Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie en anderen
Duits-Nederlandse luchtverdedigingseenheid klaar voor inzet NAVO
De Duits-Nederlandse luchtverdedigingseenheid heeft op Kreta de zogenoemde Tactical Firing Evaluation (TFE) met succes volbracht. Het is daarmee de eerste binationale eenheid van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando dat klaar is voor acute NAVO-inzet.
De luchtverdedigers maken vanaf 2023 deel uit van de Very High Readiness Joint Task Force. Dit is een onderdeel van de snel inzetbare NATO Response Force (NRF) die binnen vijf tot dertig dagen overal ter wereld eenheden kan inzetten. Nederland en Duitsland werken al jaren zeer nauw samen op het gebied van luchtverdediging. Dit is een belangrijke, schaarse en kostbare capaciteit.
De Tactical Firing Evaluation op Kreta is de enige plek in Europa met een NATO Missile Firing Installation. Dit is een groot schietterrein waar het luchtruim en de zee worden vrijgehouden om te schieten met de grootste luchtverdedigingsraketten die Nederland en Duitsland hebben. De NAVO stelt als voorwaarde voor inzetbaarheid dat handelingen die eerder zijn gesimuleerd ook een keer in de praktijk worden gebracht. Dat heeft de BSTF nu gedaan door daadwerkelijk raketten af te vuren.
De Bi-National Short Range Air Defence Task Force (BSTF) bestaat uit de Nederlandse 13 Luchtverdedigingsbatterij Ypenburg en de Duitse Flugabwehrraketengruppe 61. De BSTF staat sinds 2018 onder bevel van het Nederlandse Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando.
Bron: Defensie
Opnieuw vijfhonderd miljoen en nieuwe trainingsmissie voor Oekraïne
De Europese Unie gaat Oekraïne extra ondersteunen met een nieuwe trainingsmissie. Ook wordt voor de zesde keer vijfhonderd miljoen euro beschikbaar gesteld vanuit de Europese Vredesfaciliteit (EPF). Inmiddels is er een bedrag van drie miljard euro gegeven.
De EU Military Assistance Mission zal Oekraïense militairen trainen in onder meer Polen en Duitsland. Oekraïne bepaalt zelf waar ze behoefte aan heeft. Het Nederlandse ministerie van Defensie onderzoekt de mogelijkheid van detacheringen bij het hoofdkwartier van de missie. Daarnaast wordt gekeken naar de mogelijkheden om trainers en trainingen aan te bieden.
Met de financiële injectie worden de leveringen van militair materieel aan Oekraïne deels gefinancierd. Naast Oekraïne wordt ook de steun aan andere landen gefinancierd uit het EPF.
Bron: Defensie
Extreem hoogwater casus in Gelderland en Brabant
Op verschillende locaties in Noord-Brabant en Gelderland hebben tweehonderd medewerkers van Defensie, de waterschappen Brabantse Delta en Rivierenland en de Veiligheidsregio’s Midden- en West-Brabant vorige week meegedaan aan een grootschalige hoogwateroefening.
Tijdens de training met een fictief incident bij Drimmelen passeerden verschillende situaties de revue die voor kunnen komen bij een extreem hoge waterstand. Aan landmachtmilitairen de taak om zo snel mogelijk een noodbrug aan te leggen. Die was nodig zodat andere instanties materieel konden vervoeren naar moeilijk bereikbare plekken. De brug lag er in tweeënhalf uur. Reservisten voerden dijkinspecties uit.
Verder legden de waterschappen matten neer om de dijk te beschermen tegen overslaande golven en werd met zandzakken water tegengehouden dat onder de dijk kan doorstromen.
Bron: Defensie
Ollongren: te lang gewacht met onderzoek mortierongeval Mali
Defensie heeft te lang gewacht met een onafhankelijk onderzoek naar mogelijke nalatigheid door medewerkers van het ministerie bij het dodelijk mortierongeluk in Mali in 2016. “Het heeft te lang geduurd”, erkende defensieminister Kajsa Ollongren donderdag in de Tweede Kamer.
