Tekst Evert Brouwer
Foto sergeant 1 Mike de Graaf

Oefenterrein Curaçao voorzien van tijdelijke onderkomens

Genisten van 102 Constructiecompagnie hebben de afgelopen maanden dag in dag uit in de hitte gewerkt aan tijdelijke legeringsgebouwen op een oefenterrein op Curaçao. Trainende troepen hoeven dankzij die faciliteit niet meer elke dag heen en weer te rijden naar Marinebasis Parera om daar te eten en te slapen. Meer tijd om te oefenen dus.

Eerste luitenant Michael van Dam.

De nieuwe vooruitgeschoven post, een forward operating base (FOB), is nu een ideale plaats om te acclimatiseren, met een oefenterrein en andere facilteiten direct tot de beschikking. Men hoeft daarvoor niet meer naar Marinebasis Parera op zo’n 45 minuten afstand rijden.

Overzichtsfoto van het terrein. In de afgelopen tijd hebben onder meer zeventig vrachtauto’s het benodigde grind gebracht en heeft een lokale firma wekelijks voor de afvoer van het bouwafval gezorgd.

Geen airco

Het complex is van alle gemakken voorzien. Een aggregaat zorgt voor voeding aan de ‘huisgemaakte’ elektriciteitskast, die de stroom weer over het kamp verdeelt. “Nee, er is geen airco in de legeringsgebouwen”, reageert luitenant Michael van Dam, commandant van de genie-taakgroep die onder de paraplu van de Compagnie in de West (CidW) is geplaatst.

‘Jaloezieën tegen slagregens’

“De onderkomens zijn zo geplaatst dat de wind er altijd doorheen waait en er hangen ventilatoren aan de plafonds. Jaloezieën (louvres) voor de open ramen zorgen voor een goede circulatie en door ze te sluiten bieden ze ook bescherming tegen de slagregens. We hebben het getest en alles voldoet prima.”

Geen airco, maar houten ‘jaloezieën’ en ventilatoren zorgen voor de afvoer van de warme lucht in de onderkomens.

Aandacht

Vooral de vloeren en die ‘raambekleding’ zijn een lust voor het oog. Ga er maar even aan staan; het hout voor zowel de louvres als de vloeren was kromgetrokken. Ze zijn met de hand op maat gezaagd en gelegd. “Een flinke klus”, bevestigt timmerman-chauffeur korporaal Levi. “De kozijnen hebben bijna allemaal een ander formaat. Voor ieder gebouw waren we zeker vier dagen bezig met passen en meten.” Maar dan heb je ook wat. Overigens is de commandopost wél voorzien van airconditioning. “De computers moeten gekoeld blijven en je creëert er bovendien een plek waar iemand die onverhoopt is bevangen door de hitte, letterlijk kan afkoelen.”

Het is passen en meten op het terrein.

Bochten

De omgeving vroeg om aanpassingen van het bouwprogramma, zeker gezien de zware bouwmachines die de genie-taakgroep heeft meegenomen. “Het is een gebied met bijzondere flora en fauna. Daar ga je met respect mee om”, benadrukt luitenant Van Dam.

‘We gaan met respect om met flora en fauna’

“Om de locatie beter te bereiken hebben we een nieuwe weg aangelegd. Met flinke bochten erin. Dat was nodig om een aantal bijzondere bomen en cactussen te ontzien.” Van Dam benadrukt nog eens dat het om tijdelijke bebouwing gaat. “Het is bedoeld voor een periode van vijf tot tien jaar. Alles is zo aangelegd dat het in een mum van tijd kan worden weggehaald.”

Om met de zware machines de natuur te sparen, is een nieuwe weg aangelegd

Thuisfront

Na een intensieve periode van vier maanden komt de landmachteenheid, genisten incluis, volgende week terug naar Nederland. De samenwerking is goed bevallen. “We zijn echt een eenheid geworden. De genie is gewend zelfstandig te werken, daar heb ik niet aan getornd. Maar ’s avonds waren zij gewoon een van ons”, zegt de commandant CidW, majoor Rian.

‘Er zijn nog een paar details af te werken’

Maar nu? Is alles af? Luitenant Van Dam: “Er zijn nog een paar details af te werken, maar dat kan de volgende club vast oplossen. Wij gaan zo langzamerhand inpakken en dan verdient het thuisfront al onze aandacht.”

De laatste dagen voor vertrek naar Nederland is er hard gewerkt om zoveel mogelijk klaar te krijgen. Met oog voor detail.