Tekst Jack Oosthoek
Foto adjudant Arnoud Schoor | montage: Peter van der Ree

Defensie niet langer betrokken bij opnames nieuw seizoen

Het Korps Commandotroepen blijft een interessant onderwerp voor televisiemakers. Op 13 oktober start alweer het derde seizoen van het programma Kamp van Koningsbrugge, waarin de loodzware commando-opleiding centraal staat. Dit keer een speciale editie met tien min of meer bekende Nederlanders. Anders dan andere seizoenen is Defensie niet langer bij de opnames betrokken.

De geselecteerden ondergaan tijdens de opnames een zware training onder leiding van oud-militairen van het Korps Commandotroepen. Wie slaagt er dit keer in om zich naar de eindstreep te knokken? Het programma is komen overwaaien uit België, waar het tussen december 2019 en februari 2020 te zien was onder de titel Kamp Waes met als presentator Tom Waes. Onder leiding van militairen van de Belgische Special Forces ondergingen ze een zware training in binnen- en buitenland. In Nederland brengt AVROTROS het programma op de buis. De training wordt gegeven door de oud-commando’s Ray Klaassens en Dai Carter, met als presentator Jeroen van Koningsbrugge.

Had het KCT in het begin (2020) een flinke vinger in de pap, intussen is dat veranderd. Omroep AVROTROS zocht de samenwerking wel, maar de ‘groene baretten’ hielden de boot af. In de clip hoort u waarom:

Hoofd Recruitment luitenant Wouter: “Als Special Forces die onder meer geheime operaties uitvoeren willen we niet continu in de publiciteit staan. Die hebben we ook niet nodig omdat belangstellenden voor de opleiding ons al weten te vinden. Een rol speelt ook dat we de ‘mystiek’ van het KCT willen behouden en de formule van Kamp van Koningsbrugge in het nieuwe seizoen niet meer voldoende aansluit op de manier waarop het KCT zich wil presenteren. Die kantelt langzaam maar zeker van infotainment naar entertainment, terwijl wij als professionele organisatie gezien willen worden. Het KCT produceert geen entertainment.”