Een dag eerder liet ze weten dat er alsnog een extern onderzoek komt. Ollongren hoopt dat een onderzoekscommissie nog dit jaar aan de slag kan gaan. De nabestaanden van de beide omgekomen militairen bij het ongeluk, Henry Hoving en Kevin Roggeveld, vragen al lang om een dergelijk onderzoek. Bij het onderzoek worden Kamer en nabestaanden nauw betrokken, beloofde Ollongren
De Tweede Kamer is tevreden dat deze stap wordt genomen. “Het is heel goed dat de minister zo grondig te werk gaat”, zei Jasper van Dijk van de SP. Jeroen van Wijngaarden (VVD) prees de “dadendrang” van de bewindsvrouw.
Uit onderzoek van het radioprogramma Argos bleek onlangs dat de ambtelijke top van het ministerie niets voelde voor een onderzoek naar mogelijke 'nalatigheid of verwijtbaar handelen'. Dat was wel de wens van toenmalig minister Jeanine Hennis. De commissie zou ook kunnen kijken naar die gang van zaken, zei Ollongren.
De nabestaanden stuurden deze week een brief naar Ollongren en premier Mark Rutte waarin zij om onafhankelijk onderzoek vragen. “Wij kunnen niet verder op deze manier, ons verdriet is geparkeerd door de strijd voor gerechtigheid. ” De defensieminister gaat met de nabestaanden in gesprek.
Bron: ANP
Reacties geluidsbelevingen F-35 ter inzage
Rondom voormalig Vliegbasis De Peel heeft een F-35 deze week twee belevingsvluchten gemaakt. Omwonenden hebben daarmee een indruk gekregen van het geluid dat het gevechtsvliegtuig produceert, voor het geval dat de vliegbasis weer actief wordt.
Rond het militaire terrein stonden meetpunten om het geluid op verschillende plekken te meten. Dat deed het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR). Het NLR heeft de eerste meetresultaten gepubliceerd.
Tot nu toe hebben 2.500 omwonenden na de vluchten een vragenlijst ingevuld van onderzoeksbureau Invior. Deelnemen kan nog altijd via de website Belevingsonderzoek Vliegbasis De Peel.
Bron: Defensie
Meer explosieven op Vliegbasis Deelen dan voorzien
De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft in twee maanden tijd meer vliegtuigbommen en explosieven uit de Tweede Wereldoorlog geruimd op het terrein van de Gelderse Vliegbasis Deelen dan vooraf verwacht. De bommenteller staat inmiddels op 34. Daardoor duurt het ruimen langer dan verwacht.
Naast de tientallen bommen werden 570 granaten, een handgranaat en meerdere hulzen en scherven gevonden. De meeste explosieven worden, nadat ze gevonden zijn, ter plaatse vernietigd.
De explosieven werden begin dit jaar ontdekt bij een bodemonderzoek dat werd gedaan vanwege de aanleg van een nieuwe dropzone. Al sinds augustus wordt het explosieve materiaal geruimd.
De vliegbasis werd in de oorlog door de Duitsers ingelijfd en verschillende keren door de geallieerden gebombardeerd. Daardoor ligt er onder de grond nog veel Amerikaans, Engels en Duits niet-gesprongen materiaal. Het ruimen van de explosieven gaat door tot 15 maart 2023. Tot die tijd zijn er geen militaire trainingen op de vliegbasis.
Bron: Defensie
Geel bankje geopend in Doorn
Bij het Militair Revalidatie Centrum in Doorn heeft de Commandant der Strijdkrachten vorig weekend het ‘gele bankje’ officieel geopend. Dit meubel is tijdens de Invictus Games in Den Haag het symbool geworden voor moed en inlevingsvermogen.
De bank moet mensen die elkaar vaak niet kennen uitnodigen om rustig te gaan zitten en met elkaar in gesprek te gaan over uitdagingen en kwetsbaarheden. Dit vergt moed en inlevingsvermogen.
De wens is dat het bankje wereldwijd een veilige plek gaat vormen om je kwetsbaar te tonen en open op te stellen. De in het oog springende zetel is geschilderd door de twee oud Invictus-deelnemers, Gerno Boes en Michel Jansen.
Bron: Defensie
China ronselt Britse gevechtsvliegers
China rekruteert voormalig Britse luchtmachtpersoneel om eigen gevechtsvliegers op te leiden, zo meldt de BBC.
