Tekst Leo de Rooij

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Boven de krijtrotsen

Na een demonstratie op het Bournemouth Air Festival zagen de piloten van deze Typhoon en Chinook van de Royal Air Force hoe fraai de witte kliffen van Beachy Head erbij lagen. Dit is een kaap aan de zuidkust van Engeland in het nationaal park South Downs en vooral bekend om de krijtrotsen, die met hun hoogte van 162 meter tot de hoogste van Engeland behoren. Onder de noemer ‘extra training’ werden daar nog wat manoeuvres uitgevoerd die dit mooie plaatje opleverden.

Helpende hand

Een reservist van 304 Rescue Squadron krijgt een helpende hand toegestoken van een van zijn maten tijdens een maritieme training op de Columbia rivier in Portland, Oregon. Leden van 304 Rescue Squadron zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van combat search and rescue missies, waar ook ter wereld in ieder klimaat. De credits gaan naar master sergeant Steph Sawyer (U.S. Air National Guard).

Mist-erieuze setting

Zonsopkomst en mist. Een combinatie die vaak garant staat voor sfeervolle beelden. Maar je moet dan toevallig wel op de goede plek zijn. Sergeant 1 b.d. Frans van Meltvoort wist de mystieke sfeer perfect vast te leggen tijdens de commandantenmars van een groep specialisten tijdens hun opleiding op de KMA. Mist-erieus!

Geslaagde Vriendendag

Veel oudgedienden waren onlangs aanwezig op de Vriendendag van de Historische Collectie Cavalerie en Verbindingsdienst (Cavaleriemuseum) op de Bernhardkazerne in Amersfoort. Daar deden onder andere de Centurion en Leopard-tanks het verleden herleven. Vrijwilliger van het Cavaleriemuseum Rutger Murk nam daar deze overzichtsfoto.

Dikke file

Henk Dekker is kort en bondig in de beschrijving van zijn foto: “Wachten om na de oefening veilig de openbare weg over te steken. Locatie in de buurt bij het 't Harde.” Goed gezien Henk: veiligheid voor alles!

Oud en Nieuw

Lezer Mike Schoenmaker omschrijft zijn bijdrage als volgt: Voor de rubriek Lens! stuur ik u graag deze foto, omdat ik dit een vrij uniek plaatje vind. Het is de 'oude' vertrouwde F-16 met in de achtergrond de opvolger, de F-35A. De foto heb ik gemaakt op Vliegbasis Volkel op 21 september.