Tekst Leo de Rooij

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Broers en zussen

Vorige week vrijdag was het weer zover: de jaarlijkse broers- en zussendag. Niet zomaar een dagje, maar de gelegenheid om te laten zien hoe bijzonder de band tussen broers en zussen kan zijn. Om die reden stuurde Lotte deze mooie foto naar de landmacht van haar en haar broer Bart toen die vorig jaar zijn rode baret haalde. Geef toe, een bijzonder plaatje van een bijzonder moment.

Een mooie staart

De 21-jarige Joran Lagendijk uit Dronten is een echte vliegtuigliefhebber en fotografeert als hobby toestellen van verschillende luchtmachten. En dat doet Joran zeker niet onverdienstelijk. Uit de ruime selectie die hij ons opstuurde dit keer aandacht voor een F-16 van 312 Squadron (Volkel) met een fraaie staartbeschildering.

Uitzwaaien in Den Helder

Den Helder is een havenstad vol tegenstellingen. Aan de ene kant de Nederlandse vloot die trots laat zien dat de marine paraat staat voor vrede en veiligheid. Maar aan de andere kant ook de menselijke emoties die daar bij horen. Zoals afscheid nemen van je dierbare wanneer die naar de andere kant van de wereld wordt gestuurd. Maandag werd Zr.Ms. Holland uitgezwaaid toen het schip naar het Caribisch gebied vertrok voor een term daar. Foto: Koninklijke Marine.

Combat ready

Onze Duitse collega Lars Pötzsch maakte deze foto van een gecamoufleerde Boxer in Slowakije. Dat deed hij tijdens de oefening Strong Cohesion 2022 die het moment markeerde waarop de nieuwste multinationale battlegroup van de NAVO gevechtsklaar werd gemeld. Voortaan zorgen militairen uit Duitsland, Tsjechië, de Verenigde Staten samen met hun Slowaakse gastheren en -vrouwen voor een stevige buffer aan de oostgrens.

Bullenparade

Mooier dan dit krijg je ze bijna niet. Onze fotograaf sergeant-majoor Cinthia Nijssen maakte deze fraaie foto van de vaandelwacht van de Koninklijke Militaire Academie die opmarcheert tegen de achtergrond van het kasteel van Breda. Het vaandel van de academie werd in 1903 door de Bredase burgers geschonken bij de 75ste verjaardag van de KMA. Deze foto werd gemaakt bij de uitreiking van diploma's aan 177 nieuwe officieren tijdens de zogenoemde 'bullenparade'.

Toeval

Bij onze zoektocht naar de mooiste foto's voor deze rubriek 'struinen' we het hele internet af. Onder meer met de zoekterm 'Netherlands'. En dat leverde dit interessante resultaat op: op de foto van specialist Zachey Blevins geeft de Amerikaanse militair Jonathan Netherland uitleg aan een Bulgaarse collega over chemische, biologische, radiologische en nucleaire oorlogsvoering. Een mooie toevalstreffer!

Muzikale ode

De herdenking van operatie Market Garden, maar dan met een muzikale insteek. Een groep van Britse en Nederlandse muzikanten marcheert over de Arnhemse John Frost-brug om te gedenken welke offers hier in september 1944 zijn gebracht door onder anderen soldaten van het 1st British Parachute Regiment. Foto: U.S. Army Sgt. 1st Class Austin Berner.

Kranslegging

Fotograaf Elisabeth Fraser maakte dit stilleven van het graf van de onbekende soldaat op de Amerikaanse nationale begraafplaats in Arlington. De krans is zojuist gelegd door minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Voor de bewindsvrouw ongetwijfeld een bijzonder moment omdat zij als landmachtofficier tijdens haar uitzending naar Afghanistan aan den lijve ondervond wat het betekent om militair te zijn en je in te zetten voor vrede en veiligheid.

Twintig vliegende klassiekers

Lezer S. Schokkenbroek bracht in september een bezoek aan het Britse vliegveld Duxford ter gelegenheid van de herdenking van de 'Battle of Britain' uit 1940. Hij fotografeerde een formatie van liefst twintig Spitfires en Hurricanes. Naast de jachtvliegtuigen was er ook nog een 4-motorige B-17 bommenwerper, maar die is niet in beeld. Niet alleen een indrukwekkend gezicht maar ook bijzonder dat er nog zoveel vliegwaardige toestellen zijn uit de Tweede Wereldoorlog.