Er zijn voor zover bekend dertig Britse vliegers naar China vertrokken. Zij trainen daar naar verluidt Chinezen in wat die kunnen verwachten als ze tegen Britse, maar ook Amerikaanse en Nederlandse vliegers vechten. De verrassing daarover is groot onder westerse militairen, politici en deskundigen. “Dit is een verrassende en verontrustende mededeling”, zegt Patrick Bolder, luitenant-kolonel b.d. van de Nederlandse luchtmacht. “Hiermee verliezen we een deel van onze tactische en technische voorsprong. De jachtvliegers van Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben een vergelijkbare opleiding. Ze krijgen allemaal de Euro-NATO Joint Jet Pilot Training en houden jaarlijks gezamenlijke 'Red Flag'-oefeningen in Nevada, met daarin de doctrine van jachtvliegen. Ieder jaar leren ze nieuwe technieken en tactieken. Als zo'n vlieger vervolgens in China piloten gaat opleiden, verlies je een deel van je voorsprong.”
Ook viceadmiraal b.d. Ben Bekkering van de Koninklijke Marine is verrast door de Chinese rekruteringspraktijken. “Dit had ik niet zien aankomen. Ik weet dat China hard werkt aan het opdoen van hoogwaardige technische en militaire kennis uit het Westen. Maar dat ze oud krijgsmachtpersoneel weglokken met geld, en dat mensen zich daardoor laten leiden, verbaast me.” Naar aanleiding van de BBC-publicatie zijn er door D66 inmiddels Kamervragen gesteld.
Bron: NOS
Nieuw in Brits arsenaal
Na maanden van intensief testen beschikt de Royal Navy over twee nieuwe air-to-surface anti-schip raketten: de Martlet en de Sea Venom.
De Martlet weegt slechts dertien kilo en kan worden ingezet tegen kleinere, licht beschermde doelen. De Sea Venom is met zijn dertig kilo explosieve lading speciaal ontworpen voor de bestrijding van grotere, zwaarder gepantserde oorlogsbodems.
Voor de tests werd een Wildcat-helikopter van 815 Naval Air Squadron ingezet, die zowel overdag als 's nachts ruim negenhonderd starts en landingen uitvoerde met verschillende wapenlasten en in diverse weerscondities.
Bron: Royal Navy
Namen gesneuvelde militairen onthuld op twee viaducten
Een viaduct in Tilburg en een in Ridderkerk dragen sinds kort officieel namen van twee overleden militairen. De brug over de A58 tussen Tilburg en Abcoven is vernoemd naar korporaal Kevin van Rijdt en die over de A15 bij Ridderkerk naar sergeant Philip de Koning. Dat gebeurde deze en vorige week tijdens zogeheten naamgevingsceremonies.
Scherpschutter Van de Rijdt was als commando uitgezonden naar Afghanistan. Hij maakte deel uit van de International Security Assistance Force (ISAF) missie. Hij werd in de ochtend van zes september 2009 dodelijk getroffen, nadat hij met zijn team tijdens een patrouille in de Helmand-vallei in een hinderlaag liep. Zijn kameraden wisten zijn lichaam met gevaar voor eigen leven uit de gevechtszone te halen en terug te brengen naar Kamp Holland.
De Koning kwam op negen november 1979 om het leven toen hij met z'n collega's onderweg naar Haris, een klein plaatsje in Zuid-Libanon, op een landmijn reed. Het gebeurde een dag voor zijn verjaardag en twee weken voor de terugkeer naar Nederland. De Koning zijn laatste rusplaats is op het Nationaal Ereveld te Loenen waar vierduizend Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven liggen.
De naamborden op de viaducten hangen er overigens al langer, maar vanwege de coronacrisis kon de officiele onthulling niet eerder plaatsvinden.
Bron: Defensie
CBRN-training op een schip
In de haven van Zeebrugge beoefenen toekomstige CBRN-specialisten (Chemisch, Biologisch,Radiologisch en Nucleair) van de Belgische genie deze week de ontsmetting van schepen.
Werken met deze schadelijke stoffen vereist, zeker op een schip, een specifieke werkwijze. Zo wordt de ontsmetting bemoeilijkt door de verschillende dekken en de grote hoeveelheid aan divers materieel. Denk aan kranen, radars en antennes, maar ook aan veel klein materiaal dat vaak niet te ontsmetten valt, zoals touwen en reddingsboeien die afgevoerd moeten worden.
Bron: Defensie. Foto: Adrien Muylaert