbij: “Gebroederlijk naast elkaar, dat kreeg ik in 1955 als Zeemilicien 3e klas (dienstplicht bij de marine, red.) niet voor elkaar. De kloof was toen veel te groot!” Gelukkig zijn de tijden veranderd, Fred.